Mumcu: Köşk'te kumanda edilen bir cumhurbaşkanı istemem

Güncelleme Tarihi:

Mumcu: Köşkte kumanda edilen bir cumhurbaşkanı istemem
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2007 13:25

ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, “Köşkte aşağıda Başbakan tarafından kumanda edilen bir Cumhurbaşkanı olsun istemeyeceğini” belirterek, “Bugünkü parlamentoya baktığımızda ya Başbakan Erdoğan'ın kendisi seçilecek ya da onun seçtiği. Ben, 'millet seçsin' diyorum” dedi.

Haberin Devamı

Mumcu, CNN Türk'te katıldığı programda Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin soruları yanıtladı.

Mumcu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, “özel bir bilgiye sahip olmamasına rağmen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olmayacağını” söylediğinin hatırlatılarak, “Bu seçime ilişkin tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine, herhangi bir tahminde bulunmak istemediğini söyledi. Mumcu, “Sürece ve yürütülen kampanyaya baktığımda, Başbakanın 'çelik çomak verdi' tarzındaki ifadelerinin ardında, bu konuda son derece arzulu, istekli olduğunu ve sürecin de bu yönde işlediğini görüyorum” dedi.

Deniz Baykal'ın da Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasını istediğini düşündüğünü ifade eden Mumcu, “Baykal sanki istiyormuş gibi geliyor. 'Çıkamaz, çıkmayacak' ya da 'olmaz, olamaz', 'karısının kıyafeti böyle, kendisinin şusu var' tarzındaki tutumlarla...” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kimin Cumhurbaşkanı olduğunun değil, Cumhurbaşkanlığının nasıl bir sistem olarak işleyeceğinin önemli olduğunu anlatan Mumcu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben bu sürecin baştan itibaren yanlış tartışıldığını görüyorum. Bence doğrusu Cumhurbaşkanını halka seçtirmektir. Sayın Başbakan'a da, Baykal'a da bu konuda Anayasa değişikliği yapılmasına ilişkin çağrıda bulunmuştum ama hiçbir girişimde bulunulmadı. Anayasa değişikliği hala mümkün aslında. Buna özellikle CHP'nin daha duyarlı davranması gerekiyor. Başka formüllerle çare aramadan önce veya kendisini jüri yerine koyup, 'onu isterim, bunu istemem' tarzında dayatmalarda bulunmak yerine, çözümü daha demokratik usullerle aramalı.”

“ERDOĞAN ADAY OLMADI, KİM OLACAK?”

Mumcu, “Baykal'ın, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmayacağı yönünde bildiği bir şey mi var” sorusuna ise “İnşallah bildiği bir şey yoktur. Hele bir de bildiği bir şey var da konuşuyorsa bu çok daha ayıp bir şey. Bildiği bir şey varsa onu engellemek için elinden gelen her şeyi yapmalıdır” yanıtını verdi.

Baykal'ın, “Birtakım duyarlı çevrelerin o konuya müdahil olacaklarını umuyorum” şeklindeki beyanlarını anımsatan Mumcu, “Eğer bu beyanlar, umuttan öte bir duyuma dayanıyorsa şık olmayan bir yaklaşım” dedi. “Erdoğan seçilmeyecek, kim seçilecek?” diye soran Mumcu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Mesele kimin seçilmesi değil. Bugünkü parlamentoya baktığımızda ya Erdoğan'ın kendisi seçilecek ya da onun seçtiği. Ben, 'millet seçsin' diyorum. Sağduyulu birlik yapalım ve iktidarı, muhalefeti demokratik uzlaşıya gidelim ve halkın önüne sandığı getirelim. Sayın Erdoğan aday olmadı, başka kim aday olacak? Mutlaka münasip gördüğü birisi aday olacak. Ben, Köşkte aşağıda Başbakan tarafından kumanda edilen bir Cumhurbaşkanı olsun istemem.”

CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ

Mumcu, başka bir soru üzerine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının yetkilerinin Fransa'daki yarı başkandan ve hatta bazı yetkilerinin Amerikan başkanınından da fazla olduğu görüşünü dile getirdi. Mumcu, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin “367 tartışmasına” bir hukukçu olarak baktığında “çok tutarlı bulmadığını” kaydetti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin tartışmaların “Türkiye'ye ek ekonomik bedeller ödettiğini” öne süren Mumcu, “Herkesin karnından konuştuğu, imayla konuştuğu ortada Cumhurbaşkanı adayının bile olmadığı bir süreçte şu olur, bu olur. Daha ne söyleyeyim. Birisi karnından konuşuyor, 'Nisanda açıklarız.' Türkiye bunun yüzünden ilave bedel ödüyor. Bu tavrın bedelinin ne kadar pahalı olduğunu görmezden gelmek ayıp bir şey” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!