Mükerrer oy kullanan kadın tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Mükerrer oy kullanan kadın tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2006 15:15

MİLLETVEKİLİ genel seçimlerinde mükerrer oy kullandığı iddiasıyla yargılanan ve 2 yıl 2 ay hapis cezası alan Mukaddes Yılmaz tutuklandı. Gözyaşlarına boğulan Ömer Yılmaz, “Eşim cahil. Okuma yazma bilmez. Ben adalet var diyorum ama maalesef adalet beni yanılttı” dedi.

Olay 3 Kasım 2002’de yapılan genel seçimlerde yaşandı. 44 yaşındaki Mukaddes Yılmaz adlı kadın, oturduğu Rize’nin Fener Mahallesi’nde, Fener Lisesi salonunda oyunu kullandıktan sonra, kendi köyü olan İyidere İlçesi Çiftlik Köyü’ne çıktı. Buradaki seçmen listelerinde de adı bulunan kadın, iddialara göre, çağrıldığı Çiftlik Köyü İlköğretim okuluna gitti. Burada Sandık Başkanı öğretmen Havva Kolay’la görüşen Mukaddes Yılmaz, il merkezinde oy kullandığını anlattı ve burada da adı olduğunu belirterek, oy kullanmaması halinde bir sıkıntı yaşayıp yaşamayacağını sordu. İddiaya göre Sandık Başkanı Havva Kolay, kadına ikinci kez oy kullandırttı. Seçimlerden iki ay sonra İyidere İlçe Seçim Kurulu tarafından mükerrer oy kullandığı tespit edilen Mukaddes Yılmaz hakkında, İyidere Asliye Ceza Mahkemesi’nce 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. 2006 yılının Şubat ayında dava sonuçlandı ve Mukaddes Yılmaz 3 yıl hapis ile 3 bin 500 YTL para cezası aldı. Davayı temyize götüren aile önceki gün aldığı tebligatla adeta yıkıldı. Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği 3 yıl hapis cezasını 2 yıl 2 ay hapis cezasına indirdi. Ceza tebligatının Rize Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi’ne ulaşmasının ardından dün gözaltına alınan Mukaddes Yılmaz çıkarıldığı Rize Asliye Ceza Mahkemesi’nce tutuklanarak Trabzon Bahçecik Cezaevi’ne gönderildi.

Bu arada kadına ikinci kez oy kullandırdığı iddiasıyla hakkında dava açılan Havva Kolay adlı sandık başkanı ise, ilk duruşmada beraat etti.

Evli ve 16 yaşındaki Elvan ve 12 yaşındaki Mustafa adlı iki çocuğu bulunan kadının Çay-Kur’da mevsimlik işçi olarak çalışan eşi Ömer Yılmaz, eşinin seçimde il merkezinde oy kullandığını fakat daha sonra köydeki seçmen listelerinde adı bulunduğu için oradan çağrıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Görevlilere il merkezinde oy kullandığını söyledi. Hatta köydeki seçmen listesinde eşimin adının karşısına nakil yazıyor. Oradaki yetkililer ‘bir şey olmaz kullan’ dediler. Eşim zaten cahil, okuma yazması yok. İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan sinirsel bozukluk raporu var.

Aradan bir iki ay geçtikten sonra mükerrer oy kullandığı gerekçesiyle hakkında dava açıldı. 3'üncü duruşmada 3 yıl hapis cezası aldığımızı öğrendik. Bu nasıl bir adalettir? Eşimi ikinci kez oy kullandıran üniversite mezunu bir sandık başkanı var. Ona oy kullandıran ilk mahkemede beraat ediyor, eşim ceza alıyor. Adalet var diyordum ama maalesef adalet beni yanılttı. Allah aşkına şu Türkiye ’de cezayı hak edenlere verin. Ben çocuklarıma babalık yapıyorum analık da yaparım” diyerek göz yaşlarına boğuldu.

Mukaddes Yılmaz’ın 16 yaşındaki kızı Elvan Yılmaz ise, çok üzgün olduğunu söyleyerek ağladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!