Muhteşem mozaikler

Güncelleme Tarihi:

Muhteşem mozaikler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2006 00:00

Silifke'de selin neden olduğu toprak kayması eşsiz mozaikleri gün ışığına çıkardı.

Mersin'in Silifke ilçesinin Camiikebir mahallesinde, kilise yeri olarak da bilinen ve bir süre önce aşırı derecede yağan yağmurun oluşturduğu sel felaketinin etkisiyle meydana gelen toprak kaymasında tesadüfen ortaya çıkan tarihi mozaik, koruma altına alındı.

Arkeologların yaptığı incelemede, üzerinde hayvan, bitki ve geometrik tasvirlerin bulunduğu eserin, MS 5'nci yüzyıl Bizans dönemine ait olduğu tespit edildi.

Silifke Müze Müdürü İlhami Öztürk, tarihi kalıntının korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayı ile kazı çalışmaları başlatıldığını söyledi. Ortaya çıkan eserin, yörenin “tarihi kalıntı
/images/100/0x0/55eab00df018fbb8f8905433
zenginliğine” renk kattığını belirten Öztürk, “Yapılan kurtarma kazısı çalışmalarında, mozaik yapının şimdiye kadar 5.40 metre uzunluğunda, 3.60 metre genişliğinde olan bölümü ortaya çıkarıldı. Eserin gerçek boyutu, şimdilik ara verilen kazı çalışmalarının önümüzdeki günlerde devam etmesi ve sonuca ulaşılana kadar sürmesiyle ortaya çıkacak” dedi.

Öztürk, beyaz, siyah, kırmızı, mavi ve yeşil tonlarda malzeme kullanılarak bir bina zeminine yapılan, üzerinde geometrik bordürün dikkati çektiği eserin orta zemininde, tavşan, keklik, deve, panter, eşek, köpek, keçi ve bir insan figürünün resmedildiğini ifade etti.

Koşan hayvan tasvirlerinin yuvarlaklaştırılmış asma dalları içerisinde resmedildiğini belirten Öztürk, mozaik zeminin benzerine Mut ilçesi Dağpazarı köyünde bulunan Bazilika zemininde ve Korykos Katedrali olarak bilinen mozaik zeminde rastlanıldığını kaydetti.

/images/100/0x0/55eab00df018fbb8f8905435
İLK ETAPTA YERİNDE KORUNACAK


Mozaik eserin teknik çalışmayla müzeye taşınarak sergilenmesinin de söz konusu olduğunu belirten Öztürk, şöyle konuştu: “Eser, ilk etapta yerinde korunacak. Yaptığımız çalışmalar kapsamında, eserin yer yer hasar gören bölümlerine, dağılıp parçalanmasını önlemek amacıyla özel malzemeyle yapıştırma işlemi uygulandı. Silifke Belediyesi'nin katkılarıyla süren kazı çalışmalarına şimdilik ara verilerek, mozaik zeminin üzerinin tahrip edilmemesi ve güneş ışınlarından etkilenmemesi amacıyla toprakla kapatıldı. Çalışmalar, 11 Eylülden itibaren devam edecek”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!