Mühendis Odalarında fırtınalı seçim

Güncelleme Tarihi:

Mühendis Odalarında fırtınalı seçim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Makina Mühendisleri Odası ile İnşaat Mühendisleri Odası'nda seçim fırtınası esiyor. Birer hafta arayla seçime gidecek olan mühendisler ikiye bölündü. Sol görüşlüler ‘‘Çağdaş Mühendisler’’, sağ görüşlüler ise ‘‘Meslekte Birliğe Çağrı’’ adı altında birleşti. MHP ve Fazilet'in tek adayda ittifak yaptığı ve yönetimi ele geçirmeye kararlı olduğu görülüyor.

İstanbullu mühendisler sıcak bir haftaya giriyor. Bunun nedeni ise, yaklaşan oda seçimleri. Makina Mühendisleri Odası'nın yönetimi 22 Ocak'taki seçimle değişecek. Bunu bir hafta sonra yapılacak olan İnşaat Mühendisleri Odası seçimi takip edecek.

İstanbul Şubesi seçimleri her iki odayı da tam anlamıyla siyaset kazanına dönüştürdü. Mühendisler ikiye bölündü. Sosyal demokrat mühendislerle, MHP ve Fazilet'in oluşturduğu ittifak, karşı karşıya geldi.

Bu iki grubun birer de adı var. Halen yönetimde olan sosyal demokrat mühendislerin grubunun adı ‘‘Çağdaş makina ve inşaat mühendisleri’’. MHP ve Fazilet'li adayların grubunun adı ise ‘‘Meslekte Birliğe Çağrı’’. Bu grubu MHP ve Fazilet'e yakın mühendisler oluşturuyor.

Adını açıklamak istemeyen bir inşaat mühendisi, savaşın nedenlerini açıklıyor: ‘‘MHP ve Fazilet oda yönetimlerini ele geçirmeye kararlı. Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'ın da bu yöndeki talimatı kulağımıza geldi. Depremden sonra ne yazık ki ciddi bir rant ortaya çıktı. Böylece oda seçimleri rant savaşına döndü.’’

MHP-Fazilet ittifakına Büyükşehir Belediyesi, Faziletli ilçe belediyeleri, Bayındırlık Bakanlığı ve Karayolları'nda çalışan mühendislerin de destek verdiği öne sürülüyor. Bu iddianın ispatlandığını da söylemek gerek. Çünkü Fazilet'li birçok ilçe belediyesinin duvarlarını, İnşaat Mühendisleri Odası'na aday olan Ahmet Alaçam'ın ‘‘Adayımızı destekleyelim’’ yazılı broşürleri süslüyor.

Alaçam'ın, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakın olduğu ve bu dönemde belediyeyle iş yaptığı da iddia ediliyor. Ayrıca Fazilet Partisi geçtiğimiz hafta Cemal Reşit Rey Salonu'nda ‘‘Meslekte Birlik Çağrısı’’ konulu sazlı sözlü bir toplantı düzenledi. Kaynaşma toplantısına çok sayıda mühendis katıldı. Bundan sonrasını olayın taraflarından dinleyelim:

Bakanlık istiyor

Ümit Ülgen (Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı): ‘‘Aday değilim. Hepimiz Üzeyir Uludağ'ı destekliyoruz. Bakın Bayındırlık Bakanı Koray Aydın bir makina mühendisi. Müsteşarı Ali Helvacı eski Ankara Makine Mühendisleri Odası Şube başkanı. MHP Milletvekili Ali Gebeş, Makine Mühendisleri Odası eski Konya Şube Başkanı. MHP, TSE'de ve Karayolları'nda yoğun bir örgütlenme içinde. Bu seçimlerde MHP ve Fazilet ittifak kurdu. Fazilet Partisi, İSTON ve İGDAŞ'ta çalışan makina mühendislerine baskı yapıyor. Seçimlere bir hafta kaldı ama hala net bir isim ortaya çıkarmadılar. TSE'den ve Fazilet Teşkilatı'ndan birtakım kişilerin adı geçiyor. Makina Mühendisleri Odası seçimi, Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği'nin (TMMOB) en büyük ve maddi açıdan en güçlü odası olduğu için çok önemli. Çünkü odamız TMMOB'nin il koordinasyon sekreterliğini de yürütüyor. İstanbul'da başarı sağlarlarsa diğer 23 şubeyi de rahatlıkla alırlar. Sonra da mayıs ayındaki TMMOB seçimlerini kazanırlar.’’

Amaç muhalefetsizlik

Cemal Gökçe (İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı): ‘‘Bu seçimlerde de adayım. Ama Fazilet-MHP bu yıl ittifak yaptı. Depremin yeni bir rant yaratması iştah kabarttı. Çağdaş yapılanmadan, meslek etiğinin korunmasından yana olan yönetim devre dışı bırakılmak isteniyor. Birkaç yıldır Fazilet yönetimlerine karşı ciddi bir mücadele yürüttük. Depremden iki gün önce bile bağış alarak İstanbul'da kaçak kata izin verdiklerini biliyoruz. İki parti de (birinin elinde bakanlık diğerinde belediyeler var), bu dönemi güllük gülistanlık, dikensiz ve muhalefetsiz geçirmek istiyor. Karşımızdaki adayın Fazilet'e yakınlığını biliyoruz. İGDAŞ ve İSKİ'nin çeşitli kademelerinde bulunanlar da oda seçimlerinde kampanya yürütüyor.’’

Kimsenin adayı değilim

Ahmet Alaçam (İnşaat Mühendisleri Odası başkanlığına aday): ‘‘İnşaat mühendisi olduğum için utanç duyuyorum. Depremde binlerce insan niye öldü? Mühendislik hatalarından, proje ve malzeme eksikliklerinden. İnşaat Mühendisleri Odası olarak ciddi bir kontrol mekanizmasını oluşturamadığımızdan. Hiçbir partinin güdümüne girmeden hepsinden destek istedim. Allah'ın izniyle başarılı olacağıma inanıyorum. Herhangi bir partinin adayı olduğumu düşünenler yanlış yapıyor. Bana ANAP, DYP, BBP'nin İstanbul teşkilatları da destek veriyor. Hatta DYP il teşkilatı kampanya için adam bile verdi. DSP ve CHP'yle de destek konusunda görüştüm. MHP ve Fazilet'in ittifak yaptığı konusu kesinlikle doğru değil. Birbirini yiyen iki parti nasıl birleşir. Memleketin yararı için bu işi siyasete karıştırmayalım.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!