Muharrem ayının 10. günü ne zaman? Aşure günü ne zaman başlıyor?

Güncelleme Tarihi:

Muharrem ayının 10. günü ne zaman Aşure günü ne zaman başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2019 15:26

Aşure günü olarak bilinen Muharrem ayının 10. günü, İslam dini için önem arz ediyor. Birden fazla çeşitten kuruyemiş ve baklagilin bir araya gelmesiyle oluşan aşure geleneğinin yerine getirilip komşulara ve çevreye dağıtılacağı bu gün, Muharrem ayının 10. gününe denk gelecek. Peki, aşure günü ne zaman başlayacak? İşte, Muharrem ayının 10. günü yapılması gerekenler ve detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Muharrem ayının 10. günü, aşure günü olarak da ihya edilmektedir. Bugün içerisinde tencerelerinde pişen aşureleri çevrelerine dağıtarak Türk-İslam geleneğinin bir parçası olarak kabul gören bu ritüeli yerine getirecek olan birçok vatandaş, Muharrem ayının 10. gününün hangi güne denk geldiğini sorguluyor. Peki, aşure günü olarak da bilinen Muharrem ayının 10. günü ne zaman? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan verilere göre aşure günü hakkında bazı bilgiler

MUHARREM AYININ 10. GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 10. günü, aynı zamanda aşure günü olarak da kabul görmüştür. Hicri takvim ile Miladi takvim arasında fark olması dolayısıyla her yıl farklı bir tarihe denk gelen Muharrem ayının 10. günü, bu yıl ise ilerleyen 9 Eylül tarihinde idrak edilecek. Aşure yapımı ise bu tarihlerde gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

AŞURE GÜNÜNÜN ANLAMI NEDİR?

Peygamberler tarihi açısından önemli bir gün olup, Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor.

Hadis kaynaklarına göre, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bu günde gerçekleşti.

Ayrıca kültür tarihine ait birçok esere göre, Hazreti Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hazreti İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hazreti İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazreti Yakup'un, oğlu Yusuf'a kavuşması, Hazreti Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Hazreti Yunus'un balığın karnından çıkması ve Hazreti İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılarak göğe yükseltilmesi gibi hadiselerin de bugün yaşandığı kabul ediliyor.

Aynı zamanda Emevi Devleti'nin ikinci Halifesi Yezid bin Muaviye tarafından 10 Ekim 680'de Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 yakınının şehit düştüğü "Kerbela olayı" da bugün yaşandı.

Bu olayların muharrem ayının onuncu gününde yaşanması dolayısıyla dini gelenekte bugüne büyük önem atfediliyor. Müslümanlar bugünü özellikle nafile oruç tutarak ifa ediyor.

Hazreti Nuh ve onun çağrısına uyarak gemiye binenlerin, aşure aşı tüketmeleri dolayısıyla Müslümanların aşure yaparak paylaşma geleneği bugün de yaşatılıyor.

Haberin Devamı

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE MUHARREM ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Muharrem ayı orucu için 2019 yılında 8 Eylül Pazar günü ve 10 Eylül Salı günü niyetli olmak uygun görülmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı bu günlerin uygun olmasıyla ilgili şu bilgileri paylaşmıştır;

Peygamberimiz Muharrem ayının 9–10. veya 10–11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ancak Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmek mekruhtur.

Yalnızca Aşure günü oruç tutulması Yahudilere benzeme endişesi ile mekruh görülmüş, Muharrem ayının 10. günü ile birlikte 9. veya 11. günününü de oruçlu geçirmek tavsiye edilmiştir. Peygamberimiz (s.a.s.) Muharrem ayının sadece 10. günü oruç tutmamıştır (Tirmizî, “Savm”, 50) ve “Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz. Yahudilere muhalefet ediniz” buyurmuştur.

Haberin Devamı

Hz. Muhammed (S.A.V) Muharrem ayı orucuyla ilgili şöyle buyurmuştur;

“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” (Müslim, “Sıyâm”, 202)

Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım.” (Tirmizî, “Savm”, 48)

Hazreti Aişe (r.ah) İslâm öncesinde, Mekke halkının oruç tutmakta olduğu aşure gününde peygamberimizin de oruç tuttuğunu bildirmekte... Allah Rasulü Medine’ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiş... (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)

Bu bilgiler dikkate alındığında Muharrem ayı orucu için 2019 yılında 8 Eylül Pazar günü ve 10 Eylül Salı günü niyetli olmak uygun görülmektedir.

BAKMADAN GEÇME!