Muğla Üniveristesi'nde rapor krizi

Güncelleme Tarihi:

Muğla Üniveristesinde rapor krizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 11:39

MUĞLA Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Rekreasyon Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Ali Tekin, hastalandığı için jüri üyesi olduğu özel yetenek sınavlarına katılamadığını öne sürdü.

Yrd.Doç.Dr. Tekin, bunun üzerine ‘sınavları aksattığı’ ve ‘mazeretsiz olarak emirleri yerine getirmediği’ gerekçesiyle görevden alındı. Raporlu olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Tekin, yürütmenin durdurulması talebiyle Muğla İdare Mahkamesi’ne dava açtı. Okul yönetimi ise Yrd.Doç.Dr. Tekin’in sınavdan önce raporlu olduğunu söylemediğini savundu.

Daha önce, Rektör Prof.Dr. Şener Oktik’ten kazandığı tazminat davasıyla aldığı otomobile ‘Rektörüm sağ olsun’ diye yazdıran profesörün görevden alınması; Bulgaristan’dan ders vermesi için çağrılan öğretim görevlisinin ‘yerel dil belgesi’ sunmadığı gerekçesiyle yurt dışı görevlendirmesinin yapılmaması ve YÖK’ü protesto eden öğrencilerin, hiçbir polis soruşturması açılmamasına rağmen okuldan atılması gibi konularla gündeme gelen Muğla Üniversitesi’nde sular durulmuyor. Üniversite bu kez de BESYO Rekreasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Tekin’in görevden alınmasıyla çalkalanıyor.

Tartışma yaratan karara dayanak oluşturan olay, 24 Ağustos 2008’de meydana geldi. Aniden rahatsızlanan BESYO Rekreasyon Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Ali Tekin, Muğla Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak acil polikliniğinde tedaviye alındı. Yrd.Doç.Dr. Tekin’e tıp dilinde ‘vertigo’ olarak adlandırılan ‘denge bozukluğu’ teşhisi konuldu, 2 gün rapor verildi. Evinde istirahate çekilen Yrd.Doç.Dr. Tekin, BESYO’da ertesi gün yapılan jüri üyesi olduğu özel yetenek sınavlarına katılamadı. Aynı gün okula sunduğu rapor, BESYO Müdürlüğü’nce kabul edildi. Yrd.Doç.Dr. Tekin, hastalığının ardından okula döndüğünde, ‘sınavları aksattığı’ ve ‘mazeretsiz olarak emirleri yerine getirmediği’ gerekçesiyle, Rektör Yardımcısı BESYO Müdür Vekili Prof.Dr. İbrahim Yokaş tarafından, bölüm başkanlığı görevinden alındığını ve hakkında soruşturma açıldığını öğrenince şoke oldu. Bölüm başkanlığı görevine Yrd.Doç.Dr. Tekin’in yerine Yrd.Doç.Dr. Özcan Saygın atandı.

Haksızlığa uğradığını ve görevden alınmasının hukuki dayanadığı bulunmadığını savunan Yrd.Doç.Dr. Ali Tekin ise avukatı Celal Özkaya aracılığıyla, yürütmenin durdurulması talebiyle Muğla İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

UYGULAMA HUKUKSUZ’

Avukat Celal Özkaya, idare mahkemesine sunduğu dilekçede şu ifadelere yer verdi:

“Müvekkilim Ali Tekin, sınavdan bir gün önce rahatsızlanarak Devlet Hastanesi Acil servisine kaldırıldı. Kendisine 2 gün rapor verildi. Raporunu idare de onayladı. Rapor hastalık izni olarak kabul edildi. Müvekkilim çalıştığı kurumun emir ve görevlerini kasti olarak değil, hasta olduğu için yapamamıştır. Bu durum müvekkilimin en doğal hakkıdır. Bölüm başkanlığının yasal süresi 3 yıldır. Süre dolmadan görevden alınması mümkün değildir. Herhangi bir disiplin cezası almadığı için görevden alınamaz. Yapılan uygulama usul ve yasalara aykırıdır. Müvekkilimin bölüm başkanlığı görevine döndürülmesi gerekiyor. Rahatsız olarak sınavlardaki jüri görevini yapsaydı sınavda verimli olamazdı.”

RAPORLU OLDUĞUNU SÖYLEMEDİ’

Muğla Üniversitesi Rektörü BESYO Müdür Vekili Prof. Dr. İbrahim Yokaş ise raporu kabul edip onaylamasına karşın, Yrd. Doç. Dr. Ali Tekin’in sınavdan önce gelip raporlu olduğunu bildirmesi gerektiğini savundu. Prof. Dr. Yokaş, “Ben iki öğretim üyesi arkadaşımı onun evine gönderdim. Sınava gelmeyeceğini söylemiş ve raporlu olduğunu da belirtmemiş. Ben de 25 Ağustos 2008’de, saat 09.15'te, tutanakla ‘gelmediğini’ belirledim. ‘Verilen görevi yerine getirmediği’, ‘emirlere uymadığı’ ve ‘sınavı aksattığı’ için bölüm başkanlığı görevinden alındı. Hakkında soruşturma açıldı. Aynı gün saat 12.00'de okula sevk almaya geldi. Eğer raporlu olduğunu sınavdan önce bildirseydi hiçbir sorun olmazdı” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!