Müftü otosuna isyan

Güncelleme Tarihi:

Müftü otosuna isyan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2001 01:41

Cami onarımı için toplanan paralarla kendisine makam otomobili alan Datça Müftüsü Osman Aytekin, vatandaşları isyan ettirdi. Hakkında soruşturma açılan Aytekin vaaza başlayınca, cemaat topluca camiyi terk ediyor.

Muğla'nın Datça İlçesi Müftüsü Osman Aytekin'in, cami onarımı için toplanan paralarla kendisine makam otomobili alması, skandala yol açtı. Müftü Aytekin'in tavrına tepki gösteren cemaat, camiye gitmemeye, gittiği zaman da Müftü'nün vaazını dinlemeden camiyi terketmeye başladı.

Datça'da çok sayıda cami harap durumda olduğundan, bir süre önce onarımlar için hayırseverlerden para toplanmaya başlandı. Özellikle Cuma namazı çıkışında makbuz karşılığında toplanan paralar, bir süre sonra önemli bir yekûn oluşturdu. Bağışta bulunan cemaat, gönül rahatlığı içinde evlerinin yolunu tutup, camilerin onarılmasını beklerken, Müftü Aytekin'in yeni bir otomobille dolaşması herkesin dikkatini çekti. 20 gün önce ortaya çıkan yeni otomobilin kaynağı çok geçmeden anlaşıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Diyanet Vakfı adına toplanan paranın 7.5 milyar liralık bölümüyle, Müftü'nün Hyundai marka sıfır kilometre makam otomobili satın aldığı ortaya çıktı. Fatih Camii'nin altındaki lojmanından 500 metre uzaklıktaki Merkez Camii'ne bile makam otomobiliyle giden Müftü Aytekin, eleştirilerin odağına yerleşti.

KAYMAKAM EL KOYDU

Müftü Aytekin, protestoların yoğunlaşması üzerine otomobili müftülüğün önüne parkederek kullanmaktan vazgeçti. Ama bu bile tepkileri engellemedi.

Tepkiler üzerine Datça Kaymakamlığı, soruşturma açtı. Kaymakam Savaş Tuncer inceleme yaptıracağını belirterek, ‘‘Müftü makam arabasını alırken herhalde olacakların hesabını yapamadı. Zaten şu anda da aldığına alacağına bin pişman olduğu için arabaya binemiyor. Biz kanunlar çerçevesinde gerekli araştırmayı yapacağız’’ dedi. Otomobilin alınmasına Müftü Aytekin başkanlığında, müftü yardımcılarının da aralarında bulunduğu vakıf yönetimi tarafından onay verildiğini söyleyen Tuncer, ‘‘Bu konuda kendisini uyardık. Ama inatla bu otomobili satın aldı'' diye konuştu.

Halk müftüden şikayetçi

Muhammet Memoğlu (İşletmeci-37) Müftü Aytekin, halkın dini inançlarını suiistimal ederek, kendi keyfi için para harcıyor.

Zeki Kesimal (Müteahhit-38) Kriz varken, makam arabası almasını yadırgıyorum.

İbrahim Şahin (Yurt dışında çalışıyor-47) Namaza gittiğimizde sıcaktan camiye giremiyoruz. Müftü, camiye klima veya vantilatör koydurabilirdi.

M. Kemal Çolak (Kahveci-37): Devletin otomobilleri satışa çıkardığı bir dönemde Müftünün birkaç yüz metrelik mesafeler için halkın milyarlarca lirasını kullanması çok ayıp.

Beni çekemeyenler var

Otomobili kendisine değil, müftülük için hizmet aracı olarak aldığını söyleyen Müftü Osman Aytekin, şöyle konuştu: ‘‘Bu otomobili Diyanet Vakfı'nın izniyle aldım. Her sabah erken saatlerde Merkez Camii'ne gidiyorum. Ayrıca diğer camileri dolaşıyorum. Otomobil gerekiyordu. Ama bu kadar tepki göreceğini düşünmemiştim. Beni çekemeyenler vatandaşları kışkırtıyor. Kimseye hesap vermek zorunda değilim. Hesap vereceğim tek makam Diyanet İşleri Vakfı'dır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!