Müebbette indirimler 36 yıl üzerinden hesaplanacak

Güncelleme Tarihi:

Müebbette indirimler 36 yıl üzerinden hesaplanacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2001 00:00


Yargıtay Ceza Genel Kurulu, müebbet ağır hapis cezasına çarptırılanlar için Şartla Salıverme ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa uyarınca yapılacak 10 yıllık indirimin 20 değil, 36 yıl üzerinden yapılması gerektiğine karar verdi. Söz konusu yasa çıktıktan sonra 20 yıl üzerinden indirim yapılarak tahliye edilenlerin durumu yeniden incelenecek.

Edinilen bilgiye göre, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, 4616 sayılı Şartla Salıverme ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa yürürlüğü girince birden çok kimseyi öldürmek ve yasak silah taşımak suçundan müebbet ağır hapis cezasına hükümlü Mehmet Günbay'ın şartla salıverme tarihinin belirlenmesini istedi.

Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'nun 17. maddesine göre müebbet ağır hapis cezasında bihakkın tahliye süresinin (deneme süresi) 36 yıl olduğunu, bu nedenle 36 yıllık süreden 10 yıllık indirim yapılabileceğini işaret etti. Mahkeme, buna göre 26 Aralık 1991'de cezaevine giren Günbay'ın 26 Aralık 2004'de şartla tahliye olabileceğine karar verdi. Bu karara yapılan itirazı Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi de reddetti.

ADALET BAKANLIĞI: 20 YIL OLUR

Adalet Bakanlığı, yerel mahkemenin bu kararının yazılı emir yoluyla bozulması istemiyle Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi de Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını katılarak Adalet Bakanlığı'nın yazılı emir yoluyla bozma istemini reddetti.

Bunun üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu karara itiraz etti. Başsavcılık, 4616 sayılı yasanın uygulanmadığı durumlarda müebbet ağır hapis cezası yerine 36 yıldan değil, 20 yıllık süreden mahsup ve koşullu salıvermeye ilişkin indirim yapıldığını belirterek, 4616 sayılı yasanın öngördüğü 10 yıllık indirim söz konusu olunca 36 yılı devreye sokmanın hiçbir haklı gerekçesi olamayacağını ileri sürdü.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın istemine oybirliği ile reddetti.

Genel Kurul, müebbet ağır hapis cezasına mahkum olanlar için 4616 sayılı Şartla Salıverme ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa'nın öngördüğü 10 yıllık indirimin 647 sayılı Cezaların İnfazı Hakkındaki Kanunu'nun öngördüğü 20 yıl üzerinden mi, Türk Ceza Kanun'nun 17. maddesinin öngördüğü 36 yıl üzerinden mi yapılacağına ilişkin tartışmalara son noktayı koydu.

Müebbet ağır hapis cezasına çarptırılanlar için 647 sayılı Yasa'daki 20 yıllık sürenin şartla tahliye için gerekli olan süre olduğunu, oysa bihakkın tahliye süresinin Türk Ceza Kanunu'nun 17. maddesine göre 36 yıl olduğuna dikkati çeken Genel Kurul, Şartla Salıverme Yasası'na göre 10 yıllık indirimin toplam ceza üzerinden yapılacağını, bunun müebbet ağır hapis cezasın için 36 yıl olduğuna karar verdi.

YENİDEN CEZAEVİNE

Genel Kurul'un bu kararından sonra müebbet ağır hapis cezasına çarptırılan hükümlülerin 20 yıl üzerinden yapılan 10 yıllık indirimleri tekrar incelenecek. Eğer bu şekilde tahliye edilenler varsa tekrar cezaevine girebilecek.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, daha önce de özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olup da Cezaların İnfazı Hakkında Yasa'ya göre şartla salıverilenlerin, Adli Sicil Yasası'nın öngördüğü sabıka kaydı silme süreleri içinde suç işlerlerse 4616 sayılı Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa'dan yararlanamayacaklarına karar vermişti. Bu karardan sonra da yerel mahkemeler tahliye edilenlerin durumunu incelemeye almıştı. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!