Mübarek davası başlarken Kahire'de gerginlik

Güncelleme Tarihi:

Mübarek davası başlarken Kahirede gerginlik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2011 11:10

Mısır'ın eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, oğulları ve eski içişleri bakanının davası bugün Kahire'de devam ederken, mahkeme öncesinde Mübarek yanlıları ve karşıtları arasında arbede çıktı.

Haberin Devamı

Mübarek davası başlarken Kahirede gerginlik

Devrik Cumhurbaşkanı mahkemeye girerken, özel polis timleri duruşmanın yapılacağı Polis Akademisi mahkemesi dışında toplanan Mübarek yandaşları ve karşıtlarını birbirlerinden uzak tutmaya çalıştı.

83 yaşındaki Hüsnü Mübarek, ülkede bu yılın başlarında sokaklara dökülen protestocuların öldürülmesi emrini vermekle suçlanıyor.

Devrik cumhurbaşkanının oğulları Cemal ve Ala ise yolsuzlukla suçlanıyorlar. Mübarek ve oğulları, haklarındaki iddiaları reddediyorlar.

Bugünkü oturumda olaylar sırasında komuta merkezinde bulunan dört polisin ifade vermesi bekleniyor. Bu kişiler arasında istihbarat dairesi başkanı General Hüseyin Said Muhammed Mursi de bulunuyor.

Haberin Devamı

BBC'nin Kahire muhabiri Bethany Bell, Kahire'nin dışında bulunan mahkeme dışında gerginliğin yüksek olduğunu ve bazı kimseler Mübarek yanlısı sloganlar atarken, bazılarının da devrik liderin asılmasını istediklerini aktarıyor.

3 Ağustos'ta başlayan davanın bu üçüncü oturumunda televizyon kameraları salondan çıkarılacak.

Kararı geçen oturumda alan yargıç Ahmed Rıfat, avukatlar ordusunun kameralar karşısında gösteriş yapmasından usandığını söylemişti.
Mübarek karşıtları, bu kararın, suçlamaların örtbas edileceğinin habercisi olabileceğini söylüyor.

Gözlemciler ise mahkemenin işinin kolaylaşacağını belirtiyorlar.

Kahire'deki BBC muhabiri, Mısır'ın 30 yıllık lideri Mübarek'in sedyeyle mahkemeye taşınmasını gösteren görüntülerin, Arap dünyasında milyonlarca kişiyi ekran başına çivilediğini belirtiyor.

Hükümete bağlı El Ahram gazetesi bugün ifade vermesi beklenen tanıkların, operasyonlardan sorumlu polisler olduğunu bildiriyor. Bunlar arasında emniyetin iletişimden sorumlu müdürü General Hüseyin Said Muhammed Nursi de var.

Olaylarda ölen yaklaşık 850 kişinin aileleri, "vur" emrini kimin verdiğini bilmek istiyor.

Ocak ve Şubat aylarındaki protestolar 18 gün sürmüş; 11 Şubat'ta Hüsnü Mübarek istifa etmişti.

Haberin Devamı

Mübarek ailesinin davası, eski İçişleri Bakanı Habib el Adli ve altı yardımcısının davasıyla birleştirilmişti.

Davada ayrıca Mübarek'e yakın isimlerden iş adamı Hüseyin Salim de, yolsuzluk iddialarıyla gıyabında yargılanıyor.

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!