Motosikletli hoca

Güncelleme Tarihi:

Motosikletli hoca
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bilimsel bir toplantıya davet edildi, motoruna atladı gitti ve döndü.

Doç. Dr. Emin Doğan Aydın, Edinburg Üniversitesi'nden tebliğ vermek için davet alınca, motorsikletine atladı, Edinburg'a gitti, tebliğini verdi ve döndü. 4 gün süren gidiş yolculuğunda hemen hemen hiç uyumadı.

Herşey Edniburg Üniversitesi'nden alınan bir davetle başladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin Doğan Aydın, ‘‘Bilgisayarlı Uzaktan Eğitim’’ konulu bir tebliğ vermeye davet ediliyordu.

Kabul etti.

4 Eylül günü, motorsikletine atladı Edinburg'a gitti. Yolculuk 4 gün sürdü. 4 gün orada kaldı ve geri döndü. Yunanistan-İtalya ve Belçika-İngiltere arasındaki feribot yolculukları dışında hiç uyumadı.

İstanbul Yelken Kulübü'nün sponsorluğunda motosikletiyle İstanbul'dan Edinburg'a gidiş dönüş toplam 8 bin km. yol kat eden Doç. Dr. Emin Doğan Aydın, bir sonraki gezisini dünya turu olarak tasarlıyor.

İLK MOTORLU TÜRK

İlk uluslararası motosiklet seyahatini 1964 yılında Londra'dan İstanbul'a gelerek yapan Doç. Dr. Aydın, daha sonra Fas, Cezayir, Tunus ve Libya'yı gezmiş. Son olarak İstanbul'dan Edinburg'a bilimsel bir tebliğ sunmak için 4 günde 4 bin km. yol kat eden Aydın, izlenimlerini şöyle anlatıyor:

‘‘İskoçya'da bir adam Edinburg'da ilk defa motosikletli bir Türk gördüğünü söylemişti. Motorun Lassa lastiklerini tanıyorlar ama plakadaki TR'nin ne demek olduğunu soruyorlar. Yunanistan'daki benzincilerden birinde 'Merhaba arkadaş, hoşgeldin. Eskisi gibi bir arada olmak ne hoş!’’ şeklinde karşılandım.

York'la Edinburg arasında zaman zaman bazı tabelalara rastladım; 'Lütfen trafik kurallarına uyalım, 7 sene içinde 17 kişi bu yolda öldü.' Beni en çok etkileyen şey ise Edinburg'tan geri dönerken bir cadde üzerinde, polislerin olası bir kaza sonrasında ambulansın ve polisin hangi yoldan geleceğini, trafiği alternatif hangi yollara aktaracaklarının tatbikatını yapmaları oldu.

Yol boyunca bütün motosikletliler birbirine selam veriyor. Arabayla giden insanların birbirlerine selam verdiği görülmüş mü?''

Doç. Dr. Aydın, ülke ekonomisi, çevrecilik, trafiğin daha sağlıklı işlemesi, zamanında yerine ulaşım v epark sorunu açısından motosikletin vazgeçilmez bir araç olması gerektiğini söylüyor.

İSTANBUL LÜKSE DÜŞKÜN

Doç. Aydın, Türkiye'de insanların trafik kurallarına göre araç kullanacaklarına, ‘‘Ben araç kullanırken nasıl zarar görmem?’’ mantığıyla hareket ettiklerini, bunun sonucunda şehir içinde bile güçlü jeeplerin kullanılmaya başlandığına işaret ediyor. ‘Türkiye’de kullandığınız aracın değeri ne kadar yüksekse, trafikte o kadar saygı görüyorsunuz’’ diyor.

Gezdiği ülkelerin hemen hiçbirinde İstanbul'da olduğu kadar lüks motosiklete rastlamadığını da belirterek ‘‘Avrupa'da motosikletler herkesin kendi ihtiyacını karşılayacak nitelikte. İşadamı en pahalısı 1.5 milyar olan 'skuter'e biniyor. Bizim ülkemizde satılmaya çalışılan 10 - 20 milyar liralık gösterişli ve hız yapmak için üretilen motosikletlere orada pek rastlayamazsınız,’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!