Moody’s İspanya’nın kredi notunu düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Moody’s İspanya’nın kredi notunu düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2011 11:39

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İspanya’nın kredi notunu bir kademe düşürdü. Kurum, bankacılık sektörünü yeniden yapılandırma maliyetinin hükümetin tahmin ettiğinden daha fazla çıkabileceği gerekçesiyle, not indirimlerinin devam edebileceğine de işaret etti.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor         
Haberin Devamı

 

Moody’s’ten yapılan açıklamada, “İspanya’nın bankacılık sektörünü yeniden yapılandırma maliyetinin tahmin edilen miktarın üstüne çıkma ihtimali var” ifadesi kullanıldı.

 

Kurum, toplam maliyetin 40 milyar euroyu bulabileceğini, bunun da hükümetin tahminlerinin iki katına denk geldiğini ifade etti. Daha kötü senaryolarda bu miktarın 120 milyar euroya kadar yükselebileceğinin de altı çizildi.

 

Moody’s karıyla, İspanya’nın notu ‘Aa1’den ‘Aa2’ seviyesine düşürüldü. Karar, euronun dolar karşısında gerilemesine neden oldu. Euro/ dolar paritesi, yüzde 0.5’i aşan düşüşle, 1.38 seviyesine geriledi.

 

İspanya’nın 10 yıllık tahvilleriyle, Almanya’nın gösterge olarak kabul edilen 10 yıllık tahvilleri arasındaki getiri farkı 9 baz puan arttı.

 

İspanyol Banco Sabadell bankasının analistlerinden Juan Rodriguez Rey, “Bu kesinlikle negatif bir gelişme. Ne ölçüde olacağını tahmin edemesem de bankaları etkileyeceği şüphesiz. Not indirimi sonrasında hiç şüphe yok ki İspanya piyasalardan daha zor borçlanacak” dedi.

 

Avrupa’da Yunanistan’la başlayan borç krizi, sonrasında İrlanda ve Portekiz’e sıçramış, İspanya’nın da sıradaki ülkelerden biri olarak gösterilmesine neden olmuştu.

 

Gelişmelere paralel olarak risk algısının artmasıyla, İspanya’nın tahvilleri için istedikleri faiz yüzde 7’ye kadar çıktı.

Haberin Devamı

 

*Bu yazı Reuters’ta “Moody's cuts Spain rating, cites higher costs” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet      

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!