Monroe’nun ağzı Caligula’nın gözleri

Güncelleme Tarihi:

Monroe’nun ağzı Caligula’nın gözleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2013 09:21

FRANSA eski Cumhurbaşkanı François Mitterand’ın ifadesiyle, zalim Roma imparatoru “Caligula’nın gözlerine ve Marilyn Monroe’nun ağzına sahip bu kadın,” yıkılmasına katkıda bulunduğu SSCB tarafından ona verilen “Demir Leydi” lakabını hak ediyordu.

Haberin Devamı

13 Ekim 1925’de Grantham şehrinde Margaret Roberts ismiyle doğdu. Bir bakkalın kızıydı. İlk kez 1950’de milletvekili adayı oldu. Ertesi yıl işadamı Denis Thatcher ile evlendi. 1959’da Muhazafakar Parti’den milletvekili seçildi. Londra’nın kuzeyindeki Finchley’den aday olarak kazandığı milletvekili koltuğunu 1992’ye kadar koruyacaktı.

‘KADIN BAŞBAKAN GÖRMEM’
1970’de Edward Heath hükümetinde eğitim bakanlığı yaptı. 1975’te Heath’i devirip parti lideri oldu. Bundan iki yıl önce BBC’ye verdiği bir röportajda “Ömrümde kadın bir İngiltere başbakanı göreceğimi sanmıyorum” diyen Thatcher, 1979 genel seçimlerini partisine kazandırıp bu unvanı alan ilk isim oldu. 1987’ye dek arka arkaya üç seçim kazandı. Parti içinde kendisine rakip çıkan 1990 yılına dek başbakan kaldı. 11 yıllık iktidarında devleti hızla küçülttü.

Haberin Devamı

DEMİR LEYDİ YAPAN SÖZLER
Tavizsiz feminist, şu sözleriyle de hatırlanacak:
* Bir şey söylenmesini istiyorsan, bir erkekten iste. Bir şey yapılmasını istiyorsan, bir kadından iste.
* Yenilgi mi? O kelimenin anlamını bilmiyorum.
* U dönüşü bekleyenlere söylüyorum: Siz o dönüşü yapın. Bu leydi, bir yere dönmüyor.
* Ben son derece sabırlıyım. Sonunda benim istediklerim olduğu sürece...
* Uzlaşma aramam. Kendi fikrimin uygulanmasını isterim.
* Benim istediklerimi söyledikleri sürece, bakanlarımın ne kadar çok konuştuğu umrumda değil.
BOMBADAN KURTULDU
1982’de Arjantin ile savaş için Falkland Adaları’na asker gönderdi. 1984-85’te madencilik sendikalarına karşı bir yıl süren zorlu mücadeleyi kazandı. Özellikle sanayi sektöründeki çok sayıda kamu kuruluşunu özelleştirdi. 1984’te parti kurultayı için bulunduğu Brighton’da kaldığı oteli IRA bombaladı, kurtuldu.

NEOLİBERALİZMİN PİRİ
Tüm dünyada muhafazakarları derinden etkileyen ve neoliberalizmin pirlerinden sayılan Thatcher, petrol kriziyle birlikte refah devleti modelini yürüten Avrupa ülkelerinin ekonomik çöküşün eşiğine geldiği bir dönemde parladı. Para politikaları ve sıkı bütçe inadı, işsizliğin artmasına ve özellikle soldan gelen sert eleştirilere neden oldu. 1980’lerin sonuna doğru ekonomik büyüme patlama yapınca çoğunluk Thatcher’a hak verdi.

Haberin Devamı

İSLAMCILIK=BOLŞEVİZM
Thatcher, “halk kapitalizmini” savundu. “Toplum diye bir şey yok. Sadece erkek ve kadın bireyler ile aileler var” diyordu. İdam cezasını destekliyordu. Avrupa ile entegrasyona karşıydı. Komünizm tehdidi bittikten çok sonra, 2002’de The Guardian’a yazdığı makalede “İslamcılık yeni Bolşevizmdir. Terörist tehdidi bertaraf etme kampanyası, Irak’taki tamamlanmamış işimizi de bitirmelidir” demişti.

ERKEKLERE KÖK SÖKTÜRDÜ
Ertesi gün başbakanlıktan istifa etmesine neden olacak son parti önseçimine girerken “Savaşacağım, savaşıp kazanacağım” demişti. Bir defasında mecliste partisinden bir milletvekiline, “John, senin sorunun, omurganın beynine ulaşmaması” diye seslenmişti.

Haberin Devamı

STREEP OYNAMIŞTI
Thatcher’ın hayatı 2011 yapımı “Demir Leydi” (Iron Lady) adlı filmle beyaz perdeye aktarılmıştı. Meryl Streep, Thatcher rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ının yanı sıra BAFTA ve Altın Küre ödüllerini de almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!