Molla Ne Demek? Molla Nedir? Molla Tdk Kelime Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Molla Ne Demek Molla Nedir Molla Tdk Kelime Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2020 13:10

Molla, İslamiyet ile yönetilen; İran, Afganistan, Hindistan ve Bosna-Hersek gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Osmanlı Dönemi’nde de önemli görevlerdeki bazı kişilere Molla unvanı verilmiştir. Peki, Molla ne demek ve Molla TDK anlamı nedir? Molla ile ilgili tüm manaları sizler için bir araya getirdik.

Haberin Devamı

Molla sözcüğünün kullanımı Cumhuriyet ile birlikte Türkiye’de Unvanların Kaldırılması Hakkındaki Yasa ile kaldırılmıştır. Ancak birçok İslam devletinde kullanılmaya devam etmektedir.

 Molla Ne Demek?

 Molla, İslam dünyasında din işleri ile alakadar olan kimselere saygı göstermek amacı ile kullanılan bir terimdir. Bu terim İslam devletlerinde; yerel alimlere, tarikat ve cemaat liderlerine verilmektedir. İyi bir dini eğitim almak ve bu konuda yeterli birikime sahip olmak molla olabilmenin temel şartıdır.

 Molla Nedir?

 Molla unvanı, özellikle Osmanlı Devleti döneminde oldukça sık kullanılmıştır. Şeyhülislam da dahil olmak üzere pek çok devlet adamına bu unvan verilmiştir. Molla olan kimse; İslam hukuku, fıkıh, tasavvuf, sünnet ve hadis gibi konularda fetva verebilme yetkisi almıştır. Ayrıca Molla olarak kabul edilen kişiler kadı olarak da görev almıştır.

Haberin Devamı

 Molla TDK Anlamı

 Türk Dil Kurumu tarafından, Molla kelimesinin manası için toplamda 4 farklı açıklama yapılmıştır. Arapça kökenden geldiği vurgulanan Molla hakkında TDK sözlüğünde aşağıda sıralanan açıklamalar yer verilmektedir.

 - Büyük kadı rütbesi.

 - Medreseye devam eden öğrenci.

 - Büyük, ulu, bilgin.

 - Dini tarafı ağır basan kişi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!