Molla akıllanmadı

Güncelleme Tarihi:

Molla akıllanmadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

İran, Türkiye tarafından sert bir dille uyarılmasına rağmen küstahlığı sürdürüyor. Dün Tahran'da yine Merve Kavakçı'ya destek eylemi yapılırken, bir kadın milletvekili, ‘‘Uyduruk demokrasinin tebliğcileri muhterem bir kadının Meclis'te bulunmasından niçin korkuyor’’ dedi.

FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın neden olduğu türban krizinin ardından İran'da Türkiye aleyhine düşmanca yayınlar sürerken, İran Meclisi'nde konuşan kadın milletvekili Kutsi Alevi, ‘‘Tesettür, Türkiye'deki laik düzeni sarsıyor’’ iddiasında bulundu.

İran basınında Türkiye ve türban olayı gündemde tutuluyor. Necef Kenti'nin kadın milletvekili Kutsi Alevi, İran Meclisi'nde söz alarak şu küstah konuşmayı yaptı:

‘‘Sözde insan hakları savunucuları, çarpık ve uyduruk demokrasinin tebliğcileri, tesettürlü muhterem bir kadının Türkiye Meclisi'nde bulunmasından niçin korkup, dehşete kapılıyor? İslam ülkelerinin dine bağlı hareket ettikleri için geri kaldığı sözleri, Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in siyasetteki dargörüşlülüğünü ortaya koyuyor. İslam, kalkınma yoludur. Dışişleri Bakanı, Süleyman Demirel ve Türk Başbakanı Bülent Ecevit'e uygun cevaplarını vermelidir.’’

Cumartesi ve Pazar günü Tahran'da yapılan Merve Kavakçı'ya destek eylemlerine Ankara'nın tepkisi sürerken, bir grup kadın gösterici önceki gün Ezher Üniversitesi'nde benzer gösteri yaptı. Ellerinde Kavakçı'yı destekleyen pankartlar taşıyan grup, Türkiye aleyhine slogan attı.

Ankara'nın, Tahran'ı Türkiye'nin içişlerine karışmaması için uyarmasına rağmen, İran medyası yalanla dolu bölücü kampanyasını sürdürdü. Tahran Radyosu, Türkiye'deki rejim ve ABD ile bağlantılı güçlerin İslami kesime baskılarını artırdığını iddia ederken, Başbakan Ecevit'in İran'a yönelik sözlerine sert tepki gösterdi. Yorumda, Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hakaret edilirken, haddini aşan şu ifadelere yer verildi:

‘‘Türkiye'de 75 yıldır daima zorbalık ve baskı, ordu ve silaha dayalı olarak iktidarlarını sürdürenler, Müslümanları bugün de aynı gözlerle korkutmaya başlıyorlar. Bu tehditler, laik güçlerin ülkeyi yönetmekten aciz kaldıklarını ve silahlı güçlerden 'korkuluk' olarak yararlanmak istediğini sergiliyor. Türkiye'deki laikler, iç sorunlarla başedemeyince, bunların arkasında dış güçlerin olduğunu öne sürüyor. ABD'ye yakınlığıyla tanınan Türk generaller, her fırsatta siyasiler üzerinde baskıları artırıp halkı tehdit etmektedir. Zavallı politikacılar bu nedenle 20 yıldan bu yana İslam Cumhuriyeti ile yakınlaşamadılar.’’

Cumhuri İslami Gazetesi'nin yorumunda da, Türkiye'de Müslümanlara baskıların arttığı öne sürülerek, ‘‘İslam, bastırıldıkça güç kazanan bir olgudur’’ denildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!