Modern Türk ordusu

Güncelleme Tarihi:

Modern Türk ordusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

3.5 dakikalık Şemdin Sakık operasyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni ve modern yüzünün küçük bir örneği. Sakık'ı Kuzey Irak'tan alıp Türkiye'ye getiren Özel Kuvvetler Komutanlığı, Türk Ordusu'nun yıllar önce tüm dünyanın hayranlıkla izlediği İsrail Ordusu'nun Entebbe tarzı operasyonları kolaylıkla gerçekleştirebilecek güçe eriştiğini ortaya koydu.

Silahlı Kuvvetler'in bugün geldiği nokta, 1990'da başlayan reorganizasyon projesinin sonucu. Çağdaş bir yapıyı amaçlayan sekiz yıllık reorganizasyon çalışmaları, Silahlı Kuvvetler'i, karargâh ve birlik bazında küçülttü. Ancak bir bütün olarak dinamik bir yapı kazandırdı.

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, modern silahlı kuvvetlerde olduğu gibi ortak harekât icra etme yeteneğine sahip oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri, bir taraftan PKK ile mücadele ederken, öbür tarafta Ege Denizi, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'ta aynı zaman dilimi içerisinde harekat düzenleyebiliyor.

Harp Okulları, Türk Ordusu'nun ‘‘Küçük fakat vurucu gücü, harekât kabiliyeti yüksek’’ yeni yapısına uygun askerleri yetiştirmeyi hedefliyor. 21. yüzyılın subaylarının, ‘‘Hukuk bilinci gelişmiş, insan hak ve hürriyetlerine saygılı, en az bir yabancı dil bilen’’ askerler olacak. En gelişmiş bilgisayar sistemleriyle donatılan askeri okullarda, savaş eğitimi, harp oyunları simülasyonlarıyla veriliyor.

Bu yazıda, Türk Ordusu'nun bugün eriştiği savaş yeteneğinin satır başlarını aktaracağız.

KARA KUVVETLERİ

Gecede havadan 6 tabur indiriliyor

PKK ile 14 yıldır süren mücadelede başarıya ulaşarak büyük moral kazanan Silahlı Kuvvetler, bu ‘İç güvenlik harekatı’nda büyük deneyim elde etti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın bugün sahip olduğu üstün savaş yeteneklerinden bazıları şunlar:

Gece koşullarında 5-6 tabur çapındaki bir kuvvetle, helikopter hücum indirmesi yapılabiliyor.

Helikopterlerle tugay düzeyinde uçarbirlik harekâtı düzenlenebiliyor.

30-40 bin kişilik kolordu seviyesinde bir kuvveti, çok kısa bir uyarı süresinde harekete geçirilebiliyor. Bu kuvveti, ana üslerinden 100 Km. uzaklıkta ve sınırların ötesinde lojistik yönden desteklenebiliyor.

Hedefler, insansız hava aracı, kara gözetleme radarı ve lazerli cihazlar ile tespit edilebiliyor.

Uzaklık ölçümleri lazer cihazlarıyla yapılıyor.

Topçu ve havan atışları, bilgisayar kontrolüyle yapılıyor.

Portatif stinger füze sistemi ve namlulu uçaksavar silah sistemi modernize edilerek etkinliği artırıldı.

Gece görüş cihazlarıyla geceleri de gündüz koşullarında olduğu gibi savaşılabiliyor.

Makina Kimya Endüstrisi'nin ürettiği ve roketle atılan hat imla hakkı, mayın tarlalarından geçit açabiliyor.

Nehir ve dereleri geçmek için çok kısa sürede yüzücü köprüler kurulabiliyor. Kısa açıklıkları geçmek amacıyla tanklara monte edilen makas köprüler kullanılıyor.

Özel KUVVETLER

Her an göreve hazır

Özel eğitimli birlikler, her türlü hava ve coğrafi koşullarda, düşman arazisinin derinliklerinde baskın, pusu, keşif yapabiliyor. Bu birlikler, her tür arazide nokta operasyonları yaparak, düşman elinde bulunan önemli şahısları veya düşman arazisine düşen uçak pilotlarını kurtarma operasyonları düzenleyebiliyor. Ayrıca hava kuvvetleri ve topçuya hedef tarif edebiliyor; gözetleme ve hedef tespit operasyonlarını gerçekleştirebiliyor.

DENİZ KUVVETLERİ

Aynı anda 256 hedef izleniyor

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Almanya ile ortak yapılan Yavuz ve Barbaros fırkateynleri ve ABD'den alınan Knox ve Perry fırkateynleriyle daha da güçlendi. Bu fırkateylerle Türkiye'nin çevresindeki denizler, üç boyutlu (Hava, suüstü ve denizaltı) olarak kontrol ediliyor.

Suüstü gemilerde 130 Km. menzilden suüstü hedefini bulan güdümlü mermiler, uçaklara 30 Km. menzilden atılabilen füzeler kullanılıyor.

Fırkateynlerde aynı anda 256 hedef izlenebiliyor. Aynı anda iki suüstü hedefi, dört hava hedefi ve iki denizaltıyla savaş yapılabiliyor.

Elektronik harp cihazlarıyla donatılan gemiler, her türlü elektronik tespit ve aldatma yapabiliyor.

Doğan, Rüzgar, Yıldız ve Kartal sınıfı hücumbotlar, saatte 35-42 deniz mili sürat yaparak, denizde büyük hareket yeteneği ve vurucu güce sahipler.

ABD kaynaklı denizaltılar ve Almanya ile ortak inşa edilen Ay ve Preveze sınıfı denizaltılar, gizli harekat yapabilme özelliği taşıyorlar.

Sualtı taarruz (SAT) ve sualtı savunma (SAS) timleri, tüm iklimlerde ve gece koşullarında operasyon yapabiliyor. Bu timler, gerektiğinde yabancı topraklarda örtülü harekât gerçekleştirebilecek güce sahip.

Preveze denizaltısına 100 kilometre mesafeden güdümlü mermi atma yeteneği kazandırıldı. Bu denizaltı, geçen ay Malezya'daki savunma fuarına katılarak 28 bin kilometre mesafeyi sorunsuz olarak katederek yurda döndü.

Son yıllarda alınan ve açık denizlerde ikmal yapabilen gemiler, savaş gemilerinin yakıt ihtiyaçlarını limanlara yanaşmadan karşılayabiliyorlar.

HAVA KUVVETLERİ

Awacs uçakları alınıyor

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, ‘‘Görülmeden gören, her hava şartında 24 saat işlevini yerine getiren, yoğun elektronik harp ortamında görev yapabilen’’ bölgesel bir hava kuvveti haline geldi.

Yeni alınan ve sayısının artırılması planlanan tanker uçaklar, mesafe yönüyle erişilememe kavramını ortadan kaldırdı.

Hava Kuvvetleri, mobil radar kompleksi projesi çerçevesinde, havadan ihbar ve kontrol ‘Awacs’ uçağına da yakın zamanda sahip olacak.

F-16 uçaklarının güçlendirdiği filoların vurucu güç yeteneği arttı.

Hava Kuvvetleri, yeni sistemleriyle, her türlü elektronik harp ortamında görev yapabiliyor ve kendini savunabiliyor.

Satıh ve hava unsurları arasındaki, dost ve düşman tanıma sistemi (IFF) sayesinde Hava Kuvvetleri'nin etkinliği arttı.

Elektronik savaş sistemleri

Türk Silahlı Kuvvetleri, 21. Yüzyıl savaşlarının gerektirdiği muhabere, bilgisayar, istihbarat ve elektronik savaş sistemlerine kavuştu.

Kriptolu ve frekans atlamalı HF/SSB telsizleriyle stratejik ve taktik alanda önemli haberleşme imkanı kazanıldı.

Uydu muharebe sistemiyle her türlü arazi ve iklim koşulları ile ülkeler arasında haberleşme yeteneği kazanıldı.

Entegre Muhabere Sistemi (TAFİCS) ile tüm askeri birlikler, güvenli, geniş kapasiteli, modern teknoloji ürünü haberleşme sistemiyle donatıldı.

Modern elektronik savaş sistemleriyle düşman haberleşme devreleri dinlenebiliyor, yerleri belirlenebiliyor ve karıştırılabiliyor.

Modern frekans atlamalı ve korumalı elektronik savaş cihazları kullanılarak haberleşme, düşmanın elektronik savaş sistemlerine karşı korunabiliyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, tanker uçaklardan sonra şimdi de mobil radar kompleksi projesi çerçevesinde, havadan ihbar ve kontrol ‘Awacs’ uçağına da yakın zamanda sahip oluyor. Modern füzeler, düşman hava kuvvetlerinin etki alanına girmeden hedefi imha edebilmeyi sağlıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!