Modern sanatın yeni kalesi

Güncelleme Tarihi:

Modern sanatın yeni kalesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

İngilizlerin en büyük sanat yatırımı Tate Modern bugün açılıyor.

TATE Modern, İngiltere'de Yeni Milenyum için yaratılan kalıcı yapıların en önde gelenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Thames nehrinin kenarında Londra'nın kalbinde yer alan yeni Tate Modern, 21. yüzyılda Londra'nın sembolü olacak.

Açılışı bugün yapılacak olan galeri basına iki gün önce gezdirildi. Bütün dünyadan yaklaşık 150 basbın mensubunun katıldığı tanıtım açılışında galeri yöneticileri yaptıkları çalışmaları ve amaçlarını anlattılar.

Yeni galerinin dünyanın büyük modern sanatlar müzelerinin arasında yerini alacağı belirtiliyor. Tate Modern'ın Paris'teki Pompidou Merkezi ve New York'daki Modern Sanatlar Müzesi'ne rakip olması bekleniyor. 21. yüzyıl sanatının uluslararası eserlerini içeren Tate Koleksiyonu'nu (dünyanın en önemli 3-4 koleksiyonundan biri olarak kabul ediliyor) Picasso, Matisse, Gabo, Duchamp, Dali, Moore, Bacon, Giacometti, Pollock, Rothko ve Warhol gibi yüzyıla damgasını vuran sanatçıların eserlerini içeriyor. Tate, aynı zamanda 21. yüzyılın galerisi de olacak ve yeni eserler yaratıldıkça bunları toplayıp sergileyecek.

Tate Modern, 1976 yılında Ulusal Tiyatro'nun tamamlanmasından bu yana yeni ulusal sanatlar enstitülerine yapılan en önemli yatırım olarak kabul ediliyor.

Herzog & de Meuron'un tasarımı orijinal binanın ve merkezdeki bacanın bütünlüğüne uyum gösteriyor. Sanat eserlerinin sergilendiği galeriler 7 kattan 3'ünde düzenlenecek ve sergiler için farklı alanlar sağlayacak. Düzenli aralıklarla değişecek olan sergilere ayrılan alan 6.000 metrekare. Ziyaretçiler galerilerin yanı sıra çok çeşitli olanaklardan da yararlanabilecekler. Proje 134 milyon pound'a mal olmuş. Bu paranın büyük kısmı Milenyum Komisyonu ve İngiltere Sanat Konseyi'nin bağışlarından sağlandı. Hükümetin yenileme organı English Partnerships (İngiliz Ortaklıkları) ve London Borough of Southwalk da önemli paralar koydular.

Yeni Galeri'nin yılda 2 milyonun üzerinde ziyaretçisi olması bekleniyor. Bunların yüzde 40'ının Londra'nın dışından, yüzde 30'unun da yabancı ülkelerden geleceği tahmin ediliyor. Yine bir milyonun üzerinde ziyaretçinin de Galeri'nin çevresindeki alanı ziyaret edeceği söyleniyor.

İlk sergi Unilever'den

Tate Modern için özel hazırlanan ilk çalışmanın sponsorluğunu Unilever Serileri'nin bir parçası olarak Unilever yapıyor. Açılış ünlü heykeltıraş Louise Bourgeois'nın eseri ile yapılacak. 1911 yılında Paris'te doğan Amerikalı sanatçı Bourgeois sanattaki yeni gelişmeleri öncülerinden oldu. Tate Modern, Bankside Power Station'ın Tate Modern'a dönüşmesi işini üstlenen Herzog & de Meuron'un çalışmalarını da sergiliyor.

İNGİLTERE'NİN en önemli müzelerinden biri olan Tate, modern sanatın da önde gelenlerinden biri olmaya aday. Daha önce iki binası bulunan Tate Galeri, Thames kıyısındaki Bankside Power Station'ı da modern sanatın kalesi haline getirdi. Tate Modern olarak bugün hizmete giren galeride 20. yüzyıl sanatının önde gelen eserleri sergileniyor.

Bankside binası, yeni ve eskinin güzel bir kombinasyonunu oluşturuyor. Orijinal Bankside Power Station (Tasarımı Liverpool Anglikan Kilisesi ve kırmızı telefon kulübelerinin mimarı olan Sir Giles Gilbert Scott tarafından yapılmıştı), 148 adayın katıldığı uluslararası yarışmayı kazanan İsveç'li mimarlar Herzog & de Meuron tarafından yenilendi.

Tate Modern binasının en belirgin özelliklerinden biri de Milenyum Köprüsü olacak. Bu köprü Thames'in kuzey kıyısındaki St. Paul's Katedrali'ni, yeni Tate Modern ve Soutwark'daki Globe Tiyatrosu ile birleştirecek. 15.9 milyon pound'luk bu proje hem mimari açıdan hem de mühendislik açısından büyük bir önem taşıyor. Köprüyü geçenler, arabalardan ve hava kirliliğinden rahatsız olmadan, Londra'nın görülmeye değer manzaralarını izleme imkanı bulacak.

Binada 3.750 ton yeni çelik kullanılmış.

Tate Modern'ın iç yer alanı yaklaşık 34.000 metrekareden oluşuyor.

Tate Koleksiyonu'nun gösterileceği 4 sergi odası, yaklaşık 6.000 metrekare...

Cafe, 2. kat 240, 7. kat, 200 kişilik.

McKinsey & Company'nin 1994 yılında verdiği rapora göre, Tate Modern, Londra Southwalk'a doğrudan ya da dolaylı olarak 16 ile 35 milyon pound arasında ekonomik fayda sağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!