Modada teknoloji akımı

Güncelleme Tarihi:

Modada teknoloji akımı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2001 00:00

Haberin Devamı

Miyake gibi bazı ünlü modacılar yeni tasarımlarında teknolojiyi kullanıyor.

Yüksek teknoloji modada sadece kumaşları daha kullanışlı hale getirmekle yetinmedi. Modacılar da ‘‘teknolojik’’ düşünmeye başladı. Örneğin, çift fonksiyonlu yağmurluk ve elbiseler bu bin yılın trendleri. Çadır olan paltolar, koltuk olan parkalar...

Hayal edin. Bir mağazaya girip bir parka satın almak istiyorsunuz. Tezgahtar kız size bir parka çıkarıyor, sonra isterseniz bunu koltuk olarak da kullanabileceğinizi söylüyor. Gözleriniz yerinden fırlıyor, artık bu kadar da yalan söylenmez ki, diyorsunuz.

Ama kız devam ediyor. Şuradaki pardösüler çadır olabiliyor, sağdaki kırmızıları isterseniz yastık yapabilirsiniz, şu sarılar da büyük bir sırt çantasına dönüşüyor.

Siz şaşkın şaşkın kızın suratına bakarken, o tezgahın öbür tarafından bir şişme masa çıkarıyor: ‘‘Bunu omuzunuza asıp bilgisayarınızı taşıyabilirsiniz’’ diyor. ‘‘Tabii isterseniz valiz olarak da kullanabilirsiniz!’’

Kapıya doğru geriliyorsunuz korka korka. Hangi yüzyıldayım, burası neresi, derken tarihin hala 2001 olduğunu farkediyorsunuz. Kendi kendinizi çimdikleyip rüyada olmadığınızı da anladıktan sonra, mağazanın adını okumak üzere, kafanızı kapıdan dışarı uzatıyorsunuz ve tabelayı görünce herşeyi anlıyorsunuz: ‘‘Transformist Moda Dünyasına Hoşgeldiniz!’’

HAMAK OLAN CEKET

Henüz böyle bir mağaza yok. Ama içindeki ürünler yavaş yavaş birikmeye başladı. Üstelik bu ürünlere imza atanlar arasında ünlü modacılar da var.

Bu değişken modanın temeli 70'li yıllarda K-way'in ürettiği, ince bir kumaştan oluşan ve çantaya dönüşen yağmurluklara kadar uzanıyor. Bu buluşun tutmasından sonra double-face yani iki yüzü de giyilebilir ceket ve paltolar üretilmişti.

Teknoloji ilerledikçe ve insanlar mümkün olduğu kadar az şey taşıyarak çok şey yapmanın keyfini tadınca elbiselerin kullanım alanları da genişledi. Artık giyimde de önemli olan teknoloji ve fonksiyonellik!

Eğer şimdiden antistres pantolonlara, UVA ışınlarını önleyen tişörtlere, antibakteriyel eldivenlere ve ruhsal durumumuza göre renk değiştiren kazaklara alıştıysak, ilerde gardrobumuzun yeni bir şekil alacağını düşünmemiz gerekiyor. Sadece giysiler değil evdeki bütün eşyalar iki fonksiyonlu olarak kullanılabilecek.

Bu araştırma, bir moda şirketi olan CP Company (Sportswear Company'nin bir alt markası) tarafından yürütülüyor. İtalyan patron Carlo Rivetti, yıllardır hi-tech kumaşlar üzerinde çalışıyor.

Kreasyonlarından birinde, Moreno Ferrari tarafından çizilen ve çadıra dönüşen bir manto bulunuyor. İş bununla bitmiyor, tüyden bir parka çantaya dönüşürken, ceketler hamak da olabiliyor. Delsey'in valizi bir bilgisayar masası haline gelebiliyor.

Naylon ağları olan tüy bir torbadan ortaya çıkan, bir yağmurluk ve sırt

çantası!

PC Company'nin bu yağmurluğu istenildiği anda çadır haline gelebiliyor.

Giysiler ve aksesuvarlar artık koltuk, halı, masa ya da bir çadıra dönüşebiliyor.

Ünlü Japon modacı İssey Miyake mobilya ve tekstil sektörünü birarada kullanıyor. Miyake'nin son çalışmaları arasında bulunan bu koltuk, bir halıya dönüşebiliyor.

LEVI'S VE PHILIPS'İN ORTAK PROJESİ

CEKETTE NELER VAR?

BAŞLIK

Mikrofon ve monitör için. Kemere takılı olan ve pille çalışan bir PC'ye bağlı.

KULAKLIK

Cep telefonuna ve mp3 okuyucusuna bağlı. İleride kulaklıkların da fonksiyonu PC'nin başlığına yüklenmiş olacak.

ELEKTRONİK ROZET

Kişisel verilerden oluşan bir chip taşıyor. Başka bir rozetle ya da başka bir bilgisayarla değiştirilebiliyor.

KLAVYE

PC'ye bağlı olan bu klavye yazı yazmak ve daha karışık işlemleri yapmaya yarıyor. Diğer komutlar sesle verilebiliyor.

CEP TELEFONU

Bu cep telefonunun özelliği, elinizi kullanmadan, seslenerek rehberdeki numaraları çevirmeniz. Bu şekilde cep telefonunuzu durduğu yerden çıkarmadan aradığınız kişiye ulaşabiliyorsunuz.

MİKROFON

Cep telefonuyla konuşmak, numaraları çevirmek ve müziği açıp kapatmaya yarıyor.

KONTROL AYGITI

Cep telefonu çaldığında müziğin sesini kısıyor.

MP3 OKUYUCUSU

Internet'en indirilen müzik dosyalarını dinlemeye yarıyor.

Ofisim cebimde!

Bilgisayar başında geçirilen saatlere son! Uzun zamandır masa başına çivilenmekten kurtulmayı hayal ediyordunuz, işte oldu: Bilgisayarlar, cep telefonları, teypler küçüldü ve iyice hafifledi. Artık hepsi bol cepli bir cekete sığabilecek durumda. Yürüyen ofis olmak için bu aletleri ceplerinize tıkıştırmanıza da gerek yok. Levi's ve Philips'in ortak projesi olan bu spor görünümlü cekete sahip olmak yeterli! Üstelik ellerinizi kullanmanıza bile gerek yok. Mikrofonla komut vererek, müziğin sesini kısabiliyor, telefonu çevirebiliyorsunuz. Bu ceketi geliştirenlere göre, bir süre onra hepimiz böyle gezecekmişiz...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!