MİT'i de dinlemiş

Güncelleme Tarihi:

MİTi de dinlemiş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

DGM, MİT'in telefonlarını dinlediği gerekçesiyle, Emniyet istihbaratının eski yöneticilerinden Hanefi Avcı hakkında soruşturma başlattı. Avcı, çok gizli yürütülen soruşturma sonucu suçlu bulunursa, 8 yıldan az olmamak üzere ağır hapis istemiyle yargılanacak.

Ankara DGM Başsavcılığı, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın telefonlarını dinlediği iddiasıyla polis istihbaratının eski yöneticilerinden Hanefi Avcı hakkında soruşturma açtı. Türk Ceza Kanunu'nun ‘Devletin gizli belgelerini ele geçirme’ suçunu düzenleyen 138'inci maddesi uyarınca yürütülen soruşturmanın, MİT'in, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat eski Daire Başkan Yardımcısı Avcı hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine açıldığı öğrenildi. MİT'in suç duyurusunun gerekçesinde ise Avcı'nın Susurluk skandalının patlak vermesinden sonra MİT'e yönelttiği suçlamalarda, bu örgüte ait bazı telefon numaralarını vermesinin yattığı bildirildi. Avcı, MİT yetkilisi Mehmet Eymür'ün kendisi aleyhinde açtığı tazminat davasında yaptığı savunmada da, MİT'in telefon numaraları ile bağlantılı telefonlara ilişkin bilgileri bir klasör halinde delil olarak mahkemeye sunmuştu. Avcı'nın MİT'in telefonlarını dinlediği şüphesi, bu şekilde mahkeme kayıtlarına da yansımıştı. Bu arada, olayla ilgili bir başka unsuru, İçişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Teoman Ünüsan'ın geçen yaz MİT'in bir yazısına verdiği yanıt oluşturuyor.Ünüsan, bu yanıtta ‘Avcı’nın MİT'e ilişkin iddialarıyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nda herhangi bir kayda rastlanmadığını' belirtip, Avcı'nın açıklamalarının ‘şahsi beyan olduğunu’ ifade etmişti. Ünüsan'ın bu yanıtı, DGM'nin yürüttüğü soruşturmada Avcı'nın ‘şahsi amaçlarla’ telefon dinlediği iddiasının delilini oluşturuyor.

ÇOK GİZLİ TUTULUYOR

DGM'nin, Avcı hakkında çok gizli tutulan soruşturmayı, ‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini ele geçirme’ suçunu düzenleyen TCK'nın 132'nci maddesi çerçevesinde yürüttüğü öğrenildi. MİT'in iddialarını kanıtlayan ‘yeterli delil bulunduğu kanaatine varılması’ halinde, Avcı'ya, DGM'de 8 yıldan az olmamak üzere ağır hapis istemiyle dava açılabileceği bildirildi. DGM'lik suçlarda, Memurin Muhakemat Kanunu hükümleri işletilmediği için, Avcı hakkında soruşturma izni istenmesine gerek olmadığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!