Mithat Paşa tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Mithat Paşa tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

ANKARA Devlet Tiytarosu'nun 7 Aralıkta Büyük Tiyatro'da prömiyerini yaptığı ve kapalı gişe oynayan ‘‘Önce İnsan’’ adlı oyun, İstanbullu sanatseverlerden de tam not aldı. 12-13 Şubat tarihlerinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salonu'nda sahnelenen oyunu Yılmaz Karakoyunlu kaleme aldı ve Tamer Levent yönetti.

Türk tarihinin en çok tartışılan isimlerinden biri olan Mithat Paşa, Yılmaz Karakoyunlu'nun ‘‘Önce İnsan’’ adlı oyunun başkahramanı oldu. Daha Önce ''salkım Hanımın Taneleri'' adlı romanıyla yakın tarihimize eğilen Karakoyunlu, bu oyununda Mithat Paşa'nın fırtınalı hayatını ele alıyor. Mithat Paşa'nın hayatı, edebiyat alanında da büyük ilgi görüyor. Hıfzı Topuz'un kaleme aldığı ‘‘Taif'te Ölüm’’ adlı roman, Mithat Paşa'nın hayatını işliyor ve en çok satan kitaplar arasında yer alıyor.

Mithat Paşa'yı Nurtekin Odabaşı'nın, Abdülhamit'i Nihat Hakan Güney'in canlandırdığı oyunda Abdülhamit ile Mithat Paşa'nın saltanat ve adalet çatışmasında karşı karşıya gelmeleri anlatılıyor. Sinemaya da aktarılan ve büyük ilgi gören romanı ‘‘Salkım Hanımın Taneleri’’ ile 6-7 Eylül olaylarını gündeme getiren Yılmaz Karakoyunlu, ‘‘Önce İnsan’’ adlı oyunu hakkında şunları söylüyor:

AHLAK VE İHTİRAS

‘‘Önce İnsan, adalet ahlakı ile saltanat ihtirasının tartışmasıdır. Yargıtay'ın kurucusu Ahmet Cevdet Paşa ile Danıştay'ın kurucusu Ahmet Mithat Paşa, iktidarı ele geçirmek için çatışırlar. Bir yanda evrensel değerlerin kavrandığı anayasa iddiası, öte yanda her koşulda Mecelle'yi savunan hukuk ihtirası yer alır.... Bu oyun, 19. yüzyıl sonlarına doğru Osmanlı'nın saray tertiplerinin en kurnazını yansıtır. Çünkü korkuya dayanan ahlak, hiçbir koşulda fazilet olmadığı gibi, güvenilir de değildir. Oysa adalet için mücadele, insana onur kazandıracak kadar güzel ve cömerttir.’’

ANAP İstanbul Milletvekili Yılmaz Karakoyunlu'nun kaleme aldığı ve Tamer Levent'in yönettiği ‘‘Önce İnsan’’ adlı oyun, bunlardan biri ve kapalı gişe oynuyor. Mithat Paşa'nın hayatının anlatıldığı ve Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyunun iki günlük İstanbul turnesi de büyük ilgi gördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!