Mısır'dae 2. Ramses dönemine ait güneş tapınağı bulundu

Güncelleme Tarihi:

Mısırdae 2. Ramses dönemine ait güneş tapınağı bulundu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2006 22:21

Mısır'da arkeologlar, başkent Kahire'de bir pazar yerinin altında 2. Ramses dönemine ait olduğu sanılan güneş tapınağı buldular.

Mısır Eski Eserler Genel Müdürü Zahi Havas, büyük heykellerle süslü güneş tapınağının harabelerinin kısmen ortaya çıkarıldığını ve buranın antik Heliopolis kentinin bulunduğu Eym Şems ve Matariye bölgelerinde şimdiye dek ortaya çıkarılan en büyük güneş tapınağı olduğunu belirtti.

Güneş tapınağı harabeleri arasında “2. Ramses'e benzeyen” 4-5 ton ağırlığında pembe granitten bir heykelin de bulunduğunu belirten Havas, ayrıca 1.5 metre yüksekliğinde hiyerogliflerle bezeli ve 2. Ramses'in adının bulunduğu 3 tabletle birlikte bir oturan kral heykeli ile 3 ton ağırlığında bir kraliyet heykeli kafası bulunduğunu kaydetti.

Mısırlı yetkili, tapınağın zeminindeki yeşil taşlarla kaplı yolun da ortaya çıkarıldığını bildirdi.

Kahire'nin batısındaki meşhur Suk El Hamis pazar yerinin altında bulunan güneş tapınağı harabelerini alman ve Mısırlı arkeologların birlikte kazdıkları ve pazar yerinin buradan kaldırılacağı belirtildi.

Hititlerle Kadeş Savaşı'nı yapan ve sonrasında ilk yazılı barış anlaşmasına imza atan Kral 2. Ramses, Mısır'ı MÖ 1270'den MÖ 1213'e kadar 66 yıl yönetmiş, Nil Nehri boyunca çok sayıda heykel ve aralarında ebu Simbel'in de bulunduğu tapınaklar inşa ettirmişti.

Antik Heliopolis'te özellikle Baştanrı Ra için olmak üzere çok sayıda güneş tanrı adına tapınak inşa edilmişti. Bunların çok azı bugüne ulaşabilirken, bu bölge şu anda iskana açık durumda bulunuyor.

Mısır'da bu ay başında da Tutanhamun'un mumyasının 1922'de ortaya çıkarılmasından bu yana Krallar Vadisi'nde yapılan ilk mezar keşfinde, mumyalarıyla birlikte beş yeni mezar bulunmuştu.

Arkeologlar, eski Mısır'ın en büyük firavunlarının gömüldüğü vadide artık arkeolojik keşif yapılamayacağı düşünülürken ortaya çıkarılan mezarların, bir kralın karısına veya bir rahibe ya da bir mahkeme yetkilisine ait olabileceğini belirtmişlerdi.

Krallar Vadisi, 1922'de Amerikalı arkeolog Howard Carter'ın Kral Tutanhamun'un mezarını bulmasıyla eski Mısır'da en iyi tanınan arkeolojik bölgelerden biri haline gelmişti. Uzmanlar, burada 62 mezarın bulunduğunu sanıyor.

Krallar Vadisi'nde uzun aramalardan sonra bulunmuş 3300 yıllık mezar odasından çıkarılan Tutanhamun mumyası geçen yıl röntgen cihazıyla üç boyutlu olarak incelenmişti, ünlü firavunun öldürülmediği, muhtemelen uyluk kemiğindeki yaradan öldüğü açıklanmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!