Mısır'da yetkilerin devri tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Mısırda yetkilerin devri tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2012 19:16

Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçiminden Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'nin zaferle çıkmasının ardından yönetimin ne zaman Mursi'ye devredileceği ve yeni cumhurbaşkanının yetkileri tartışılıyor.

Anayasa Uzmanı Atıf el-Benna, Mursi'nin cumhurbaşkanlığı yemininin hemen ardından askeri bir izne gerek duymaksızın tüm yetkiyi elinde bulunduracağını belirtti.
Askeri Konsey'den geçen yıl yapılan açıklamada, 30 Haziran'da yönetimin yeni cumhurbaşkanına devredileceğinin duyurulduğunu hatırlatan el-Benna, “Dolayısıyla Askeri Konsey yemin töreni için önümüzdeki cumartesi gününe kadar bir gün belirlemek zorunda” dedi.
Birçok devlette olduğu gibi Mısır'da da hükümetin, cumhurbaşkanı yemin eder etmez istifasını sunması gerektiğini belirten el- Benna, şunları kaydetti:
“Hükümet kurma görevini cumhurbaşkanı verir. Mısır'da da böyle olacak. Zaten Askeri Konsey'in hazırladığı tüzükte hükümet kurmayla ilgili bir karar yok. Tabii ilan edilen anayasa niteliğindeki tüzükle birlikte askerin elinde yasama yetkisi var. Ancak cumhurbaşkanı en yetkili isim olarak yeni bir parlamento seçimine gidilmesini isteyebilir.”
Bu arada, el-Benna, anayasa niteliğindeki tüzüğün 30. maddesine göre Mursi'nin Yüksek Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun önünde yemin etmesi gerektiğini dile getirirken, bazı siyasi partiler buna karşı çıkıyor.
Parti temsilcileri, Muhammed Mursi'nin, yeminini Askeri Konsey'in zorunlu kıldığı Anayasa Mahkemesi önünde değil, Halk Meclis'inde yapması gerektiğini belirtiyor. Parti temsilcileri, Mursi'nin Halk Meclisi önünde yemin etmesiyle yasama hakkının tekrar Halk Meclisi'ne verileceğinin altını çiziyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!