Mısır yargısına yakıştıramıyorum

Güncelleme Tarihi:

Mısır yargısına yakıştıramıyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2013 01:25

Haberin Devamı

KAFESTE YARGI: Mısır’da devrik Cumhurbaşkanı Mursi ve 14 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması dün Kahire’deki Polis Akademisi’nde yapıldı. Daha önce Hüsnü Mübarek’in konulduğu kafeste, bu kez Mursi ve diğer sanıklar vardı.

‘MEŞRU’ DİRENİŞ: Yargıç, salona takım elbiseyle gelen Mursi’ye, “Sanık beyaz cezaevi kıyafeti giymeli” dedi. Direnen Mursi, “Meşru bir cumhurbaşkanını yargıladığın için seni, ceza mahkemesinde yargılatacağım” cevabını verdi.

MISIR medyasında “İhvan’ın yargılanması” ve “yüzyılın ikinci davası” başlıkları kullanıldı. Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkilileri “yüzyılın gerçek davası” tanımını seçti. 3 Temmuz’daki askeri darbeden beri gizli bir yerde tutulan ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 14 kişi, “5 Aralık 2012’de cumhurbaşkanlığı sarayı önünde anayasal düzenlemeleri protesto eden eylemcileri öldürmeye teşvik etmek” suçlamasıyla açılan davada ilk kez dün hakim karşısına çıktı. 30 kişilik savunma heyetinden 7 kişiye salona girme izni verildi. 62 yaşındaki Mursi salona beyaz cezaevi elbisesiyle gelmeyince mahkeme başkanı yargıç Ahmed Sabri Yusuf duruşmaya bir süre ara verdi. Diğer sanıklar beyaz kıyafet giyerken, koyu takım elbiseli Mursi direndi.

Haberin Devamı

Cuntaya alet olmayın

AA’ya göre cumhurbaşkanı sıfatıyla orada bulunduğu için hâkimin kendisiyle konuşurken ayağa kalkmasını isteyen Mursi, şunları söyledi: “Ben, Dr. Muhammed Mursi, şu an darbe sebebiyle buradayım. Mısır’ın başkanı olarak burada zorla tutuluyorum. Bu, suç teşkil ediyor. Meşru bir başkanı yargıladığın için seni, ceza mahkemesinde yargılatacağım. Yüce Mısır yargısının yasalara göre suçlu, hain ve yıkıcı askeri darbeye alet olmasını yakıştıramıyorum.”
Mursi’nin duruşma salonunda bulunanlara, “Özgür Mısır halkına benden selam iletin.
Onlara ‘Kardeşiniz Mursi, direnmeye devam edecek. Davasından vazgeçmeyecek’ deyin” şeklinde hitap ettiği belirtildi. Mursi’nin, daha önce Mübarek’in konulduğu kafeste dört parmağıyla “Rabia” işareti yaptığı ilk duruşma dört saat sürdü. Davanın görülmesine 8 Ocak 2014’te devam edilecek.

Haberin Devamı

Türk malı ceketle direndi

Avukat Selim el Avva, duruşmada beyaz önlük giymeyi reddeden Mursi’nin üzerinde Türk malı bir ceket olduğunu söyledi. Avva, “Mursi benim gibi sivil elbiseyle geldi ve üzerinde Türk malı bir ceket vardı” dedi. Avukat, “Mursi, kendisine hukuk dışı muamele yapılmadığını anlattı. Onu üzen şeyin hapsedilmesinin olduğunu ve onun dışında herhangi bir sıkıntısı olmadığını söyledi” diye de bilgi verdi. Duruşmayı izleyen ve çoğu gazeteci olan 200 kadar kişinin cep telefonları ve kayıt cihazları alındı. Mısır devlet televizyonu, Mursi’nin mahkemeye minibüsle getirilirken ve duruşma salonundaki kafes içinde çekilen görüntülerini yayınladı. AA

Haberin Devamı

‘Mübarek ile 30 yıl = Mursi ile bir yıl’ İdam sesleri

POLİS Akademisi’nin önünde toplanan Mursi yanlıları ve karşıtları arasında gerginlik yaşandı. Polis beş kişiyi gözaltına aldı. Suçlamalara konu olan İttihadiye Sarayı’ndaki saldırıda ölenlerin yakınları, Mursi aleyhinde sloganlar atarak “idam” istedi. Reuters’a konuşan Ali adlı Kahireli bir şoför, “30 yıllık Mübarek iktidarında, Mursi ile bir yılda yaşadığımız kadar sefalet yaşamadık. Bizi kandırdı” dedi. AA’ya göre duruşmadan önceki 24 saatte 9 kentte düzenlenen operasyonlarda İhvan üyesi 47 kişi gözaltına alındı. Mursi’nin oğlu Usame’nin yurtdışına çıkışı da 24 saat içinde 2 kez engellendi.

Haberin Devamı

‘Esma cennette’

AA’ya göre darbenin ardından, Rabiatul Adeviye Meydanı’ndaki eylemlerde polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Esma Biltaci’nin babası İhvan liderlerinden Muhammed el Biltaci ile duruşmada göz göze gelen Mursi, “Üzülme kardeşim, Esma cennette” dedi. Mursi’nin, diğer sanıklarla birlikte kafesin içinde kılınan öğle namazına imamlık yaptığı da belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!