Mısır sahiplendi S-300 rampası yüklü gemi gitti

Güncelleme Tarihi:

Mısır sahiplendi S-300 rampası yüklü gemi gitti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ukrayna'dan Mısır'a traktör götürürken, konşimentosunda bildirmediği 7 füze rampası taşıdığı için Çanakkale Boğazı'nda durdurulan Malta bayraklı ‘Natasha-1’ gemisi, 30 saatlik incelemeden sonra ve yükün Mısır tarafından sahiplenilmesi üzerine dün sabaha karşı serbest bırakıldı. Türk ve Mısır Dışişleri Bakanlıkları arasında yoğun bir diploması trafiğine neden olan gemi, Mısır'ın, gemideki araçları başka bir ülkeye devretmeyeceğini taahhüt etmesi üzerine, sabah 06.10'da yoluna devam etti. Güvertesinde 142 traktörle İstanbul Boğazı'nı geçen Malta bayraklı ‘Natasha-1’, önceki gece İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü ekipleriyle Çanakkale Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerinin ortaklaşa operasyonuyla durduruldu. Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Rıfat Serdaroğlu, geminin 4 aydır izlendiğini ve İlichevki Limanı'ndan traktör yükü bildirimi yaparak ayrılan ‘Natasha- 1’in, Gümrük Muhafaza ekiplerinin takibi ve başarılı operasyonuyla yakalandığını açıkladı.

DEVLETTE ÇELİŞKİLER YUMAĞI

Operasyonu yöneten İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürü Ali Balkan Metel, gemiye girdikten sonra, kendisine polis tarafından ulaştırılan yazılı emre kadar gemiyi terketmedi. Bu süreçte, resmi makamların birbirine uymayan açıklama ve davranışları dikkat çekti.

Önceki akşam saatlerinde Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Burhan Kara'nın geminin bırakılacağını açıklamasıyla, kriz doruğa ulaştı. Kara'nın ardından, Serdaroğlu'nun, ‘Gemiyi bırakmaları halinde gümrük birimlerinde görev alan yetkilileri görevden uzaklaştıracağı’ açıklaması geldi. Gece 21.00'de Kara'nın televizyondan yaptığı açıklamanın hemen ardından, İstanbul ve Bursa Gümrük Muhafaza Başmüdürlüklerindeki yetkililer, geminin tutulduğu Gelibolu'da savcılığı aramaya başladı. Yaklaşık 1.5 saat sonra nöbetçi savcı Şükrü Fidan bulundu. Fidan, ancak askeri yetkililerin gemide bulunan malzemeye ait bir rapor vermesi halinde işlem yapabileceklerini söyledi.

Gemiye saatler boyu askeri uzmanların gelmesi beklenirken, gece yarısı şok bir gelişme yaşandı. Serdaroğlu'nun ‘‘Yazılı bir talimat olmadan gemiyi bırakmayın’’ sözünün ardından, saat 02.30 sıralarında, Dışişlerinin talimatı gemiye ulaştırıldı. Yaklaşık 25 kişilik Gümrük Muhafaza ekibi, tekneyle Gelibolu'ya getirildi.

Polis, müdürü kaçırdı

İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürü Ali Balkan Metel, gemiden limana getirilirken, olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Gazeteciler iskeleden uzaklaştırıldı. Polis nezaretinde, kaçırılırcasına bir otomobile bindirilip Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Ali Balkan Metel, daha sonra ilçeden ayrıldı. Diğer gümrük görevlileri de geldikleri İstanbul ve Bursa'ya döndü.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!