Mirzabeyoğlu’na cezaevi yolu göründü

Güncelleme Tarihi:

Mirzabeyoğlu’na cezaevi yolu göründü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2014 16:42

İBDA-C örgütünün lideri olduğu gerekçesiyle müebbet hapse çarptırılan ve cezaevinde geçirdiği 16 yılın sonunda İstanbul 14. Ceza Mahkemesi’nin verdiği yeniden yargılama ve infazın ertelenmesi kararıyla 22 Temmuz 2014’de tahliye edilen Salih İzzet Erdiş’e (Salih Mirzabeyoğlu) başka bir davadan aldığı 3 yıl 6 aylık ceza nedeniyle yeniden cezaevi yolu göründü.

Haberin Devamı

Mirzabeyoğlu’nun avukatları, 3 yıl 6 aylık cezanın Mirazbeyoğlu’nun cezaevinde kaldığı 16 yıldan mahsup edilmesi talebiyle mahkemeye başvurdu.

Dönemin İstanbul 6 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), 1999 yılında İBDA-C lideri Salih Mirzabeyoğlu’nu “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak” suçundan idam cezasına çarptırdı. İdam cezası 23 Eylül 2002 tarihinde uyarlama yapılarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi Mirzabeyoğlu’na verilen cezayı onadı. Salih Mirzabeyoğlu cezaevinde yatarken, Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde cezaevinde isyan çıkartmak suçundan da yargılandı. Mahkeme Salih Mirzabeyoğlu’nu 3 yıl 6 ay hapisle cezalandırdı. Bu ceza da Yargıtay tarafından onandı.

İLK BAŞVURU BAKIRKÖY’E

Salih Mirzabeyoğlu’nun avukatları ilk olarak Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak yeniden yargılanma ve infazın ertelenmesi talebinde bulundu. Mahkeme talepleri kabul etti ve davaya yeni bir dosya numarası verdi.

HEYETLE BİRLİKTE KARAR DA DEĞİŞTİ

Salih Mirzabeyoğlu’nun avukatı Hasan Ölçer bundan sonra yaşananları, “24 Mayıs 2014 tarihinde Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin heyeti değişti. Hiç bir gerekçe göstermeden yeniden yargılanma talebinin reddine karar verdiler. Üst mahkemeye itiraz ettik” diyerek anlattı.

22 TEMMUZ’DA TAHLİYE OLDU

Salih Mirzabeyoğlu’nun avukatları Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını beklerken, 27 Haziran 2014’te İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne de başvurarak yeniden yargılanma ve infazın ertelenmesi talebinde bulundu. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 22 Temmuz’da yeniden yargılanma ve infazın ertelenmesi talebini kabul etti. Salih Mirzabeyoğlu sadece bu cezadan dolayı cezaevinde bulunduğu için, kararın verildiği gün cezaevinden tahliye edildi.

MAHKEME İNFAZ KARARI ALDI

Bu sırada Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi itirazla ilgili karar aldı. Salih Mirzabeyoğlu’nun yeniden yargılanma talebini olumlu bulan mahkeme, infazın ise devam etmesine hükmetti. Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi de dün infaz savcılığına yazı yazarak Salih Mirzabeyoğlu’nun cezasının infazı için sürecin başlatılmasını istedi. Salih Mirzabeyoğlu’nun avukatları, Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak 3 yıl 6 aylık cezanın Mirzabeyoğlu’nun cezaevinde kaldığı 16 yıldan mahsup edilmesini istedi. Mahkeme talebi değerlendirmeye aldı.

HİÇ BİR GEREKÇE YOK

Salih Mirzabeyoğlu’nun Avukatı Hasan Ölçer yaşananları şöyle değerlendirdi:
“Yargılama devam ettiğinde, insanlar beraat ettiği zaman ne olacak? Bunun telafisi mümkün değil. Sıkıntı burada. Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi infazı yapmak üzere dosyayı savcılığa gönderdi. Cezaevine girme tehlikesi var. 1-2 gün içinde belli olacak. Cezanın 5’2 sini yatacak. Yani 16 ay cezaevinde kalması gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!