Miras uyanıklığı

Güncelleme Tarihi:

Miras uyanıklığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2005 01:54

Teyzesinden kalan mirastan daha fazla pay almak isteyen Mehmet Benice’nin, mahkemeden çıkan kararın sahtesini yaparak diğer akrabaları mirastan mahrum bıraktığı ortaya çıktı. Benice, sahte kararla teyzeden kalan daireyi satmış, hesabındaki paraları da kardeşleriyle bölüşmüş.

ZEHRA Akbıyık ve eşi, uzun yıllar Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nda çalışıp emekli olduktan sonra, İstanbul Erenköy’e yerleştiler. Akbıyık çiftinin çocukları yoktu. Önce kocasını kaybeden Zehra Akbıyık, 2001’de kalp krizi sonucu vefat etti. Geriye kardeşinin çocukları yani yeğenleri ile bazı yakın akrabaları kalmıştı. Açılan veraset davası Küçükçekmece Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görüldü ve 2002 yılında karara bağlandı.

9 KİŞİ DAHA

Karara göre, üç kardeş olan Mehmet, Alper, Ateş Benice’ye mirastan yüzde 20 pay düşmüştü. Ölen Zehra Akbıyık’ın kardeşi Süleyman Tanyeli’nin payı ise yüzde 45 idi. Bu dört kişinin yanısıra, Akar Ailesi’nin 9 bireyi de mirastan pay almaya hak kazanmıştı. Bunlar Zehra, Hanife, Hamide, Lamia, İbrahim, Ayşe, Emine, Hasan ve Tevfik Akar’dı. Bunlar da mirastan değişen oranlarda pay alacaktı.

PAYI ARTTI

Dava mirasçılardan Mehmet Benice tarafından açılmıştı. Sahte kararda da onun ismi davacı olarak görünüyordu. Ancak sahte mahkeme kararıyla Akar ailesi yok sayılmış, gerçek mahkeme kararında 13 olan mirasçı sayısı, dörde düşürülmüştü. Böylece Mehmet Benice başta olmak üzere diğer üç mirasçının yani Ateş Benice, Alper Benice ve ölen teyzenin kardeşi olan Süleyman Tanyeli’nin payları da artmıştı.

NOTER ONAYI

Dört mirasçının yer aldığı sahte mahkeme kararı Kadıköy’deki bir notere onaylattırılıp suret alınmıştı. Gerçek ve sahte mahkeme kararlarını gösterdiğimiz noter, ‘Bize bu dört kişinin isminin yer aldığı mahkeme kararı getirilmiş. Biz de fotokopisini çekip, aslı gibidir diye onay vermişiz. Bizim yaptığımız sadece fotokopisini onaylamaktan ibaret! Bu işin çözümü mahkemede’ dedi.

TAKLİT İMZA

Ekibimiz, birinde 13, diğerinde 4 mirasçının yer aldığı, bunların dışında her şeyin aynı olduğu iki farklı mahkeme kararıyla Küçükçekmece Sulh Hukuk hakimine gitti. Hakim, dört mirasçının yer aldığı mahkeme kararını görür görmez, ‘Buradaki imza bana ait değil, kesinlikle taklit edilmiş’ dedi. Daha sonra mahkeme katibinin imzasının da sahte olduğu anlaşıldı. Acaba mühürler de sahte olabilir miydi? Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurunda bulunan Sulh Hukuk hakimi soruşturma başlattı.

YANIT VERMEDİ

Böylece dört kişinin isminin yer aldığı mahkeme kararının sahte olduğu kesinleşti. Acaba bu sahteciliği kim ya da kimler yapmış olabilirdi? Her iki kararda da, davacı olarak Mehmet Benice’nin adı geçiyordu. Anlaşılan davaları o takip etmişti. Ekibimiz sahte mahkeme kararıyla mirastaki payı artan Mehmet Benice’yi Bahçeşehir’deki evinde buldu. İki farklı mahkeme kararının nasıl ve nerede alındığını sorduğumuz Mehmet Benice, konuşmak istemediğini söylemekle yetindi.

Ünlü banka dolandırıcısı yardım etmiş

BİZE ulaşan bir iddiaya göre, dokuz kişilik Akar Ailesi’ni devre dışı bırakan sahte mahkeme kararı, ünlü bir banka dolandırıcısının adamları tarafından hazırlanmış. Mehmet Benice’nin ağabeyi Ateş Benice’nin söylediğine göre, teyzeden kalan miras, Erenköy’de 150-200 bin euroluk bir daire ile 15 bin Dolar ve Türk Lirası cinsi küçük çaplı banka hesabından ibaretmiş. Bu gelişmeler üzerine Küçükçekmece Savcılığı’nın başlattığı soruşturmanın neticesinde hem mirasın gerçek miktarı, hem de sahte kararın kimin elinden çıktığı netlik kazanacak.

Sahte kararla evi satmışlar

DAVA dosya numarasından hakim ve katip imzalarına kadar birbirinin tıpkısı olan mahkeme kararlarındaki tek fark, mirastan pay alan kişilerin sayısı. Mehmet Benice’nin 9 kişilik Akar ailesinin miras almaması için hazırlattığı sahte kararla, teyzesi Zehra Akbıyık’ın Erenköy Cami Sokak’ta bulunan evi satılarak 4 kişi arasında paylaştırıldı. Bölgedeki benzer özellikteki dairelerin fiyatları 150-200 bin euro arasında değişiyor.

Kardeşim yüzünden 60 yıllık saygınlığım çöpe gidecek

GERÇEK
ve sahte mahkeme kararlarında adı davacı olarak geçen Mehmet Benice’nin konuşmaması üzerine, varislerden yine aynı yolla payı artan Ateş Benice’ye ulaştık. Ağabey Ateş Benice, 13 mirasçılı gerçek mahkeme kararını görünce, kelimenin tam anlamıyla şoke oldu. Çünkü bu kararı ilk kez görüyordu. ‘Bu işleri kardeşim Mehmet takip etti. Bir gün bana gelip ‘İşte mahkeme kararı ağabey’ diyerek önüme koydu. Doğrusu buna inanmamam için bir neden yoktu. Ama şimdi şoktayım’ dedi.

İTİRAF ETMİŞ

Neticede sahte veraset kararıyla ölen teyzenin bankadan parası çekilmiş, Erenköy’de bulunan evi satılmış, miras 13 kişi yerine, 4 kişi arasında paylaşılmıştı. Üç kardeşten biri olan Alper Benice ise yıllardır İsviçre’de yaşıyordu. Gösterdiğimiz gerçek mahkeme kararı karşısında söyleyecek söz bulamayan Ateş Benice, bizden sonra kardeşi Mehmet Bey’le yaptığı görüşmeyi de şöyle anlattı:

BAŞI DERTTE

‘Sahte kararın varlığını sizden öğrendikten sonra kardeşim Mehmet Benice ile konuştum. Maalesef kardeşim böyle bir şey yaptığını kabul etti. Evet yapmış. Ancak bu sahte mahkeme kararını kime nasıl hazırlattığını açıklamadı. Neticede başı ciddi şekilde derde girecek. Bu olup bitenler hukuki anlamda beni ne kadar etkiler, doğrusu bilemiyorum.

ÖDÜLLERİM VAR

Netice ne olursa olsun, 60 yıllık ömrümde kazanmak için büyük emek harcadığım ismim, saygınlığım bir anda çöpe gidecek. Benim için önemli olan da bu.... Üniversitede öğretim üyesiyim, yıllardır TRT’ye çizgi filmler yapıyorum. Altın Portakal Film Festivali’nde aldığım ödüllerim var. Kardeşimin bir hatası yüzünden bütün bunlar maalesef çöpe gidecek. Ne söyleyebilirim ki.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!