Minnettarız

Güncelleme Tarihi:

Minnettarız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2012 00:00

Ürdün ve Lübnan’daki kamplarla kıyaslandığında Türkiye’deki kamplar olağanüstü düzenli. Şimdi ondan on kat daha fazla sığınmacı var. Çok minnettarız. Aileler ve çocuklar da Türk halkına ve Türk hükümetine aynı şekilde minnettarlar. Türk hükümeti büyük cömertlik göstererek bu olağanüstü kampı kurmuş. Çok etkileyici. Hiçbir yerde bunun gibi kamp görmedim.

Haberin Devamı

ABD’li ünlü film yıldızı ve BM Özel Elçisi Angelina Jolie, dün Suriyeli sığınmacıların durumuna uluslararası toplumun dikkatini çekmek için 2’nci kez Türkiye’ye geldi. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres’le, Gaziantep ve Kilis’teki kampları ziyaret eden Jolie, “Ürdün ve Lübnan’daki kamplarla kıyaslandığında Türkiye’deki kamplar olağanüstü düzenli. Şimdi ondan on kat daha fazla sığınmacı var. Çok minnettarız. Bugün çok sayıda aileyle ve çocukla da görüştüm. Aileler ve çocuklar da Türk halkına ve Türk hükümetine aynı şekilde minnettarlar. Türk hükümeti büyük cömertlik göstererek bu olağanüstü kampı kurmuş. Gerçekten çok etkileyici. Hiçbir yerde bunun gibi kamp görmedim” dedi.

Salih’i dinleyip ağladı

Jolie, Türkiye’nin bu konuda yalnız bırakılmaması ve AB ülkelerinin de elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Ünlü yıldız, ziyaretlerinde özellikle kadın ve çocuklarla ilgilendi. Halı atölyesinde tezgahın başına geçerek, dokunan halıyı kesen Jolie, sığınmacılardan 13 yaşındaki Salih Agidi’nin ailesinin konteynerine konuk oldu. Agidi, “Ailemin hikayesini anlattım. Ağabeyimin nasıl öldüğünü ve diğer ağabeyimin Suriye’de, Halep’te savaştığını anlattım. Bence o çok iyi bir insan. Hikayemizi dinlediğinde ağladı” dedi. Suriyeli sığınmacı kadınların bir sıkıntıları olup olmadığını soran Jolie’ye, “Hiç bir sıkıntımız yok. Burada her türlü ihtiyacımızı karşılıyorlar. Türkiye 2’nci vatanımız gibi. Ancak tabii ki ülkemize dönmeyi çok arzuluyoruz” dediler. Olaylardan kaçmak için üniversite eğitimlerini bırakmak zorunda kalan kadınlar, “Savaştan kaçtık. Buraya sığındık. Ancak eğitimimize devam etmek istiyoruz. Türkiye’de okuyabilir miyiz bunu bilmiyoruz. Net bir durumumuz yok” dediler.

Haberin Devamı

Çankaya’ya çıkacaklar

Angelina Jolie ve Antonio Guterres, daha sonra sıkı güvenlik önlemleri altında Kilis’ten Gaziantep’e giderek, İslahiye’deki çadırkenti de ziyaret ettiler. İlçe Kaymakamı Osman Beyazyıldız ve Belediye Başkanı Malike Uludağ’ın karşıladığı Jolie’ye, yörenin meşhur üzümünden ikram edildi. Angelina Jolie, 16 Haziran 2011’de de Hatay’ın Yayladığı İlçesi’ndeki çadır kenti ziyaret etmişti. Bu ziyaretle birlikte ünlü aktris, Türkiye’de ikinci kez Suriyelileri ziyaret etmiş oldu.

Haberin Devamı

BÖYLE KARŞILANDI / WEB TV

ANGELINA KİLİS'TE / FOTO GALERİ

JOLIE SURİYELİLER İÇİN İKİNCİ KEZ TÜRKİYE'DE / WEB TV

Cömertliğin farkındayız

Guterres de yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türk hükümetine minnettarım. Büyük bir cömertliği gösterdiğinin farkındayım. Suriye halkı bu cömertliği hak ediyor. BM Mülteciler Yüksek Komiseri olarak, kampta gördüklerimden çok memnunum. Uluslararası toplumun bu yüksek standartların sürdürülmesi ve her yerde hayata geçmesi için dayanışma içinde olması ve destek vermesi gerekiyor.”
Dün akşam Ankara’ya geçen Jolie ve Guterres bugün Türkiye temaslarına Ankara’da devam edecek. Sabah saatlerinde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la görüşmesi planlanan Jolie ve Guterres’in öğleden sonra ise resmi ziyaret kapsamında Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Yemekte firik pilavı ve baklava vardı

KİLİS’te, 12 bin Suriyeli’nin kaldığı Öncüpınar konteynerkenti ve içindeki kreş, anaokulu ve hastaneyi gezen Angelina Jolie, gazetecilere “Çocuklar benim için çok özel. Onların fotoğrafını çekmeyin. Onlarla herşeyi açık konuşabilmek istiyorum” dedi. Anaokulunda, çocukların söylediği Türkçe, Arapça şarkıları dinleyen ve eşlik eden Jolie, yaklaşık 4 saat kaldığı kampta Suriyelilerle öğle yemeği de yedi. Heyete mercimek çorbası, taze fasulye, yöresel firik pilavı, yoğurt ve baklavadan oluşan mönü ikram edildi. Jolie’ye, Kilis Valisi Süleyman Tapsız ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri eşlik etti.

JOLIE: BÖYLESİNİ İLK KEZ GÖRDÜM / WEB TV

Haberin Devamı

LÜBNAN'DAKİ KAMPLARI DA ZİYARET ETTİ / WEB TV

JOLIE ÜRDÜN'DEKİ MÜLTECİ KAMPLARINDA / FOTO GALERİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!