Mini etek yasağı da boşanma nedeni oldu

Güncelleme Tarihi:

Mini etek yasağı da boşanma nedeni oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2003 01:57

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin kocanın eşinin türban takması için baskı yapmasını da mini etek giymeyi yasaklamasını da boşanma nedeni saydığı ortaya çıktı. Yargıtay'ın bu konuda dikkate aldığı kriterin ise eşin ‘‘Baskısı’’ olduğu belirlendi. Suç oluşturmasa da eşe kötü sözler söylemek de boşanma nedeni.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin yerleşik içtihatlarında, türban takması ve kapalı giyinmesi için zorlanan kadınlara destek veriliyor. Kıyafeti yüzünden eşinden dayak yiyen baskı gören kadın boşanma davası açmaya hakkı olduğu belirtildi. Yargıtay'ın ‘‘Türban tak, kapalı giyin’’ baskısı nedeniyle boşanmak isteyen kadınların davasını kabul ederken, erkeklerin ‘‘Eşim türban takmıyor’’ diye açtıkları davaları reddettiği belirlendi.

BASKI GÖRENLER

Yargıtay yetkilileri, Anayasa'nın çizdiği sınırlar içinde kişinin inanç özgürlüğüne müdahale edilemeyeceği, erkeklerin ‘‘Eşim türban takmıyor, açık giyiniyor’’ şeklinde açtığı davaların Anayasa ve Medeni Kanun hükümleri çerçevesinde kabul edilmediğini ve reddedildiğini vurguladılar. Yetkililer, kıyafeti nedeniyle baskı görenin davasının kabul edildiğini ve bunun genel olarak boşanma nedeni sayıldığını da söylediler.

KÖTÜ SÖZ SÖYLEMEK

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 2002/148 sayılı esas kararında ise yine geçimsizlik yüzünden kavgaya dönüşüp asliye ceza mahkemesine yansıyan olayda, davalı eşin söylediği kabul edilen sözlerin suç oluşturmasa da evliliği sarstığına karar verildi. Örnek kararda, ‘‘Bu olayın evlilik birliğini temelinden sarstığı ve bu halde birliğin devamına imkan veremeyecek nitelikte olduğu geçimsizliğin sabit olduğu gözetilmeden boşanma davasının reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir’’ denildi.

İŞTE BOŞANMA NEDENLERİ

Yeni Medeni Kanun'un ikinci bölümünde yine geçimsizlikten kaynaklanan ‘‘evlilik birliğinin sarsılması ve onur kırıcı davranış’’ boşanma nedeni olarak kabul ediliyor. Yeni Medeni Kanun'un 161-166. maddelerine göre boşanma nedenleri şöyle:

Zina

Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış

Suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme

Terk

Akıl hastalığı

Evlilik birliğinin sarsılması
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!