Mimarlar Odası: Sama Dubai'nin açıklaması inandırıcı değil

Güncelleme Tarihi:

Mimarlar Odası: Sama Dubainin açıklaması inandırıcı değil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2007 09:47

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu, Levent’teki İETT Garajı arazisi için düzenlenen ihaleye girecek tüm firmaların ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleye ilişkin açılan davadan haberdar olduğunu belirterek, Sama Dubai’nin ihale yükümlülüklerini yerine getirmemesine gerekçe olarak açtıkları davanın gösterilmesini “inandırıcı” bulmadıklarını söyledi.

Eyüp Muhçu, yaptığı açıklamada, rekor bedelle gerçekleştirilen Levent’teki İETT Garajı arazisinin satış ihalesinin, arazinin değişen imar planlarına ilişkin 12 Nisan 2006’da açılan dava sürerken gerçekleştiğini, ihalenin ardından 30 Nisan 2007’de ikinci bir dava açarak, ihalenin iptali istediklerini hatırlattı. Açtıkları ilk dava devam ederken imar planında revizyon yapılarak, ticaret merkezi ve otel fonksiyonlarının yani sıra ressidance fonksiyonu ve sınırsız yapılaşma alanı ve sınırsız yükseklik haklarının verildiğini belirten Muhçu, “İhale yapıldıktan sonra 30 Nisan 2007 tarihinde planın bu şekline dava açtık. Planın iptali ve yürürlüğün durdurulması talebinde bulunduk. Revizyon yaptıkları için bizim açtığımız dava kadük hale geldiği için davayı yeniledik” dedi. Muhçu, davanın inceleme aşamasında ve idari mahkemenin karar sürelerini dikkate alındığında 1-2 yıl gibi sürmesinin söz konusu olabileceğini ancak kısa bir süre içerisinde yürütmenin durdurulması kararının da verilebileceğini söyledi.

FİRMALAR VE BELEDİYENİN DAVALARDAN İHALE ÖNCESİ HABERİ VARDI

Planın iptal edilmesi halinde, ihale koşullarının değişmiş olacağını ve ihalenin geçersiz kılınacağını söyleyen Eyüp Muhçu, plana ilişkin açtıkları dava sonuçlanmadan ihale yapılmasının hukuki dayanaktan yoksun olduğu kaydetti. Muhçu, hem ihaleyi yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hem de ihaleye girecek tüm firmaların açılan dava bilgisine sahip olarak ihaleye girdiklerini ifade ederek, Sama Dubai’nin ihale yükümlülüklerini yerine getirmemesine gerekçe olarak açtıkları davanın gösterilmesini ise “inandırıcı” bulmadıklarını söyledi. İETT arazisi satışına ilişkin kamuoyuna yapılan açıklamaların bulunduğunu, bunun yazılı ve görsel basında fazlasıyla yer aldığını hatırlatan Eyüp Muhçu, “Davaları ihaleyi yapan kurum ve ihaleye giren kurumların bilmemesi mümkün değil. Şimdi ise bu davayı bahane ederek, süre talebinde bulunmaktadır” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleyi düzenleyen kurum olarak Sama Dubai’ye ödeme süresi vermesi ve dava sonucunun beklenmesi gibi uygulamanın söz konusu olması halinde bunun ihaleye yasasına aykırı olacağı çok açık olduğuna işaret eden Muhçu, “İhale şartlarına göre ihale gerçekleşmiştir. Eğer bu süre verilir veya mahkeme sonucu beklenirse ihale yasasına aykırı bir uygulamanın gerçekleşmesi nedeniyle yasaya aykırılık ve hukukun ihlali söz konusu olacaktır” diye konuştu.

“50 GÜN İÇİNDE DAVA SONUÇLANMAZ, BUNU HERKES BİLİYOR”

Muhçu, ihale bedelinin ödenmemesi sürecine ilişkin açıklamaları yetersiz bulduklarını aktarırken, Sama Dubai’nin istediği 50 gün gibi bir sürede İdare Mahkemesi’nin karar veremeyeceğinin hem ihaleyi yapan Belediyenin, hem ihaleyi kazanan firmanın, hem de herkesin bildiğini söyledi. “50 günlük süre neden nereden kaynaklanıyor anlaşılır değil, ihale ve sözleşme şartları gereği doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekirdi” diyen Muhçu, 50 gün içerisinde davanın sonuçlanmayacağı açık olduğunu buna karşı süre tanınmasında “ödeme problemi” olmadığının da açıklandığını kaydetti.

İHALE SONRASINDA SAMA DUBAİ ŞİRKETİ BİZDEN DAVA BİLGİLERİNİ ALDI

Sama Dubai şirketinin ihaleyi kazandıktan sonra kendilerinden dava metinlerini incelemek için istediklerini ve bu bilgilerin tümünü firmaya ilettiklerini kaydeden Muhçu, firmanın ihaleyi kazandıktan kısa bir süre sonra bu bilgileri istediğini ifade etti.

“PARA ÖDENMEMESİNİN BAŞKA NEDENLERİ VAR”

Sama Dubai firmasının ihale şartlarının yerine getirmemesine ilişkin başka nedenlerin olabileceğini ifade eden Başkan Eyüp Muhçu, şöyle konuştu: “İhaleyi düzenleyen kamu kurumu tarafından ihale öncesinde -bu davanın bilinmesine karşın- güvence verilmiş olsa gerek. Bu sürenin istenmesinde verilen güvence konusunda kuşkular oluşmuş olmasından kaynaklanıyor olabilir. Dava bahane ediliyor. Yükümlülüklerin yerine getirilmemesinin gerçek nedenleri başka. Açılan bir dava var, bu dava sonucunda İETT garajına arazisine yapılması düşünülen kulelerin yapılamaması söz konusu. Belediyenin imar koşulların yerine getirilmesi konusunda güvence vermesi de bu olayda söz konusu. Gelinen aşamada bir güvensizlik ortamının oluşmasından kaynaklanıyor.”

“DAVA SONUÇLANINCAYA KADAR YENİ İHALE YAPILMAMALI”

Davalarının takipçisi olacaklarını, bir an önce sonuçlanmasını istediklerini belirten Muhçu, ihalenin iptal edilmesi durumunda ise yargı süreci sonuçlanmadan her hangi bir ihalenin yapılmaması gerektiğini, aksi taktirde geriye dönüşü olmayan bir sürecin başlayacağını, bundan hem kamu, hem İstanbul’un zarar göreceğini söyledi.

“ELDE KALAN ARAZİLER ÜZERİNDEKİ RANT PROJELERİNDEN VAZGEÇİLMELİ”

Muhçu, elde az miktarda kalan kamu alanları ve kentin ortak alanlarıyla ilgili rant projesi girişimlerinden vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, “Hukuka, yasaya kentleşme ilkelerine aykırı girişimlerin olması halinde İstanbul halkının ve meslek odalarının sürdüreceği hukuki mücadele devam edecektir. Dileriz ki, bu sorunlar hukuki bir sürece girmeden dava açma zorunluluğu dolmadan kamu adına yetkili olanlar tarafından düzeltilsin” dedi.

İETT ARAZİSİ İHALESİ VE GELİŞEN SÜREÇ

Levent’teki İETT garajını 21 Mart 2007 tarihinde yapılan ihaleyle KDV dahil 1 milyar 152 milyon dolara satın alan Dubaili El Maktum’un şirketi Sama Dubai, en geç dün yapılması gereken nakit ödemeyi yapmadı. Grup, söz konusu arazide Dubai Towers İstanbul projesini hayata geçirmeyi planlıyordu. Mimarlar Odası tarafından açılmış iki davayla ilgili hukuki süreçteki sıkıntılardan dolayı 50 günlük yasal öteleme haklarını kullanacaklarını belirten Sama Dubai yetkilileri, "5 milyar dolarlık yatırım sözümüz hala geçerli. Türkiye’de yatırım yapmaya kararlıyız. Belediye ile iletişim halindeyiz ve hukuki sorunların çözülmesini bekliyoruz. Yasal sürecin sonuçlanmasını bekliyoruz" açıklamasını yapmışlardı. Yasal öteleme süresi olan 50 gün içinde bir ilerleme olmadığı takdirde Dubaili yatırımcı, ihale bedelini ödemeyecek ve ihale otomatik olarak iptal edilmiş olacak. Bu durum sadece 1 milyar 152 milyon dolara denk gelen Dubai Towers yatırımını değil, grubun toplam 5 milyar doları bulacak diğer Türkiye yatırımlarını da olumsuz etkileyecek. Eğer 50 gün sonunda ödeme olmazsa İETT arazisi, prosedür gereği ihalede ikinci gelen şirkete verilmeyecek. Sama Dubai şirketi bu süreçte internet sayfasında daha önce geniş şekilde tanıtımını yaptığı "Dubai Towers Istanbul" kaldırmıştı.

İETT arazisinin Büyükşehir Belediyesi için çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu ve bu geliri İstanbul’un ulaşım sorununu çözmekte kullanacaklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, araziyi satmakta kararlı olduklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi, Sama Dubai’nin ihale sözleşmesinden doğan 50 günlük yasal öteleme hakkını kullanacağı açıklamıştı.

ZORLU İLE YARIŞMIŞTI

21 Mart’ta yapılan ihalede Dubaili Şeyh El Maktum’un şirketi Sama Dubai, Zorlu Grubu ile sıkı bir çekişme yaşamış ve KDV dahil 1 milyar 152 milyon dolar ile en yüksek teklifi vererek araziyi almaya hak kazanmıştı. Sama Dubai’nin Duabi Towers İstanbul kuleleri için düşündüğü ilk arazi Zincirlikuyu’daki Karayolları arazisi idi. Karayolları arazisini Zorlu Grubu’na kaptıran Dubaili grup, 21 Mart’taki ihalede Ahmet Nazif Zorlu ile tam 35 tur yarışmış ve açık artırmada araziyi 705 milyon dolar artı KDV (1 milyar 152 milyon dolar) bedelle almaya hak kazanmıştı. Zorlu ise son teklif olarak 701 milyon dolar vermişti. (ANKA)

(EYL/KEN/VÖ)

31.5.2007





09:10 31/05/2007

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!