Milyarlara sırt çeviriyorlar

Güncelleme Tarihi:

Milyarlara sırt çeviriyorlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2010 11:40

ABD’li yönetmen David Fincher yönettiği ve son yılların en hızlı yükselen sosyal iletişim sitesi Facebook’un kuruluş aşamasını anlattığı filmde şöyle bir sahne var: Filmde ünlü yatırımcı Sean Parker’ı oynayan Justin Timberlake, sosyal iletişim sitesinin kurucularına “Bir milyon dolar çekici değil. Asıl çekici olan ne biliyor musunuz? Bir milyar dolar” der. Şimdilerde Silikon Vadisi’nde bir milyar dolar bile çekiciliği yitirmiş gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor                                

 

Sosyal iletişim siteleri ve mobil uygulamalara olan ilgi, risk sermayelerin yeni kurulanlara milyarlarca dolar aktarmak adına birbirleriyle yarışmasına neden oluyor.

 

Bu ilgi, yedi yıldan daha az geçmişleri olan yeni şirketlerden bazılarının zenginler kulübüne yükselmesine neden oldu. Sosyal iletişim sitesi Twitter’a yapılan başarılı yatırımlar, sitenin değerini yüzde 33 oranında artırıp, 4 milyar dolara çıkarmasını sağladı.

 

Diğer yandan, Facebook’ta bir fenomen haline gelen FarmVille adlı popüler oyunun yaratıcı şirketi Zynga’nın değerininse 5 milyar doların üzerine çıktığı söyleniyor.   

 

Haberin Devamı

İLERİDE DAHA FAZLAYA SATARIZ  

Geçtiğimiz günlerde, dünyanın en büyük arama motoru Google, internet üzerinden indirimli satışlar yapan Groupon adlı şirketi satın almak için 6 milyar dolar ödeyebileceklerini söyledi. Bu arada şirketin sekiz ay önceki değeri 1.35 milyar dolardı. 

 

Groupon ise Cuma gecesi şirketi daha sonraki yıllarda çok daha yüksek paralara satma ihtimallerini değerlendirerek, Google’ın teklifini reddedeceklerini söyledi.

 

Bundan yaklaşık on yıl öncesinde, ağzı teknoloji balonundan yanan Wall Street ve Silikon Vadisi, teknoloji şirketlerine yapılacak yatırımlar konusunda yoğurdu üfleyerek yemeğe başlamıştı. 

 

Ancak uzmanlar ve analistler, mevcut örnekleri göz önüne alan büyük şirketlerin artık genç şirketlere yatırım konusunda çok daha cesur hareket ettiklerini söyledi.

 

Özellikle internet üzerinden alışveriş yapılmasını sağlayan, fotoğraf paylaşımının yapıldığı yeni sosyal iletişim sitelerinin, bir sonraki yeni yıldızı kaçırmak istemeyen yatırımcıları daha kolay çektiği belirtildi.

 

Haberin Devamı

SAYILARI GİDEREK ARTIYOR

ABD’de şirketler arasında Twitter benzeri iletilerin gönderilebildiği Yammer adlı internet sitesi, geçtiğimiz günlerde 25 milyon dolarlık yatırım çekmeyi başardı. Diğer yandan, kişisel ilgi alanlarına göre internet sitelerinin bulmayı sağlayan Tumblr adlı internet sitesi için 30 milyon dolarlık yatırım bulmayı başardı.

 

Akıllı cep telefonlar arasında mesajlaşmayı sağlayan GroupMe adlı bir uygulama ise 9 milyon dolarlık yatırım çekti.

 

Silikon Vadisi’nde yeni şirketlerin kuruluş aşamalarına finansal destek sağlayan ABD merkezli şirket 500 Startups’ın kurucu ortaklarından Dave McClure, “Quora, Foursquare ya da Square gibi şirketlerin çok değerli olmadıklarını söylemiyorum ama bu oyuna girmek için ödenen bedeller, baş döndürücü rakamlara yükseldi. Yatırımcılar, 50 ile 80 milyon dolarları gözden çıkarabiliyor” dedi.

 

Haberin Devamı

McClure, “Bu insanlar kanıtlanmış başarıların yaşandığı büyük bir piyasaya giriyor. Bu yüzden ödenen paraların dikkat çekici miktarlarda olması çok normal” dedi.

 

Silikon Vadisi’nin ünlü risk sermayelerinin birinin başkanı olan Fred Wilson, son dokuz aydır piyasadaki bu eğilimi takip ettiklerini söyledi ve geçtiğimiz günlerde kendi blogunda “Yatırımcılar arasında, doğal olmayan hareketlerin yaşandığını görüyorum” dedi.

 

*Bu yazı New York Times gazetesinde “A Silicon Bubble Shows Signs of Reinflating” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:              

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

Haberin Devamı

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:               

http://twitter.com/HurriyetEkonet       

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!