Miloşeviç duruşmasında kim kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Miloşeviç duruşmasında kim kimdir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2002 14:58

Eski Yugoslav liderinin dün yargımlanmasına başlanan Hollanda'nın Lahey kentindeki BM uluslararasısavaş suçları mahkemesindeki tarihi davada öne çıkan kişiler şunlar:

SANIK SLOBODAN MİLOŞEVİÇ:

Yaklaşık 10 yıl süren Balkan savaşlarının önde gelen ismi Miloşeviç, geçen yıl Haziran ayında teslim edildiği Lahey'deki mahkemeyi başından beri tanımadığını söyledi. Eski Sırbistan ve Yugoslavya Devlet Başkanı, yüzbinlerce kişinin ölümüne ve yerinden olmasına yol açan Sırp milliyetçi düşüncesine rağmen, yalnızca halkınısavunduğu düşüncesinde ısrar etti.


Kosova'da azınlıktaki Sırpları Arnavutlara karşı koruma sözü verenYugoslav lider, bu bölgede 1999 yılında Sırp güçlerin yaptığı operasyonlar nedeniyle insanlığa karşı suç işlemekle itham edildi. Miloşeviç, ayrıca Bosna Hersek'te soykırım ve Hırvatistan'da insanlığakarşı suç işlemekle suçlanıyor.

SAVCILAR:

BAŞSAVCI CARLA DEL PONTE

55 yaşındaki İsviçre doğumlu Del Ponte, ülkesinin başsavcısı olmakiçin basamakları bir bir tırmandı ve 1999 yılında Lahey'de BM mahkemesindeki görevine başlamadan önce İsviçre adliye, polis ve gizliservislerinin üst kademelerinde bulundu. Del Ponte, bir zamanlar İtalyan ve Rus mafyası ile kokain şirketleriyle bağlantılı olan kara para trafiğini izlemişti.

GEOFFREY NICE

Londra doğumlu 56 yaşındaki Nice, Miloşeviç davasının iki savcı yardımcısından biri. Nice, ''Sırp Adolf'' olarak tanınan Bosnalı Sırp Goran Yelisiç, Lahey'de mahkum edilen ilk üst düzey siyasetçi Bosnalı Hırvat Dario Kardiç ve yine Bosnalı Hırvat Mario Çerkez'i başarıyla sorguladı.

DIRK RYNEVELD

Hollanda'nın Rotterdam kentinde 1946 yılında dünyaya gelen Ryneveld, daha sonra gittiği Kanada'da onlarca cinayet davasını soruşturdu. Mahkemenin diğer savcı yardımcısı Ryneveld'in önemli başarıları arasında, Bosnalı Sırp komutanlar Radomir Kovaç, Dragolyub Kunaraç ve Zoran Vukoviç'i, Bosna Hersek'in Foça kentindeki ''tecavüz kampları''nı yönetmek suçundan mahkum etmek bulunuyor.

YARGIÇLAR:

YARGIÇ HEYETİ BAŞKANI RICHARD MAY

Kurallara titizlikle uyan 63 yaşındaki İngiliz yargıç May, dava öncesi hazırlık duruşmalarında Miloşeviç'in mahkemeye hakaret içeren açıklamalarına kısa süreli izin verdi. 1997 yılında Lahey'deki mahkemede görev yapmaya başlayan Londra doğumlu May, Cambridge Üniversitesi'nde eğitimini tamamladı ve Lahey'den önce gezici hakim olarak görev yaptı.

PATRICK ROBINSON

1998 yılından itibaren Lahey'de görev yapmaya başlayan Jamaika doğumlu Robinson, yargıç May'e göre daha fazla nazik, ancak ondan dahaaz sert değil. Londra Üniversitesi eğitimli 58 yaşındaki Robinson, Amerika kıtası İnsan Hakları Komisyonu'nda 7 yıl görev yaptı. Robinson, Haiti Gerçek ve Adalet Komisyonu üyesiydi.

O-GON KVON

Güney Koreli 48 yaşındaki yargıç O-gon Kvon, geçen yıl Kasım ayında Lahey'deki mahkemeye katıldı. Seul Ulusal Üniversitesi ve Harvard Hukuk Fakültesi'nde eğitimini tamamlayan O-gon, Lahey'e Güney Kore'nin uluslararası hukuktaki önemini artırmak ve adalet sağlamak için Lahey'e geldi.

AVUKATLAR:

AMICI CURIAE YA DA MAHKEME DOSTLARI

Miloşeviç'in savunma avukatı talebinde bulunmamasına rağmen, BM mahkemesinin eski Yugoslav liderin adil yargılanmasını sağlamak için atadığı üç uluslararası avukat, ''amici curiae'' ya da 'mahkeme dostları' olarak nitelendiriliyor.

STEVEN KAY

İngiliz Kay, uzun bir yargılama döneminden sonra Lahey'de mahkum edilen ilk kişi olan Bosnalı Sırp Dusko Tadiç'i savundu. 47 yaşındaki Kay, Ruanda'daki savaş suçlularının yargılanması için Lahey'de kurulanBM mahkemesinde, 2000 yılında soykırım suçundan mahkum edilen eski Ruandalı çay fabrikası patronu Alfred Musema'yı da temsil etti.

BRANİSLAV TAPUSKOVİÇ

Makedonya doğumlu 64 yaşındaki Tapuskoviç, katip olarak adım attığı hukuk alanında avukatlığa yükseldi. Sırbistan Barosu Başkanı Tapuskoviç, Miloşeviç muhaliflerinin savunmasını yaptı.

MISCHA WLADIMIROFF

Hollandalı 57 yaşındaki avukat Wladimiroff da Dusko Tadiç'in savunmasını üstlendi. 1972 yılından itibaren hukuk alanında çalışmalaryapan Wladimiroff, Utrecht Üniversitesi'nde ekonomi suçları hukuku profesörü olarak görev yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!