Milli Eğitim ‘şah’ çekti

Güncelleme Tarihi:

Milli Eğitim ‘şah’ çekti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 22:57

Tiyatrocu Serap Gültekin’in yazdığı ‘Kaybolan Satranç Taşlarım’ adlı çocuk oyunu Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle yıllardır ilk ve ortaöğretim okullarında oynuyordu. Oyunu bu yıl da sergileyebilmek için Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu. Şube Müdürü Yaşar Gezgin de 18 Kasım’da Gültekin’e verdiği yanıtta, “Tiyatro oyununun izlenmesi ile ilgili eğitim bilimi açısından komisyonumuzda sakınca bulunduğundan söz konusu talep uygun görülmemiştir” dedi.

Haberin Devamı

Çankaya’da ‘sakıncalı’ bulunan oyuna, komşu ilçe olan Yenimahalle Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 3 Aralık 2015’te izin verildi. Milli Eğitim Müdürü Murat Dirican’ın kaymakamlığa gönderdiği yazıda, “Oyunun Türk milli eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olduğu, öğrencilerimizin sosyo-psikolojik gelişimleri açısından sakınca içermediği tespit edildiğinden, okul müdürlüğünün denetim ve sorumluluğunda, başvuru dosyasındaki metne sadık kalınması kaydıyla, gönüllülük esasına göre okulöncesi ve ilkokul öğrencilerine eğitim-öğretimi aksatmayacak şekilde sahnelenmesi uygun görülmektedir” denildi. 

‘SARAY’ VE ‘ŞAH’

Oyuncu Serap Gültekin, oyunda, satranç kuralları gereği bir ‘Şah’ karakterinin olduğunu, karakterlerden birinin “Burası benim sarayım / Her istediğimi yaparım” şeklinde bir çocuk şarkısı söylediğini belirterek, “Acaba bu şarkıdan ötürü mü sakıncalı bulundu?” diye soruyor. Oyunda “saray” ifadesi geçtiği için yasaklama getirilmiş olabileceği iddiasına ilişkin Şube Müdürü Yaşar Gezgin, “Bunlar karalama amaçlı ithamlar. Biz ideolojik yaklaşmıyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

‘KAYIP SATRANÇ TAŞLARIM’ OYUNU SAKINCALI BULUNDU

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve ortaöğretim okullarında 2002’den bu yana sahnelenen ‘Kayıp Satranç Taşlarım’ adlı çocuk oyunu Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ‘sakıncalı’ bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!