Milli Eğitim Bakanı: PISA doğru bir ölçü değil

Güncelleme Tarihi:

Milli Eğitim Bakanı: PISA doğru bir ölçü değil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2017 12:20

MİLLİ Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) uluslararası öğrenci değerlendirme programı PISA için, “doğru bir ölçü değil” dedi.

Haberin Devamı

Yılmaz dün akşam Meclis’te milletvekillerinin sözlü soru önergelerini yanıtlarken, “Güneydoğu’da anket yapıldı, inanın ki birçok kamu hizmetinden memnuniyet yok. Ama diğer hizmetlere kıyasen eğitimde memnuniyet var” dedi. Yılmaz, özetle şunları söyledi:

VİETNAM ABD’NİN ÖNÜNDE

“Eğer PISA’ya gelirsek, bakın, eğitimin amacı millî geliri artırmaktır, doğru mudur? Özü, bir şey üreteceksin eğitimle, budur. Türkiye’nin millî geliri ne kadardır? 860 milyar dolardır. Bu millî gelirle dünyada kaçıncı sıradadır? 16’ncı sıradadır. O hâlde bunu artırmak lazım. Hedefimiz, ilk 10 arasına girmek. Eksiğimiz var. Niçin 2 trilyon dolar olmadı? Eğitimden dolayı. Niçin 860 milyar dolar oldu? Eğitimden dolayı. PISA’da, eğer bire bir ölçü olarak alırsanız, Vietnam Amerika’nın önünde. Doğru mudur? Bakın oraya o zaman, onu da alın. PISA’da Amerika’nın önünde Vietnam. İyi ama herkes biliyor ki herhâlde dünyadaki en iyi eğitim Amerika’da var.

Haberin Devamı

ELBİSTAN’IN JAPONYA ZAFERİ

PISA doğru bir ölçü değildir, onu diyorum. Niçin böyle oldu? Bizde meslek lisesine yüzde 36 katılım oldu. Biz meslek liselileri mesleğe yönelik olarak yetiştiriyoruz, akademiye ilişkin bir değerlendirme değil. Bizim Elbistan Fen Lisesinin öğrencilerini sınava tabi tutmuşlar PISA’da, aldığı sonuç, Japonya öğrencilerinden daha başarılı. Bakın, Ankara Fen Lisesini söylemiyorum, İstanbul’daki fen lisesini söylemiyorum.”

TÜRKIYE’NIN PISA KARNESI

72 ülkeden 540 bin öğrencinin katıldığı PISA 2015 sonuçlarına göre Türkiye matematikte 420 puanla 49’uncu sırada yer aldı. Fen bilimlerinde ise 425 puanla 52’nci olan Türkiye okumada 428 puanla ancak 50’nci oldu. Türkiye böylelikle 3 yıl önceki PISA 2012’ye göre 10 sıraya varan kayıplar yaşarken, OECD ortalamasının oldukça altında kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!