Milletvekilleri kadına şiddeti “tartıştı”

Güncelleme Tarihi:

Milletvekilleri kadına şiddeti “tartıştı”
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2010 16:54

'Kadına yönelik şiddetle mücadele günü' Meclis'in de gündemindeydi. Bu özel gün, Meclis'te siyasi parti ayrımı gözetmeksizin kadın milletvekillerini ilk defa bir araya getirdi. Dayanışma mesajları ile başlayan kadın vekillerin basın toplantısı görüş ayrılıklarının su yüzüne çıkmasıyla sona erdi. Kadın vekilleri karşı karşıya getiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üç çocuk tavsiyesiydi.

Haberin Devamı

TBMM 23. Dönem kadın milletvekilleri, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” dolayısıyla ortak bildiri yayımladı.TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, Meclis Tören Salonu'nda düzenlenen toplantıda, kadın milletvekillerince hazırlanan bildiriyi okudu.
Toplantıya, AK Parti'li bazı kadın milletvekilleri, CHP milletvekilleri Canan Arıtman ve Fatma Nur Serter, BDP milletvekilleri Sevahir Bayındır, Pervin Buldan ve Sebahat Tuncel olmak üzere 16 kadın milletvekili katıldı.

Akşit'in açıkladığı bildiride, kadın parlamenterler olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde siyasi kimlikler bir kenara bırakılarak, şiddetle mücadelede ortak hareket etmek, ortak bir paydada buluşmak, kadın dayanışmasını her platformda sergileme niyet ve gayretiyle bir araya gelindiği belirtildi.

Haberin Devamı

Bildiride, kadına yönelik şiddetin tüm dünyada çok yaygın olan bir insan hakları ihlali olduğuna işaret edilerek, şöyle denildi: “Dünyanın her yerinde ırk, dil, din ve etnik grup ayırmadan her toplumda farklı biçimlerde yüzünü gösteren kadına yönelik şiddet, tüm kadınların yaşadıkları ortak toplumsal bir sorun olarak görülmektedir. Pek çok kültürde kadınların bedenlerine çeşitli biçimlerde müdahale edilmektedir. Kadınlar bedensel sağlıklarının ve üreme işlevlerinin denetlenmesi, bakımı ve yönetiminde çoğunlukla söz sahibi olamamaktadır. Şiddetin ortaya çıkmasında eşitsizliğin büyük bir rolü vardır. Erkek egemen sistemin esasını oluşturduğu eşitsizlik, kadının ikincil konumuna itilmesini beraberinde getirmiştir. Kadınlar hem aile içinde, hem sokakta, iş yerinde kısacası yaşamın tüm alanlarında ayrımcı yaklaşımlar, cinsel saldırılar ve şiddetle karşı karşıya kalmaktadır.
Kadınlar düzenli olarak şiddete hem toplumsal hem de aile düzeyinde maruz kalmaktadır. Çünkü pek çok durumda hem yasalar önünde hem pratikte eğitim, istihdam olanakları, sağlık, toplumsal hareketlilik, toprak, mülkiyet, barınma, yiyecek ve çocuklarının hayatları üzerinde erkeklerle eşit haklara sahip değillerdir. Kadına yönelik şiddet çoğunlukla gizlenen bir sorundur.”

Haberin Devamı

ŞİDDETE DUYARSIZ KALAMAZDIK

Bildiride, Türkiye'de yaşamının bir döneminde şiddete maruz kalan kadınların oranının yüzde 39 olduğu ifade edilerek, bu oranın kentsel alanda yüzde 38, kırsal alanda ise yüzde 43 olduğuna işaret edildi. “Kısaca yaşamı boyunca her 10 kadından 4'ü fiziksel şiddete maruz kalmaktadır” görüşüne yer verilen bildiride, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda yapılan iyileştirmeler ve çalışmalara da değinildi.
Bildiride, şunlar kaydedildi: “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak, toplumun kanayan yarası olan kadına yönelik şiddet konusuna duyarsız kalınamazdı. Uygulamalardaki yasal düzenlemelere rağmen şiddet olgusunun devam etmesi karşısında hazırlanan alt komisyonun raporu ilgili kurumlara, üniversitelere gönderilmiştir.

Haberin Devamı

Kadınlar yaşadıkları şiddet konusunda yalnız kalmakta ve haklarını savunmak için yeterli bilgi, donanım ve farkındalığa sahip olamamakta ve bu nedenle kadınların güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda erkekler arasında da farkındalık yaratma ve bilinçlendirme çalışmaları hızlandırılmalıdır. Her siyasi partiyi temsilen kadın milletvekilleri olarak, partiler üstü olması gereken kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki niyet ve kararlılığımızı ortaya koymak ve bugünün önemine dikkat çekmek istedik. Tüm insanlar için şiddetin sancılarının hissedilmediği bir şiddetsiz dünya diliyoruz.”

ARINTAMN: “ÜÇ ÇOCUK DOĞURUN” DİYEN BAŞBAKANLAR İSTEMİYORUZ

Haberin Devamı

Bildirinin okunmasının ardından CHP adına söz alan İzmir Milletvekili Canan Arıtman, kadına karşı şiddeti partiler üstü olarak gördüklerini, artık bir şeyler yapma zamanının geldiğini söyledi.

Kadına yönelik şiddetin arttığını, bunun nedenlerinin tespit edilmesi gerektiğini kaydeden Arıtman “Biz artık bu ülkenin liderlerinin, başbakanlarının kadınlara, 'gidin 3 çocuk doğurun' demesini istemiyoruz. Biz artık başbakanlarımızdan kadınlarımız için, 'okuyun, çalışın, kendi ayaklarınızın üstünde durun, güçlenin, biz sizin güçlenmeniz için her şeyi yapacağız' demesini bekliyoruz. Her şeye kolaylıkla ağlayan devlet büyüklerimizin öldürülen kadınlarımız için de bir damla gözyaşı dökmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

“DEVLETİN ŞİDDETİNE MARUZ KALDIM”

3 Haziran'da Silopi'deki olaylarda polisin tazyikli su sıkması üzerine düşerek kalça kemiği kırılan BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır toplantıya koltuk değnekleriyle katıldı.BDP grubu adına konuşan Bayındır, 23'ncü dönemin başında yapılması gereken bir toplantının dönem sonunda yapılabildiğini belirtti. Bu dönemin dönemin, kadın milletvekillerinin mağdur edildiği bir dönem olduğunu ifade eden Bayındır, şöyle dedi:
“Kadının en çok mağdur edildiği bir dönem oldu. Aysel Tuğluk nedeniyle 50 olan sayımız 49'a indi. Devletin şiddetine maruz kaldığım için de bir yıl neredeyse benim katılımsızlığım oldu. Sayımız arttı ama bu, demek çok geldi ki kimimizi yasalarla, kimimizi fiziksel olarak, hayatımıza kast ederek devre dışı bıraktılar. Bunun tüm kadın arkadaşlar tarafından kınanması gerektiğini düşünürdüm. Bir musibet olarak duruyorum şu anda. Bir milletvekili ve devlet tarafından şiddete uğramış, koruma zırhı altındayken, bu şiddete uğramışsam, diğer kadınların, işsiz,savunmasız, kadınların ne kadar çaresiz olduğunun resmidir.”
3 aylık bir iyileşme sürecine ihtiyacı olduğunu, bu sürede kalça kemiğindeki kırık iyileşmezse yeniden ameliyat olmak zorunda kalacağını dile getiren Bayındır, kendisine yönelik şiddetin tüm topluma ve Meclisteki tüm kadın milletvekillerine yapılmış bir şiddet olduğunu düşündüğünü söyledi. Bayındır konuşmasının sonunda, kadın milletvekillerinden, cezaevindeki BDP'li kadın belediye başkanları için destek vermelerini istedi.

AK PARTİ'Lİ ŞAHİN: BAŞBAKAN'IN SÖZLERİ BİLİMSEL GERÇEK

AK Parti grubu adına söz alan Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ise CHP'li Arıtman'ın “3 çocuk doğurun diyen başbakanlar istemiyoruz” şeklindeki sözlerine de yanıt verdi. Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerinin bilimsel bir gerçek olduğunu belirterek, Hacettepe Üniversitesince hazırlanan bir raporu örnek gösterdi. Şahin, rapora göre, Türkiye nüfusunun yaşlandığını ifade ederken, raporu CHP'li Arıtman'a vereceğini söyledi.
Arıtman ise Şahin'in konuşmasının ardından “Kadını doğuma zorlamak şiddettir, Başbakan kadınlara sözel şiddet uygulamaktadır” dedi.

Komisyon Başkanı Güldal Akşit, toplantıya MHP'yi temsilen kadın milletvekilinin katılmaması konusuna da açıklık getirdi. Bu durumun MHP'li kadın milletvekillerinin ortak bildiriye katılmadığı anlamına gelmediğini söyleyen Akşit “Ankara dışında programları olduğu için gelemediler yoksa ortak bildiriye katılıyorlar” dedi.

Akşit, daha sonra bir soru üzerine, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın ortak bildiriye katıldığını ancak başka bir toplantı nedeniyle bulunamadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!