Mike Hammer’ın babası öldü

Güncelleme Tarihi:

Mike Hammer’ın babası öldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2006 00:00

Kendine özgü fötr şapkası, pardösüsü ve 45’lik tabancası ile suçlularla dişe diş, göze göz mücadele eden, gerekirse cezasını kendisi veren Mike Hammer babasız kaldı. Tüm dünyada milyonlarca hayranı ve okuyucusu bulunan dedektif Mike Hammer’ın yaratıcısı Mickey Spillane, 88 yaşında hayata veda etti. Spilanne’nin 12 Mike Hammer romanı, 100 milyon sattı.

POLİSİYE yazarı Mickey Spillane’in ölüm haberi, doğduğu kent olan Murrells Inlet’teki Goldfinch Cenazeevi yetkilisi Brad Stephens tarafından duyuruldu. Karısı Jane da yaptığı açıklamada, Spillane’in kanserden öldüğünü ifade etti. İlk Mike Hammer romanı "I, the Jury"yi (Kanun Benim) 1946 yılında yazan Spillane’in daha sonra yazdığı 12 Mike Hammer romanı, 100 milyon satarak zirveye oturdu. "Killing Man" (Öldüren Adam), "Girl Hunters" (Kız Avcıları) ve "One Lonely Night" (Yalnız Bir Gece), Spillane’in en çok satan Mike Hammer serisi romanları arasında yer aldı.

Aralarında "Kiss me" (Öp Beni), "Deadly" (Ölümcül) ve "The Girl Hunters"ın (Kız Avcıları) da bulunduğu pek çok
/images/100/0x0/55eb54c2f018fbb8f8ba6310
romanı film haline getirilen Spillane’in pek çok Mike Hammer öyküsü de televizyon dizilerine uyarlandı.

EDEBİYATÇI DEĞİLİM

Mickey Spillane, kendisini sürekli olarak bir edebiyat yazarı olarak değil de yazdıkları çok satan bir yazar olarak tanımlıyordu. 2001’deki bir röportajında, şöhretin kendisine iyi bir geçimden başka hiçbir şey vermediğini dile getiren Spillane’in yirminci yüzyıla damgasını vuran romanları talep üzerine 2001 yılında tekrar basıldı Kitaplarında uçan kahramanlardan her zaman uzak durmak istediğini ifade eden Spillane, "Benim tek bir prototipim var, o da polisler" demişti. 1918 yılında New York’ta doğan ve gerçek adı Frank Morrison Spillane olan yazar, iyi bir yüzücü olarak biliniyor. Üç defa evlenen yazarın dört çocuğu var. Spillane yazarlık kariyerine başlamadan önce dergilere çeşitli yazı yazıyordu. 1940’lı yıllarda ilk olarak "Mike Danger" isimli bir komedi polisiye yazmıştı. Ancak İkinci Dünya Savaşı bu kitabın basılmasını engellemişti. Spillane, savaştan sonra ünlendiği için "Soğuk Savaş Yazarı" diye de anılırdı.

İlk Türkçe çevirisini Kemal Tahir yapmıştı

Mike Hammer, 1950 ve 60’lı yıllarda Türkiye’de en çok sevilen özel dedektifti. Sarışın sekreteri "Velda" ile olan aşkı ve soluk soluğa okunan maceraları, tüm dünyada olduğu gibi türkiye’de büyük ilgi çekmişti. Türkiye’de ilk Mike Hammer çevirisini de Kemal Tahir 1954’te yaptı. "Kanun Benim"in çevirisinde "F.M. İkinci" takma adını kullanan Kemal Tahir, daha sonra yanıevinin isteğiyle Mike Hammer romanları yazdı. Türkçe Hammer romanları yazan diğer ünlü isim ise Afif Yesari.

Oğuz Aral da Mayk Hammer’in çekiciliğine kapılan isimlerden. Aral, Mayk Hammer romanlarının yüz binin üzerinde satmasından esinlenerek "Dolmuş" dergisindeki köşesinde "Hayk Mammer" adlı bir karakter yaratmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!