MHP’li Yıldız seçim yasasında ‘artık oy’u anlattı

Güncelleme Tarihi:

MHP’li Yıldız seçim yasasında ‘artık oy’u anlattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2022 07:00

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Seçim Kanunu teklifinde ‘artık oy’la milletvekili kazanılmasının sonlandırılmasına ilişkin olarak Hürriyet’in sorularını yanıtladı

Haberin Devamı

Yıldız: “24 Temmuz 2018 seçimlerinde Milletvekilleri tahsisi, yani Partilerin çıkardığı milletvekilinin hesaplanması şöyle oldu. Önce o seçim çevresinde İttifakların aldığı oy toplam olarak yazıldı. İttifaklar içinde, önce ittifaka kaç milletvekili oy oranıyla kaç milletvekili düştü önce o.. Örneğin Elazığ’da beş milletvekili çıkar. CHP’nin adayı Gürsel Bey mazbatayı aldı. Sebep de ittifak içindeki partilerin artık oyları toplanarak diğer oydan fazla olduğu için, onların oy toplamı MHP’nin oy toplamından fazla olduğu için, MHP milletvekili çıkaramadı. CHP milletvekili kazandı.

7 VEKİL KAYBETTİK

Bu sadece Elazığ’da olmadı. Burada kârlı olan sadece CHP ve İP. 30’un üzerinde milletvekili tahsis etti bu şekilde. Artık oyları toplayarak ittifak içerisindeki bir partiye bir milletvekili yazarsak, bu temsilde adalete uygun olmuyor. Halkın iradesinde sapma oluyor. Asıl olan da ittifak içerisindeki oyların veriliş amacı, aday profilleri, hedefleri farklı. Biz artık oylarla yedi milletvekili kaybettik, üç milletvekili kazandık. İYİ Parti hiç kaybetmedi. CHP hiç kaybetmedi olduğu gibi aldı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!