MHP'de yumuşama

Güncelleme Tarihi:

MHPde yumuşama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2002 01:40

Üst düzey bir MHP'li, MGK'nın idam ve Kürtçe kararlarını yorumladı: "Bu gelişmeler ışığında tavrımızı yeniden belirlememiz gerekiyor."

MHP'li üst düzey bir yönetici, özellikle askerin de tavrına bağlı olarak idam ve Kürtçe konusundaki ağır koşullarını yumuşatabilecekleri sinyalini verdi. MHP'li yönetici, ‘‘Bazı itirazlarımız saklı kalmak kaydıyla da olsa bu tavrın dışında kalmamız düşünülemez. Oturup, bir karar vermemiz gerekiyor’’ dedi.

Askerin, MGK'da da genel kabul gören idam ve Kürtçe ile ilgili son önerileri, bu konuda farklı ses veren koalisyon ortağı MHP'yi yeniden değerlendirmeye yöneltti. MHP, MGK'da alınan tavsiye kararlarının da ışığı altında, idam ve Kürtçe'yle ilgili katı tavrını gözden geçirmeye hazırlanıyor.

MHP yönetimi, partilerinden MGK'ya katılan tek üye olan Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'ndan, özellikle askerlerin yaklaşımı konusunda bilgi aldı. Çin gezisinden dönüşünden hemen sonra parti yönetimini toplayacağı belirtilen Bahçeli'nin, 7 Haziran'da Köşk'teki liderler zirvesinde takınacağı tavrı netleştireceği kaydedildi.

MHP'den üst düzey bir yönetici, ‘‘Eğer, devletin tavrı gerçekten net bir biçimde bu şekilde gelişmişse, bizim de, bazı itirazlarımız saklı kalmak kaydıyla da olsa bu tavrın dışında kalmamız düşünülemez. Oturup bütün bu gelişmelerin de ışığında tavrımızı belirlememiz, bir karar vermemiz gerekiyor’’ dedi. MHP yöneticisi, bu durumda, idam ve Kürtçe konusunda eski katı tavrın devamının sonuçta, ‘‘hükümet dışı kalmayı da göze almak’’ gibi bir risk doğurabileceğine de işaret etti. ‘‘Askerler de çıkıp ‘Biz de artık bu kavgayı bitirdik' diyorsa, şimdi çıkıp aynı kavgayı bizim tek başımıza sürdürmemiz ne kadar doğru olur’’ diyen MHP yöneticisi, özellikle askerin de tavrına bağlı olarak kendilerinin de idam ve Kürtçe ile ilgili önceki ağır koşullarını yumuşatabileceklerinin açık sinyalini verdi.

MHP yönetiminin, ‘teröre karşı güçlü yasal yaptırımlar getirilmesini' isteyebileceği de belirtildi. MHP kulislerinden, ‘‘İdam ve Kürtçe konusunda atılacak adımlara karşılık, özellikle etnik ayrımcılığı körüklemeyi önleyici ağır yaptırımlar da içeren yeni yasal düzenlemelere gidilmeli’’ görüşü sızıyor. Kulislerde, ‘‘Hassasiyetimiz ile itiraz kayıtlarımızı kamuoyuna deklare edip, partilerle birlikte devletin de üzerinde uzlaştığı çözüm konusunda sorun çıkaran taraf olmamayı kabul edebiliriz’’ görüşü de dillendiriliyor.

Bahçeli suskun

MHP
Lideri Devlet Bahçeli, Çin gezisinin 6'ncı gününde Türklerin yoğun yaşadığı Sincan-Uygur özerk bölgesinin başkenti Urumçi'ye geldi. Hualing pazarına giden Bahçeli, çocukları sevdi, çalışanlarla tokalaştı. Bahçeli, idam ve Ecevit'in sağlığı konusundaki soruları yanıtlamadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!