MHP Genel Merkezi Avrupa'nın en iyisi seçildi

Güncelleme Tarihi:

MHP Genel Merkezi Avrupanın en iyisi seçildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2011 11:06

MHP Genel Merkezi binası Londra'da yapılan "2011 Avrupa Gayrımenkul Ödülleri Yarışması"nda "Kamu Hizmet Binaları" dalında Avrupa birincisi oldu. MHP binası bu kez Asya Pasifik, Afrika, Amerika ve Ortadoğu bölgelerinde 1'inci olan kamu hizmet binaları ile dünya birinciliği için yarışacak.

Ankara'nın Balgat semtinde bulunan MHP Genel Merkezi binası Londra'da yapılan "2011 Avrupa Gayrımenkul Ödülleri Yarışması"nda "Kamu Hizmet Binaları" dalında Avrupa birincisi seçildi. İlginç mimarisiyle dikkati çeken MHP Genel Merkez binası bu kez Asya Pasifik, Afrika, Amerika ve Ortadoğu bölgelerinde birinciliği olan kamu hizmet binaları ile dünya birinciliği için yarışacak.

MHP Genel Merkezi binasını yapan mimar, kentbilimci Ahmet Vefik Alp Alparslan Türkeş tarafından 1994 yılında partiye getirilmiş, 1999 seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak MHP'nin İstanbul'da en yüksek oyunu almasını sağlamıştı. Alparslan Türkeş bu dönemde yeni bir genel merkez yapılması projesini Alp’e, "Bu bina yalnız MHP Genel Merkezi olmasın, Türk Dünyasının 'Mekkesi' olsun" diyerek emanet etti. Türkeş Mekke'yi burada dini merkez olarak değil dünyada yaygın kullanılışıyla "yönelilen yer" olarak kullandı.

BİNA PARTİYLE ARASINI AÇTI

MHP genel merkez birasının yapımı sürecinde Alp'in partisiyle arası açıldı. İnşaat sırasında mimari yanlışlara karşı ödünsüz davrandığı ileri sürülen Alp'in 2003 yılında ile inşaatı denetlememesi için uyarıldığı iddia edildi. Alp bunun üzerine partisinden istifa etti. Daha sonra binaya proje dışı eklenen bir metal sundurma ilavesine, "Benim eserimdir ve Başbuğ’un emanetidir, bozdurmam" diyerek karşı çıkınca binanın girişindeki isim plaketi de söküldü.

"MHP'Yİ AVRUPA BİRİNCİSİ YAPTIM"

23 Eylül 2111 gecesi Londra Park Lane Otelindeki ödül törenine katılan Alp şu açıklamayı yaptı:

"Eserimden uzaklaştırılmak istendim, bina girişindeki isim plaketim de söküldü, ancak ben MHP'yi Avrupa Birincisi yaptım, inşallah Aralık ayında Dünya Birincisi de oluruz, dilerim MHP aynı başarıyı siyasette de yakalar, MHP'ye en verimli 10 senemi verdim, partinin zor günlerinde taşın altına elini sokanlardanım. Herşeye rağmen Sayın Bahçeli’nin ‘kırgınlar geri dönsün’ çağrısını samimi kabul ederek son seçimlerde MHP'den aday adayı oldum, maalesef veto yedim, listeye dahi alınmadım, kırgınım, ancak mutluyum, rahmetli Türkeş Beyefendinin ruhu bir kez daha şad olmuştur, çünkü bu eserin anası da babası da O'dur."

TÜRKEŞ İÇİN ANIT MEZAR YAPMAK İSTİYOR

Binaya isim plaketinin yeniden konulmasını, istifasına neden olan değişikliklerin kaldırılmasını isteyen Alp, ayrıca "Rahmetli Başbuğ’a yakışır bir Anıt Mezar ve Mescidini Alparslan Türkeş Vakfı ve MHP nin aracılığıyla" çizmek istediğini de kaydetti.

MHP binası 2005 yılında da Uluslararası Mimarlar Akademisi Başkanı ve Dünya Mimarlar Birliği Eski Başkanı Prof. Georgi Stoilov tarafından da "Türkiye’nin en iyi binası" olarak nitelenmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!