MGK'dan polise teşekkür

Güncelleme Tarihi:

MGKdan polise teşekkür
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hizbullah ve hayali ihracat operasyonlarındaki başarı, MGK'nın övgüsünü aldı. Toplantıda irtica raporu ele alındı. Kurul, raporda yer verilen tarikat ve cemaatlere ait şirketlerin incelenmesini kararlaştırdı.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in ilk kez başkanlık ettiği Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK), ‘‘Umut’’ ve ‘‘Paraşüt’’ operasyonlarındaki başarısından dolayı Emniyet Teşkilatı'na teşekkür edildi.

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ve Emniyet Genel Müdürü Turan Genç'in, Hizbullah ve aşırı dinci terör örgütlerine karşı son üç ay içinde düzenlenen operasyonlar ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması hakkında verdiği bilgiler Kurul'u tatmin etti.

Tantan toplantıda, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı suikastlarıyla ilgili olarak ele geçirilen kişilerin verdiği ifadeler ve eldeki deliller hakkında detaylı bilgi aktardı. Tantan, bu ifadelerini, Cumhuriyet Savcılarının hazırladıkları iddianameler ile de güçlendirdi. Tantan'ın verdiği bilgiler Kurul üyelerinde memnuniyet yarattı.

Çankaya Köşkü'nde 5,5 saat süren toplantı sonrası yapılan açıklamada da, bu duruma dikkat çekildi. Açıklamada, değerlendirmeler sonunda güvenlik güçleri ve Devlet Güvenlik Mahkemesi savcılarının başarılı çalışmaları sonunda geçmişte işlenen birçok faili meçhul cinayetin faillerinin ortaya çıkarıldığı vurgulandı. Açıklamada ülke çapında güvenliğin sürekli hale geldiğinin ‘‘memnuniyetle’’ müşahade edildiği vurgulandı.

TARİKAT ŞİRKETLERİ

MGK'da ayrıca Türkiye'de mevcut 20'den fazla tarikat ve cemaatin sahip olduğu çeşitli kuruluşların geniş bir incelemeye tabi tutulması kararlaştırıldı. Tarikat ve cemaatlerin sahip oldukları şirketleri özel bir kurul inceleyerek, sonucu 4 ay içinde MGK'ya bir rapor olarak sunacak.

MGK'da masaya yatırılan önçalışmada ise irticai görüşe mensup kişiler tarafından kurulan şirketlerin din ve mezhep anlayışına göre oluşturulduğu ve çalıştırıldığını belirtildi. Önraporda, şu saptamalara yer verildi:

Çalışanların önemli bir kısmı sigortasız.

Maaşların sabit bir kısmı, tarikatın diğer faaliyetlerine katkı adı altında kesiliyor.

Aylarca maaş ödenmemekte, ‘Allah rızası için yapılan harcamalar’ mazeret gösteriliyor.

Personel, tazminatsız işten çıkarılıyor.

Tarikat faaliyetlerine katılmaya zorlanıyor.

Çalışanlar, bekar kişilerden seçiliyor, tarikattan ayrılmamaları amacıyla tarikat mensubu kişiler tarafından evlendiriliyor.

Çalışanların yıllık izinleri ‘Cihat yapılırken izin kullanılmaz’ gerekçesiyle verilmiyor.

20 yıldır yönetir gibiydi

57. hükümetin kurulmasından bu yana MGK toplantılarına katılan bir bakan, Sezer'in yönetimini, ‘‘20 yıldır MGK'ya katılıyor, 20 yıldır yönetiyor gibiydi’’ sözleriyle tanımladı. Bakan, Sezer'in gündeme gelen her konuda görüşlerini açıkladığını da belirterek, ‘‘Her hali, her tavrıyla, konularla ilgili bilgisi olduğunu gösteriyordu’’ dedi. Bakan, Sezer'in yönetim tarzını ise, ‘‘Çok ciddiydi. Söz nasıl verilir gayet iyi biliyordu. Bence gayet başarılıydı’’ diyerek yorumladı.

İran'a gidin Cumhurbaşkanım

MGK toplantısında Cumhurbaşkanı Sezer'e 10 Haziran'da Tahran'da yapılacak ECO zirvesine, toplantının ‘Uluslararası bir nitelikte’ olması nedeniyle çok kısa süreli de olsa gidebileceği bildirildi. Bu konudaki önerininin hem Başbakan Bülent Ecevit, hem de Dışişleri Bakanı İsmail Cem'den geldiği öğrenildi.

Cem, kurul üyelerine son dönemde yaptığı gezilerle ilgili bilgi verirken, Ermeni lobisinin sözde Ermeni soykırımını bahane ederek Türkiye aleyhine dünya üzerinde başlattığı kampanyalara dikkat çekildi.

Kurul üyelerine sunulan istihbarat raporunda değişik ülkelerde Ermeni lobisinin Erivan yönetiminin verdiği destekle Türkiye karşıtı kampanyalara hız verdiğine işaret edildi ve bu ülkenin Dışişleri kanalıyla yazılı şekilde uyarılmasının doğru olacağı görüşüne varıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde nüfuz arama arayışını hızlandırdı. Ülkeler Türkiye'den üst düzey ilgi bekliyorlar. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Sezer veya Başbakan Ecevit'in bu ülkelere resmi ziyaretlerde bulunması önemli.

Sezer'in ilk MGK'sı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ilk kez başkanlığını yaptığı dünkü Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) dış politik gelişmeler de geniş kapsamlı bir gündemle görüşüldü. Buna göre, Türkiye'nin gündeminde Ege Ordusu'nun kaldırılması yok. Bu net bir şekilde Atina'ya hissetirildi. Türkiye ve Yunanistan arasında deprem sonrası başlayan ilişkileri daha da geliştirme yönünde ortaya konulan siyasi irade olumlu gelişme. Bu amaçla iki ülke arasında dışişleri siyasi direktörleri arasında bir ilk toplantı yapılacak. Haziranın ilk döneminde yapılacak bu toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Yiğit Alpogan'ın temsil etmesi kararlaştırdı. Ege'de güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilebilmesi için Atina'nın somut adımlar atması ve karasularını 12 mile çıkarma hayalinden kurtulması şart.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!