MGK Toplantısı ne zaman? İşte tarih bilgisi

Güncelleme Tarihi:

MGK Toplantısı ne zaman İşte tarih bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2022 10:19

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak yılın üçüncü MGK Toplantısı öncesi araştırmalar hız kazandı. İç ve dış güvenlik meselelerinin ele alındığı toplantıların sonuncusunun ne zaman yapılacağı merak konusu oldu. Peki, MGK Toplantısı ne zaman?

Haberin Devamı

Belli aralıklarla toplanan MGK'da; İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu, Pençe-Kilit Operasyonu ve birçok stratejik bölgesel ve ulusal güvenlik konusunun ele alınması bekleniyor. İşte, "MGK Toplantısı ne zaman?" sorusunun yanıtı...

MGK NE ZAMAN TOPLANACAK?

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün bir araya gelecek.

MGK NEDİR?

Millî Güvenlik Kurulu (MGK), 1933-1949 yılları arasında Yüksek Müdafaa Meclisi Umumî Kâtipliği, 1949-1962 yılları arasında Millî Savunma Yüksek Kurulu ve Genel Sekreterliği, 1961 Anayasası'na göre Millî Güvenlik Kurulu ve Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği isimleri ile faaliyet göstermiştir.

1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 118. maddesiyle bugünkü halini almıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin millî güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulaması ile ilgili kararların alınmasını ve gerekli kurumlar arası eş güdümün sağlanması konusundaki görüşlerini Cumhurbaşkanına bildirmekle görevlidir.

Haberin Devamı

Olağanüstü hâller dışında iki ayda bir cumhurbaşkanı başkanlığında toplanır. Cumhurbaşkanının başkanlığında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet, İçişleri, Dışişleri, Millî Savunma bakanları, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri komutanlarından kurulur. Gündemin özelliğine göre Kurul toplantılarına ilgili bakan ve kişiler çağrılıp görüşleri alınabilir. Doğal üye olmamalarına karşın Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı da toplantılara düzenli olarak katılmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!