Mezar başında 'İnce Memed'li helalleşme

Güncelleme Tarihi:

Mezar başında İnce Memedli helalleşme
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2001 00:00



Mustafa KINALI / İSTANBUL
Haberin Devamı

Ünlü romancı Yaşar Kemal, 78 yaşında ölen eşi Tilda Kemal'i, son yolculuğuna gözyaşlarıyla uğurladı. Abdülhamit'in baş tabibi Jak Mandil Paşa'nın da torunu olan Tilda Kemal için vasiyeti üzerine Teşvikiye Camii'nde düzenlenen tören edebiyat, sanat, medya, iş, politika dünyasının ünlülerini bir araya getirdi.

Cuma namazından sonra yapılan cenaze töreninde çok üzgün ve yorgun olduğu gözlenen ve yakınlarının desteğiyle cami avlusuna giren Yaşar Kemal, başsağlığı dileklerini de, oturduğu yerde kabul etti. Yaşar Kemal, 50 yıllık eşinin cenaze namazı sırasında saf tuttu. Tabut üzerindeki işlemeli başörtüsünün üzerine, kendisinin çok sevdiği ve Büyükada'dan getirilen mimoza çiçekleri serpildi. Yaşar Kemal, eşinin toprağa verildiği Zincirlikuyu Mezarlığı'nda da kürekle mezara toprak attı. Çok sevdiği eşi Tilda'yı mezara oğlu Raşit Gökçeli indirdi. Cenaze namazını kıldıran imam Salim Gözütok, merhume için herkesten helallik dilerken, mezarlıkta bir konuşma yapan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Emin Işık, şöyle dedi:

‘‘Şanlı ecdadımız bize, yüzümüzü kızartacak bir şey bırakmadı. Burada da, Yaşar Kemal gibi değerli bir insana, bir ömür boyu hizmet eden, bir vatan evladı yatıyor. Tilda Kemal, kendini yetiştirmiş çok kıymetli bir insandı. Ben, İnce Memed'i okurken kendimi köylerimde dolaşır buldum. Bizim kültürümüzü bir piyano gibi çalmış bir insana yıllarca hizmet etmiş biri yatıyor burada. Ey insanlar, kültür sanat alemine sahip çıkın’’ dedi.

YOK OLUŞUNU GÖRÜYORDUK

Eşinin erken öldüğünü söyleyen Yaşar Kemal'in, ‘‘Tilda bunda da benden önce davrandı’’ sözü herkesi duygulandırdı. Zülfü Livaneli de Yaşar Kemal ailesi ile 30 yıllık dostlukları olduğunu ve bugün bu acıyı yaşadıklarını dile getirerek, ‘‘Ama aylardan beri onun yok oluşunu görüyorduk. Onun çevresinde olup da rüzgarından etkilenmeyen yok gibiydi. Yaşar Kemal'in bir romanının sonunda dediği gibi 'o güzel insanlar, o güzel atlara binip gitti'’’ diye konuştu.

Çok sayıda ünlü kişinin katıldığı cenazede, kısa bir süre önce cezaevinden çıkan Eşber Yağmurdereli ve Pınar Selek de bulundu. Yağmurdereli, cezaevinden çıktıktan sonra böyle bir olayla karşılaşmasının üzücü olduğunu belirterek, ‘‘Hayat hem sevinç, hem de üzüntülerle dolu’’ dedi. Yağmurdereli bir soru üzerine, Şartla Salıverme Yasası'nı yeterli bulmadığını da söyledi.

Yalnız bırakmadılar

Cenaze törenine, CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen, Erdal İnönü, Aydın Güven Gürkan, TGC Başkanı Nail Güreli, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Rutkay Aziz, Berhan Şimşek, İzzet Günay, Erol Evgin, Ali Özgentürk, Ercan Karakaş, Nurettin Sözen, Ahmet Bahadırlı, Ali Topuz, Umur Talu, Necati Doğru, Nezih Demirkent, Ali Kırca, Ahmet ve Mehmet Altan, Hasan Cemal, Selahattin Duman, edebiyat dünyasından Enis Batur, Cevat Çapan, Fethi Naci, Aslı Erdoğan, Solmaz Kamuran, Ferit Edgü, Orhan Pamuk, Demirtaş Ceyhun ile Oğuz Aral, Halil Ergün, Ara Güler, Genco Erkal, Yıldız Kenter, Kenan Işık, Atıf Yılmaz ve işadamı İshak Alaton, Şakir Eczacıbaşı ile Turgut Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü katıldı.

Törene, ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile eşi Berna Yılmaz, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Kültür Bakanlığı, CHP ve HADEP il başkanlıkları da birer çelenk gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!