Meydan yenileniyor

Güncelleme Tarihi:

Meydan yenileniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Beşiktaş Meydanı düzenlenerek Cumhuriyet-Demokrasi Anıtı yapılacak

Uğur Mumcu anıtının yerine Atatürk anıtının dikileceği meydanın yeni düzenlemesinde 50 dükkan da yenilenecek ve ancak belli malları satmalarına izin verilecek. Projenin 15 Nisan'da bitirilmesi planlanıyor.

Tarihi Beşiktaş Meydanı yeni bir görünüme kavuşuyor. Beşiktaş Belediyesi, meydanda çevre düzenlemesi yapıyor. Daha önce Uğur Mumcu Meydanı olarak anılan alan artık Atatürk-Cumhuriyet-Demokrasi Meydanı adını alacak. Uğur Mumcu Anıtı ise Sinanpaşa Camii'nin yan tarafındaki parka taşınacak.

Düzenlemesi devam eden parkın ortasına 35 metrelik Atatürk Anıtı dikilecek. Beşiktaş Belediye Başkanlığı Teknik Başkan Yardımcısı Yüksek Mimar Ahmet Yoldar, anıtın çelik konstrüksiyon olarak imal edileceğini ve üzerinin ayna cam ile kaplı olacağını söyledi. Anıt ve tasarım Heykeltraş Prof. Tamer Başoğlu, proje ise Prof. Aydın Altan tarafından düzenlenmiş.

Ayrıca meydandaki eski tip 50 dükkan yenilenerek kullanıma açılacak. 1986 yılında faaliyete geçen dükkanlarda bugüne kadar her türlü mal satılıyordu. Ancak belediyenin aldığı yeni kararla dükkanlarda kitap, çiçek, hediyelik ve turistik eşya dışında bir şey satılmasına izin verilmeyecek. Çevre düzenlemesi kapsamında meydanın yanındaki üst geçit de kaldırılacak.

Esnaf ise bu durumdan pek memnun değil. On üç yıldır buradaki bir dükkanda esnaflık yapan Halil Türknaz, ‘‘Beşiktaşımızın güzel bir görünüme kavuşmasından, temizlenip düzenlenmesinden memnunum. Yalnız bu işe başladığımdan beri giyim eşyası satıyorum ve mallar elimde kaldı, bunları başka yerlere satıp zararımı telafi etmeye çalışacağım. Eski işimden çok memnundum, tekrar müşteri tutmak zaman alacak. Bizi endişelendiren bu’’ diyor.

Beşiktaş Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Bölümü'nden Necdet Mercan, esnafın endişelerinin yersiz olduğunu ifade ediyor. Daha önce Ortaköy'deki dükkanlar yıkılırken de aynı sorunları yaşadıklarını ve dükkan sahiplerinin yıkıma karşı çıkmaya çalıştıklarını belirten Mercan, şimdi ise o dükkan sahiplerinin milyarder olduklarını söylüyor. Ayrıca meydandaki dükkanların düzensizliğinin ve seyyar satıcıların sergi açmalarının görüntü kirliliği yarattığına, vatandaşların bu durumdan rahatsız olduğuna da dikkat çekiyor. Yeni düzenleme ile bunun önüne geçebileceklerine inanıyor.

Halil Türknaz ve Şahin Demirtaş, Beşiktaş Belediyesi'nin dükkan masrafları için kiracılardan masraf parası olarak taksitle birer milyar aldıklarını söylüyor. Belediyeden yapılan açıklamada ise böyle bir masraf parasının alınmadığı, yalnızca projenin hazırlandığı, müteahhit firmayı kiracıların tuttuğu söyleniyor. Parayı belediyenin almadığı, esnafın bu parayı müteahhit firmaya ödediği belirtiliyor.

Çuhadaroğlu İnş. Tic. A.Ş.'nin üstlendiği anıt ve çevre düzenlemesinin 15 Nisan tarihinde bitirilmesi planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!