Metro'dan üç boyutlu yazıcı

Güncelleme Tarihi:

Metrodan üç boyutlu yazıcı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2008 13:45

Metro Cash & Carry Türkiye Genel Müdürü Hakan Ergin, Türkiye'nin ofis ürünleri pazarının 1 numarası olmaya devam edeceklerini ve buna ağırlık vereceklerini bildirdi.

 Ergin, düzenlediği basın toplantısında, perakende sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi. Toplantıda, Metro toptancı marketin zincir mağazalar arasında bir ilk olarak Türkiye'ye getirdiği 3 boyutlu yazıcı da tanıtıldı.

Hızlı ve düşük maliyetli 3 boyutlu ürün tasarımı ve prototipleme çözümü olan yazıcılar, KDV dahil 39 bin 900 YTL ve 67 bin 900 YTL'den satışa sunulacak. Tarayıcı da, 62 bin 900 YTL'den satılacak.

Şirketin 2007 değerlendirmesini yapan Ergin, geçen yıl 3 bin 500 ton kağıt ürünü, 800 bin adet klasör satışı, 10 bin diz üstü, 5 bin masaüstü bilgisayar, 1 milyon 200 bin adet fotokopi kağıdı, 50 bin adet ofis makinesi ve iletişimle ilgili 250 bin adet ürün satışı gerçekleştirildiğini aktardı.
Ergin, mağazalarında 5 bin civarında ürün bulunduğunu ve geçen yıl 306 bin müşteriye ürün sattıklarını ifade ederek, “Müşterilerimize sadece ürün değil çözüm de satmak istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye'deki ofis ürünleri pazarı hakkında da bilgi veren Ergin, sektörde kayıt dışılık olduğunu söyledi.

Ergin, Türkiye kırtasiye pazarının yaklaşık 1 milyar avro değerinde olduğunu, bu pazarın yüzde 75'inin geleneksel, yüzde 25'inin gıda zincirlerinden oluştuğunu anlattı.

Şirketin toplam kırtasiye sektöründe yüzde 3 pazar payı bulunduğunu, yıllık cirolarının 50 milyon avro olduğunu belirten Ergin, “Bu da bizi Türkiye'nin en büyük ofis ürünleri satan zinciri haline getiriyor. Türkiye'nin ofis ürünleri pazarının 1 numarası olmaya devam edeceğiz ve buna ağırlık vereceğiz” dedi.

Toplantıda, özellikle mimarlık ofisleri, üniversiteler ve model üretimi yapan küçük işletmelerin 3 boyutlu modeller ürettiklerini belirten Ergin, yenilikçilik anlayışları çerçevesinde bir “devrim” olarak nitelediği 3 boyutlu yazıcıyı 24 Nisan 2008 tarihinden itibaren müşterilere sunacaklarını bildirdi.

Ergin, böyle bir ürünün Türkiye'de ilk defa bir market tarafından müşterilere sunulacağını kaydederek, ürünün belli dönemlerde mağazalarda tanıtılacağını, özellikle Bursa, Adana ve Gaziantep gibi sanayileşmiş şehirlerde ilgi çekmesini beklediklerini söyledi.

Ergin, bu ürünün Amerikan ordusu tarafından Irak'ta özellikle yedek parça lazım olduğunda kullanıldığını ifade ederek, “Fiyatın 2009-2010 yılına kadar 5 bin doların altına ineceğini ve uzun dönemde evlere kadar gireceğini düşünüyorum” dedi.

Bu ürünün bir gün mutlaka eve gireceğini ve herkesin kendi dizaynını yapacağını dile getiren Ergin, ürünün polimer toz, sıvı ve bir kartuşla kullanıldığını anlattı.

Hakan Ergin, bir soru üzerine, üründen Türkiye'de daha önce 25 tane satıldığını, büyük kurumlar, üniversiteler tarafından kullanıldığını söyledi.

PİRİNÇTE BOYKOT

Toplantının ardından gazetecilerin pirinç fiyatlarındaki artışa ilişkin sorularını da yanıtlayan Ergin, “Şu anda ürün bulmakta sıkıntımız yok. Bizim gibi mağazalar, fiyatları yükseltmek için değil, düşürmek için çalışır. Piyasaya uyarız” dedi.

Pirinç alımının boykot edilmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Ergin, “Paketlenmiş pirincin ömrü 2 yıl. İki gün tüketilmemesi ne kadar etkili olur bilemiyorum” dedi.

Ergin, fiyatların yüksek olması nedeniyle doğal olarak pirinç alımında azalma olacağını, tüketicinin bulgur ve makarna alımına yöneleceğini söyledi.

3 BOYUTLU YAZICI


Verilen bilgiye göre, Zprint 310 Plus adlı hızlı prototipleme sistemi ile 3 boyutlu görüntüleme, etiketleme ve boyutlandırma yapılabiliyor. Dijital datalar birkaç saatte fiziki model olarak alınabiliyor.

Ürün, konsept modellemeden fonksiyonel parçalara kadar pek çok mühendislik uygulaması için en düşük maliyetli örnek üretiminde kullanılabiliyor.

Bir santimetreküp prototipin malzeme maliyeti yaklaşık 30 YKr olacak.
12 bin santimetreküp prototip ihtiyacını karşılayan 10 kiloluk toz, 1 milyon 899 bin YTL, 4,8 litrelik sıvı ise 1 milyon 799 bin YTL'den satılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!