Metro mahkemelik oldu

Güncelleme Tarihi:

Metro mahkemelik oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Şişhane'deki tüneller Sarkuysan binasının altından geçtiği için bina sahiplerinin isteği üzerine dava açıldı

Taksim-Yenikapı arasında hizmet verecek olan metronun Şişhane İstasyonu inşaatı, Sarkuysan binasının sahipleri ile Büyükşehir Belediyesi ve inşaatçı firmayı karşı karşıya getirdi. Sarkuysan A.Ş'nin yöneticilerinin dava açılmasını talep ettiği bölge idare mahkemesi, bu isteği haklı bularak bilirkişi tayin edilmesine karar verdi.

Şişhane'de süren metro inşaatının tam karşısındaki Sarkuysan binasının arasında kaldığı sokaklardan biri Galata Kulesi'ne, diğeri Bankalar Caddesi'ne çıkıyor. Ama metro inşaatı çalışmaları binada hayatı olumsuz yönde etkilemeye başlamış. Metro'nun Şişhane İstasyonu ile apartman arasında sadece dört metre var ve tüneller de binanın altından geçirilecek. Sarkuysan Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hayrettin Çaycı, binada sürekli bir titreşim olduğunu, bilgisayar sistemlerinin çökmesinden korktuklarını söylüyor. İnşaat hakkında bilgi alabilmek için Beyoğlu ve Büyükşehir belediyelerine başvurulmuş. Büyükşehir Belediyesi ‘‘15 gün içinde sorularınızı cevaplandıracağız’’ demiş ama iki ay geçmesine rağmen ses çıkmamış.

Sarkuysan binası ile ilgili asıl sorun altından geçecek olan metro tünelleri ile ilgili. Eğimli bir yüzeyde inşa edilmiş olan apartmanın Galata Kulesi'ne çıkan tarafında 5, Bankalar Caddesi'ne çıkan tarafında ise 4 bodrum katı var. Binanın temeli yerin 12.5 metre altına kadar iniyor. Çaycı, temelleri bu kadar derinde olan bir binanın altından metro geçmesinin hasar yaratacağını söylüyor. Firma, geçtiğimiz hafta bölge idare mahkemesine başvurarak dava açılmasını istedi. Mahkeme talebi uygun buldu ve tespit davası açarak bilirkişi tayin edilmesine karar verdi. Metro inşaatını gerçekleştiren Yüksel İnşaat yetkilileri ise dünya standartlarına uyduklarını, vibrasyon (titreşim) emici elemanlar kullandıklarını söylüyor. İstasyon inşaatının bir tehlikesi olmadığını, dairesel olarak inşa edilen ve binanın altından geçecek olan tünellerin ise en yakın noktada bile 10 metreden daha derinden geçtiğini belirtiyorlar. Yüksel İnşaata göre bilirkişi heyetinin olumsuz bir rapor vermesi mümkün değil. Verilse bile kamu yararı olduğundan bir şey değişmeyecek.

Asırlık bina

Eski adıyla Frej Apartmanı 19. yüzyılın son çeyreği içinde Mimar Kyriakidis tarafından, Lübnanlı Hıristiyan Maruni Cemaatine mensup Selim Handan Frej ailesi için inşa edilmiş. Maruni Cemaati bir zamanlar Ortadoğu'da altın ticareti ile ünlüymüş. Bugün Sarkuysan A.Ş'ye ait olan bina 1991 yılında bu firma tarafından restore edilerek Genel Müdürlük binası olarak kullanılmaya başlanmış. Prof. Muammer Onat başkanlığında yürütülen restorasyon çalışmaları sırasında binanın dış cephesi aynen korunup iç bölümleri tamamen yıkılarak yeniden yapıldı. Bu arada dış cephede harap olan 700 adet taş da orijinallerine uygun yapılan yenileri ile değiştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!