Meteoroloji hava durumu tahmini... Orhan Şen il il uyardı: Sağanak, fırtına, dolu yağışı...

Güncelleme Tarihi:

Meteoroloji hava durumu tahmini... Orhan Şen il il uyardı: Sağanak, fırtına, dolu yağışı...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2024 11:07

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, haftalık hava durumu tahminini paylaştı. Yurt genelinde soğuk havanın birkaç gün daha devam etmesi beklenirken bugün 12 ile sarı kodlu alarm verildi. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kritik illere dikkat çekerek "Öğlenden itibaren gökgürültülü sağanak, yerel dolu yağışı, yıldırım, su baskını ve taşkın yapabilir" notunu düştü. İşte illerinizde beklenen hava durumu raporu...

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Güney ve İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısı ile İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; İç Anadolu , Orta Karadeniz'in iç kesimleri ile Afyonkarahisar ve Kastamonu çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Güney Doğu Anadolu'nun batısı ile Doğu Akdeniz'de toz taşınımı bekleniyor.

Hava sıkcalığı , batı kesimlerde 1 ila 3 derece azalacağı, doğu kesimlerde 3 ila 5 derece artacağı tahmin ediliyor.

Rüzgar genellikle kuzeyli, Doğu kesimlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Anadolu'nun batısı ve İç Anadolu'nun doğusunda kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Meteoroloji hava durumu tahmini... Orhan Şen il il uyardı: Sağanak, fırtına, dolu yağışı...


KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların; İç Anadolu, Orta Karadeniz'in iç kesimleri ile Afyonkarahisar ve Kastamonu çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgâr gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

SAĞANAK, FIRTINA, DOLU YAĞIŞI..

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen'in uyarıları şöyle:

Bugün pazartesi İstanbul'da hafif yağmur geçişleri görülecek. İç Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde de yağmur var. Öğlenden itibaren Afyon, Ankara, Konya, Kırşehir, Yozgat, Tokat çevrelerinde gökgürültülü sağanak yerel dolu yağışı yıldırım su baskını ve taşkın yapabilir.

Batıda sıcaklık 1-2 derece azalacak. Doğuda 3-5 derece artacak. Çarşamba gününden itibaren sıcaklıklar tüm yurtta artacak. Hafta sonu Ege ve Marmara'da yaz değerlerinde. Bugün İstanbul hafif yağmurlu 21, İzmir 28, Antalya yağmurlu 27, Ankara kuvvetli yağmur 19 C.

Meteoroloji hava durumu tahmini... Orhan Şen il il uyardı: Sağanak, fırtına, dolu yağışı...

Haberin Devamı

12 İLE SARI KODLU UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 12 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Uyarı verilen iller şu şekilde:

Ankara, Çorum, Kayseri, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat, Aksaray, Karaman, Kırıkkale

'ÇARŞAMBADAN İTİBAREN SICAKLIKLAR ARTACAK'

Hava tahmin uzmanı Murat Acar, yurdun pek çok bölgesinde etkili olan sağanak ve fırtınaya ilişkin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde DHA'ya açıklama yaptı. Acar, hafta sonuna kadar yurt genelinde sağanağın süreceğini söyleyerek, "Halk arasında 'Kırkikindi yağış' olarak tabir ettikleri yağışlarımız var. Bu bahar geçişlerinde, mevsim geçişlerinde, daha çok ilkbahardan yaza, yazdan da sonbahara geçiş dönemlerinde üst atmosferin farklı ısınıp farklı soğumasından, yer yüzeyinin farklı ısınıp farklı soğumasından kaynaklanan bizim 'Kararsızlık yağışları' tabir ettiğimiz, halkımızın 'Kırkikindi' dediği yağışlar, gerçekten de öğle sonraları, ikindi vaktinden sonra kuvvetlenen 35-40 gün süren yağışlardan bahsediyoruz. Bunun sebebi tamamen mevsim geçişi." diye konuştu.

Haberin Devamı

Yağışların ne kadar süreceğine de değinen Acar, "Bu hafta sonuna kadar da devam edeceğini tahmin ediyoruz. Hafta sonu yağışlar bir ara verecek. Sıcaklıklar şu anda yağışlardan dolayı iç kesimlerde mevsim normallerinin altına düştü. Ama çarşamba gününden itibaren sıcaklıkların batı kesimlerinden başlayarak artacağını tahmin ediyoruz. Hafta sonu ise özellikle cumadan itibaren batı kesimlerde mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Yağışlar ara verecek biraz. Fakat önümüzdeki hafta için yine tahminlerimiz devam ediyor" ifadesini kullandı.  Umutcan ÖREN-Samet ÖKSÜZ / ANKARA, (DHA)

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!