Meteor yağmuru saat kaçta? Perseid meteor yağmuru bugün de devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Meteor yağmuru saat kaçta Perseid meteor yağmuru bugün de devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2019 09:35

Halk arasında ‘yıldız kayması’ olarak bilinen göktaşı yağmurunun en yoğun olanlarından Perseid, bu yıl da büyük bir ilgiyle karşılandı. 12 Ağustos’ta başlayan Perseid meteor yağmuru, 13 Ağustos’ta da devam edecek ve çıplak gözle görülebilecek. İşte, Perseid meteor yağmuru saat kaçta izlenebilecek?

Haberin Devamı

Gökyüzünde görsel şölen yaratan meteor yağmurlarının en görkemlisi Perseid meteor yağmuru, 12 Ağustos gecesi Türkiye'den ve Dünya'nın bir çok ülkesinden gözlendi. Perseid, Türkiye'de de başta Kütahya'nın Domaniç ilçesinde olmak üzere birçok yerde gözlendi. 

12 Ağustos Salı günü saat 20.00 itibariyle başlayan meteor yağmuru, 13 Ağustos Çarşamba günü ise gece 00.00'de kendini göstermeye başlayacak. Perseid meteor yağmurunun sabah 06.00'ya kadar devam etmesi bekleniyor.

NASA'DAN AÇIKLAMA

Alabama'dan saat 9'dan itibaren canlı bir yayın olacağını bildiren NASA, resmi Facebbok adresinden şu açıklamayı yaptı: "Yıllık Perseid meteor yağmuru bu gece zirveye çıkıyor. Yapabilirseniz dışarı çıkıp bakın. NASA’nın Alabama’daki Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nde gökyüzünü teleskopla göreceğiz. Çoğu zaman, canlı akışımız oldukça karanlık görünecek. Perseid meteorları bir çizgi veya ışık parlaması gibi görünecek." 

Haberin Devamı

SAATTE 60-80 arası göktaşı

Halk arasında yıldız kayması olarak da bilinen göktaşı yağmuru hakkında konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Gök Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, "Perseid Göktaşı yağmuru her yıl yaklaşık olarak 23 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşir. Maksimum meteor yağmuru ise 12 ve 13 Ağustos geceleri olur. Bu kalıntıların kaynağı olan Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı 133 yıllık bir döneme sahiptir. İlk kez 1992 yılında gözlenmiştir ve bir sonraki geçişini 2126 yılında yapacaktır diye konuştu.

Bu yıl saatte 60-80 arası göktaşının görülebileceğini ifade eden Gölbaşı, izlemek isteyenler için de tavsiyelerde bulundu. Prof. Dr. Gölbaşı, "Gözlem sırasında takımyıldızı doğrultusuna (Kuzeydoğu yönünde) bakılması gerekiyor. Çünkü göktaşları sanki bu takımyıldızından geliyormuş gibi görünür. Bu doğrultuda kolaylıkla tanınabilen Cassiopea (Koltuk) takımyıldızı da bulunuyor. Bu nedenle Küçük Ayı Takımyıldızının biraz doğusunda yer alan Cassiopea doğrultusuna bakmak da yeterli olacaktır" dedi.

Göktaşı yağmurunu izlemek için herhangi bir alete gerek olmadığını, ışık kirliliğinin olmadığı her yerden izlenebileceğini belirten Prof. Dr. Gölbaşı, 15 Ağustosta Ayın Dolunay evresinde olması sebebiyle sönük göktaşlarının zor görüleceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!