Meşale coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Meşale coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2004 09:50

Olimpiyat Meşalesi Koşusu İstanbul’a büyük coşku yaşattı. 125 kişi kenti baştan sona geçerek, meşaleyi Avrupa Asya arasında 9 saatte taşıdı.

Koşu sırasında Sultanahmet ve Kadıköy’de mola verildi. Yol kenarlarında toplanan vatandaşlar, meşaleyi taşıyanları alkışlar ve sevgi gösterileriyle destekledi.

ATİNA 2004 Olimpiyatları Meşalesi, dün sabah özel bir uçakla Ukrayna’dan, 30’uncu kent olan Kiev’den İstanbul’a getirildi. Meşalenin İstanbul turu 9 saat sürdü. Olimpiyat Şampiyonu Naim Süleymanoğlu Dolmabahçe’de Olimpiyat Ateşi’ni yakarak turu tamamladı.

Olimpiyat Büyükelçisi Spiros Nambridis, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi önüne park eden olimpiyat logosuyla süslenmiş dev Jumbo jetten elinde meşaleyle indi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Genel Sekreter Yardımcısı Aziz Başdoğan’a teslim etti. Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Genel Sekreter Yardımcısı Aziz Başdoğan, İstanbul Vali Yardımcısı Murat Yıldırım ve öteki ilgilerce karşılanan Olimpiyat Ateşi, özel olimpiyat kıyafeti giymiş 2 görevli tarafından korundu.

Daha sonra Ataköy Olimpiyatevi’nde bir tören düzenlendi. TMOK Başkanı Togay Bayatlı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jaques Rogge’nin mesajını okudu.

GÜZEL ANILAR

Rogge,
mesajında olimpiyat meşalesinin İstanbul’dan geçmesinin, bu şehrin dünya sahnesinde önemli bir yeri olduğundan kaynaklandığını belirterek, ‘Olimpiyat oyunları her seferinde arkasında güzel anılar bırakır. Şimdi meşalenin İstanbul’dan geçmesi de güzel bir an olacak’ dedi.

DÜNYAYI BİRLEŞTİR

Bu yılki koşunun temasının ‘Meşaleyi taşı, dünyayı birleştir’ olduğunu belirten Rogge, mesajında şu görüşlere yer verdi: ‘Evrensel ideallerin biraraya getirdiği kültürlerden daha güzel bir simge olabilir mi? Kadın ya da erkek, genç ya da yaşlı, üst düzey veya amatör sporcu, zengin ülke vatandaşı, fakir ülke vatandaşı olsun fark etmiyor. Olimpiyat ateşi hepimizi aynı ideal altında birleştiriyor. Olimpiyat ateşi 5 ayrı kıtada dolaşırken, politik, dinsel ve sosyal ayrımları kaldırarak, insanlar arasında güzel bir bağ kuruyor.’

ŞÜKRAN MADALYONU

Togay Bayatlı,
İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a İstanbul’daki meşale koşusuna katkıları nedeniyle şükran madalyonu verdi.

NAİM’LE BİTTİ

Bayatlı
daha sonra meşaleyi, eski milli atlet ve federasyon başkanı Jerfi Fıratlı ile eski TMOK Başkanı merhum Sinan Erdem’in torunu Sinan Erdem’e verdi. İkili, meşaleyi kısa bir süre taşıdıktan sonra ilk koşuyu yapacak olan Türkiye’nin ilk kadın FIFA hakemi Lale Orta’ya verdi ve meşale, kentin Avrupa ve Anadolu yakalarını geçerek 50 kilometrelik yolculuğuna başladı. Organizasyon, Dolmabahçe’de 3 olimpiyat şampiyonluğu bulunan eski halterci Naim Süleymanoğlu’nun elinde sona erdi.

SULTANAHMET’TE COŞKU

İlk mola yeri olan Sultanahmet Meydanı’na meşaleyi İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Görgün Taner ve Beşiktaşlı atlet Beyhan Mısır beraber getirdi.

KADIKÖY’DE MOLA

Meşaleyi ikinci mola yerine Kanal D muhabiri Aslıgül Atasagun getirdi. Kadıköy Belediyesi önünde verilen molanın ardından balet Tan Sağtürk meşaleyle parkura devam etti. Meşale, Üsküdar’ı dolaşarak Beylerbeyi’nden geçip Boğaziçi Köprüsü üzerinden Avrupa yakasına ulaştı.

FİNİŞTE KONSER

Yaklaşık 9 saat süren koşu, Dolmabahçe’de sona erdi. Meşale ile birlikte platforma çıkan Naim Süleymanoğlu, büyük meşale ateşini yakarak, koşuyu bitirdi. Süleymanoğlu, daha sonra platformda bulanan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte basın mensuplarına poz verdi. Bu sırada denizdeki bir tekneden atılan havai fişekler, renkli görüntüler oluşturdu. Organizasyonun sonunda konser veren Sertab Erener, şarkılarıyla vatandaşları coşturdu.

Özel yatla Boğaz’ı geçti Beyoğlu’nda tramvaya bindi

ATAKÖY’
den sahil yolunu takip ederek Zeytinburnu’ndan Topkapı istikametine dönen konvoy, Abdi İpekçi Spor Salonu önünden geçtikten sonra Topkapı kavşağından Millet Caddesi’ne girdi. Aksaray’dan Taksim istikametine dönen konvoy, Haliç’e inip sahilden Eminönü’ne devam etti. Meşalenin Eminönü’nden Sultanahmet Meydanı’na gelmesiyle burada mola verildi. Molanın ardından tekrar sahil yoluna inerek deniz otobüsü iskelesine getirilen meşale, özel bir yatla İstanbul Boğazı’nı geçti. Meşalenin boğaz turu bir saat sürdü. Bu sırada konvoy ayrı bir feribotla Harem İskelesi’ne gitti. Harem İskelesi’nden araçla Bostancı Bridgestone binası önüne (Bostancı Gösteri Merkezi yakını) götürülen meşale, buradan tekrar başlayan koşuyla Bağdat Caddesi’nden geçip Kadıköy ve Üsküdar’ı dolaşarak Beylerbeyi’den Boğaziçi Köprüsü’ne çıktı. Meşalenin Boğaziçi Köprüsü’nü geçişi sırasında 19.00 ile 20.00 saatleri arasında Anadolu istikametinden Avrupa yakasına geçiş yolu trafiğe kapatıldı. Meşalenin Avrupa yakasındaki turu Mecidiyeköy, Şişli, Harbiye ve Taksim’den sonra Dolmabahçe’de sona erdi. Bu arada meşale, Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde tramvayla taşındı.

Meşalenin yedeği 2. Jumbo’yla geldi

ATİNA’da 13 Ağustos’taki 2004 Olimpiyat Oyunları açılış törenine kadar 27 ülkede 34 kenti gezecek meşale Boeing 747 Jumbo Jet tipi özel bir uçakla dün sabah saat 09.45‘te İstanbul’a getirildi. Olimpiyat Meşalesi’nin herhangi bir kazaya uğraması halinde devreye girecek ikinci meşaleyi getiren başka bir Boeing 747 tipi özel Jumbo Jet uçağı ise sabah saat 06.45 sıralarında İstanbul’a indi. 68 yıldır yapılan Olimpiyat Meşalesi Koşusu sırasındaki yolculuklarda meşale hiç söndürülmüyor. Sivil Havacılık tarafından geliştirilen özel bir yöntemle 15 saatten fazla yanık durabilen meşaleyi uçakta bulunduğu süre boyunca nöbetçi bekliyor.

26 yüzyıl öncesinden bugüne

OLİMPİYAT
Meşalesi ve Koşusu, 26 yüzyıl geriye yani Eski (Antik) Olimpiyatların başlangıcına dayanıyor.

Tarihçiler, Meşale Koşusu ile ilgili onlarca kayıt ortaya koyuyorlar. Ancak tüm görüşlerin birleştiği ortak bir çizgi var: Olimpiyat Meşalesi ve Ateşi farklı ulus, din ve ırkların dünya barışı için biraraya gelmesini sembolize ediyor. Olimpiyat Ateşi’nin modern zamanlardaki ilk ortaya çıkışı ise 1928 yılında Amsterdam’da, 1932’de ise Los Angeles’ta düzenlenen Olimpiyat Oyunları’na dayanıyor. Bu oyunların her ikisinde de meşale ikonu vardı, ancak koşu hiçbirinde düzenlenmemişti. Modern Olimpiyat Meşalesi Koşusu ilk kez, Berlin’de 1936 yılında gerçekleştirilen Olimpiyat Oyunları’nda düzenlendi. Coca-Cola ve Samsung’un sponsorluğunda düzenlenen ‘Atina 2004 Olimpiyat Meşalesi Koşusu’ bugüne kadar yapılmış gerçek anlamda ilk küresel Olimpiyat Meşalesi Koşusu özelliğini taşıyor. Olimpiyat Halkaları’nın temsil ettiği, beş kıta olan Afrika, Kuzey-Güney Amerika, Asya, Avrupa ve Avustralya’yı birleştiriyor.

2004 Atina Olimpiyat Meşalesi Koşusu

5 kıtada 33 kent meşale törenine ev sahibi olacak.

88 bin kilometre katedilecek.

27 farklı zaman diliminden geçilecek.

4 milyar insanın yaşadığı 27 ülkede 19 ayrı dilde selamlanacak.

11.000 meşale taşıyıcı ve 2 bin 200 eşlikçi koşucu 300 bin metre yol katedecek.

174 farklı noktayı 13 Ağustos’a kadar ziyaret edecek.

25 Mart 2004’te Atina’da yakılan meşale, 4 Haziran’da Avustralya’nın Sidney kentinden dünya turuna başladı. Sırayla, Melbourne, Tokyo, Seul, Beijing, Yeni Delhi, Jahire, Cape Town, Rio de Janerio, Mexico City, Los Angeles ve St. Louis’e gitti. Atlanta’nın ardından New York, Montreal, Antwerp, Brüksel, Amsterdam, Cenevre, Paris, Londra, Barselona, Roma, Münih, Berlin, Stockholm, Helsinki, Moskova, Kiev, İstanbul, Sofya ve Kıbrıs üzerinden 9 Temmuz’da Yunanistan’a dönecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!