Mersin'de nükleer santrali protesto

Güncelleme Tarihi:

Mersinde nükleer santrali protesto
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2006 17:10

Mersin'de Nükleer Karşıtı Platform tarafından düzenlenen ‘Akkuyu Şenliği’nde Türkiye'nin dört bir yanından gelen çevreciler nükleer karşıtı sloganlar atıp, Sinop'a nükleer santral yapımını protesto etti.

Haberin Devamı

Nükleer karşıtı çevreciler, öğle saatlerinde otobüslerle Gülnar'a bağlı Büyükeceli Beldesi2ne geldi. Nükleer santral yapımı planlanan yerler arasında bulunan beldenin girişinde otobüslerden inen çevreciler, daha sonra belde meydanında toplandı. Nükleer santrali protesto eden dövizler taşıyan grup, ‘Çernobili unutma Akkuyu'ya sahip çık’, ‘Nükleere değil sağlığa bütçe’, ‘Nükleer santral istemiyoruz’, ‘Yaşamayı seç, nükleerden vazgeç’, ‘Nükleere inat Soner, Öner, Güneş aramızda’, ‘Ne Sinopta ne Akkuyu'da nükleer santral istemiyoruz’ sloganları attı. İsrail'i de protesto eden grubun, ‘Küresel saldırı, küresel direniş’, ‘Her yer Filistin hepimiz Filistinliyiz’ i sloganlar atması dikkat çekti.

Şenlik öncesi belde meydanında yapılan mitinge Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Kemal Ulusaler, Sağlık Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Köksal Aydın, Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Genel Başkanı İ. Hakkı Tonbul, sivil toplum örgütü temsilcileri ile yaklaşık bin çevreci katıldı. Mitingte konuşan Kemal Ulusaler, Türkiye'nin enerji politikasını eleştirip, “Devlet, kamu ve bizim adımıza iş yapacaklar direksiyonun başından çekilmişlerdir. Bu enerji aracı duvara çarpmıştır. Önümüzdeki günlerde de çarpmaya devam edecektir. Bizler her zaman halkın gerçek anlamda bu ülkede iktidarda olmadığını söylüyoruz. Bu iktidarın da sermaye iktidarı olduğunu söylüyoruz. Bunu önümüzdeki günlerde bir kez daha göreceğiz. Oto prodüktörlerin şarter indirmelerine göz yumuyorlar. Onların şarter indirmelerine tahammül gösteremeyenler, onların sokaklarda demokratik haklarını savunmalarına tahammül edemeyenler özel sektörün şarter indirmelerine göz yumuyorlar” dedi.

Haberin Devamı

SES Genel Başkanı Aydın, nükleer santral karşıtlarının sesine kulak verilmesini isterken, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı da, bilimi ve tekniği toplumla buluşturan bir sivil toplum örgütü olarak her zaman çevrecilerle omuz omuza olacaklarını söyledi.

KESK Genel Başkanı Tombul ise Akkuyu'da gelecekte yaşanacaklara engel olacaklarını belirtip, "Akkuyuluların, bu ülke halkının geleceğine hep birlikte sahip çıkmak istiyoruz. Bu ülkenin nükleer santrallere ihtiyacı olmadığını herkes söylüyor. Ama nükleer santrallere bazılarının ihtiyacı var. Karlarına daha fazla kar katmak isteyenlerin ihtiyacı var. Ama yağma yok. Bu ülkede daha fazla kar etmek isteyenler olduğu kadar bu ülkenin değerlerine sahip çıkmak isteyenlerde var. Bu gün burada yan yana gelenler hep birlikte omuz omuza mücadele ettiğimizde Akkuyu’daki nükleer santrale de, Sinop’taki nükleer santralle de geçit vermeyeceğiz. Çünkü gelecek bizimdir” diye konuştu.

Haberin Devamı

KAZIM KOYUNCU UNUTULMADI

Geçen yıl 33 yaşındayken kanserden yaşamını yitiren Karadenizli şarkıcı Kazım Koyuncu da şenlikte hatırlandı. Hopa doğumlu olan ve Türkiye'nin ilk laz-rock grubunu kuran Kazım Koyuncu'nun fotoğrafının bulunduğu dev bir poster şenlik alanında asıldı. Koyuncu’nun ağabeyi Oğuz Koyuncu, kardeşini de anlattığı konuşmasında, “Kazım öncelikle bir sanatçıydı. Ama bu ülkede farklı sanatçılardan biriydi. Kazım, Akkuyu'daydı, Sinop'taydı. Hatta Akkuyu öncesinde Çernobil'le mücadele edenlerden biriydi. Kazım bugün aramızda yok. Bunun sebebi kimdir? Sebebi Çernobil'dir. Çernobilin katilleri hesap versin” dedi.

Konuşmaların ardından Mersin Agon Tiyatro Grubu nükleer karşıtı gösteri sundu. Gösteri sonrası, Bulutsuzluk Özlemi, Yeni Türkü ve Knock Out Rock Grubu'nun da bulunduğu değişik grupların sahne aldığı konserler verildi. Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde oynayıp, slogan atan çevrecilerin şenliği saat 19.00'a kadar sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!