Merkez likidite azalınca alım yapmayacak

Güncelleme Tarihi:

Merkez likidite azalınca alım yapmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2006 10:19

Merkez Bankası, likidite fazlasının azaldığı günlerde YTL depo alım ihalesi yapmayacağını açıkladı.

Merkez Bankası, gecelik vadede çekilen fazla likidite miktarının 10-15 milyar YTL aralığında dalgalanması ve para politikasının etkinlik ve esnekliğinin arttırılması amacıyla, 26 Haziran'dan itibaren 1 ve 2 hafta standart vadeli YTL Depo Alım İhalelerine başlamıştı. Banka, YTL depo alım ihalelerinde, alınacak toplam tutarı likidite durumunu dikkate alarak günlük olarak belirliyor.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, 26 Haziran'dan bu yana oldukça azalmakla birlikte fazla likidite koşullarının devam etmesi nedeniyle her iş günü depo alım ihalelerinin gerçekleştirildiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Ancak, önümüzdeki dönemde piyasadaki fazla likiditenin bugün olduğu gibi bazı günlerde oldukça düşük seviyelerde gerçekleşebileceği ve o günlerde takip eden kısa dönemler de dikkate alınarak, vadeli depo alım ihalelerine gerek kalmayabileceği tahmin edilmektedir" denildi.

Bu nedenle, şimdiye kadar olduğu gibi vadeli depo alım ihalelerinin, para politikasının etkinlik ve esnekliğinin arttırılması amacıyla kullanılmaya devam edileceği belirtildi.Günlük olarak alınacak en fazla tutarın ise her gün saat 10.00’da Reuters sisteminin “CBTY” sayfasında ilan edilmeye devam edileceği, likidite koşullarının ihale açılmasını gerektirmediği günlerde ise aynı sayfada ihale açılmayacağının duyurulacağı vurgulandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!