Merkel: Türkiye politikam değişmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Merkel: Türkiye politikam değişmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2013 00:00

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 22 Eylül'de yapılacak genel seçimlerden sonra da iktidarda kalmaları durumunda Türkiye politikalarının değişmeyeecğini söyledi.

Haberin Devamı

Merkel, parlamento yaz tatili öncesi düzenlediği son basın toplantısında yerli ve uluslararası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 1.5 saati aşkın süren basın toplantısında Merkel, politakalarında sürekliliğin esas olduğunu belirtirken, “Türkiye politikamızda bir değişiklik olmayacak” dedi. Gezi Parkı olaylarıyla ilgili son gelişmelere de “korkunç” değerlendirmesinde bulundu.

Merkel, Hürriyet'in “Türkiye'deki Gezi Parkı olayları sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüştünüz mü? Yanıt evetse, ne konuştunuz. Yanıt hayırsa neden konuşmadınız?” sorusuna “Hayır konuşmadım. Dışişleri Bakanları görüştüler. Ama ben zaten o konuda düşüdüklerimi daha önce söylemiştim. Gösteriler sırasında orantısız güç kullanması kesinlikle tasvip edilemez. Böyle bir tutum, gösteri yapma özgürlüğünün ve düşünceyi ifade özgürlüğünün engellenmesi, AB'nin özgürlük anlayışı ile bağdaşmaz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Başbakan Merkel, Hürriyet'in “Başbakan Erdoğan, AB hükümetlerini Mısır Devlet Başkanı Mursi'ye sahip çıkmamakla suçladı. Buna ne dersiniz?” sorusunu da “ben buna önem vermiyorum” diye yanıtladı.

ALMAN YASALARI GEÇERLİ
2005 yılından beri Almanya'nın başbakanı olarak görev yapan Angela Merkel, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Almanya'daki telefon görüşmelerini gizlice dinlemelerini, faks ve e-mail yazışmalarını gözden geçirip depolamalarından son derece rahatsız olduklarını da gizlemedi.

Merkel, “Almanya'da Alman yasaları geçerlidir. Başta terör olmak üzere çeşitli alanlarda uluslararası düzeyde parterlerle işbirliği yapılması kaçınılmazdır. Ancak kişisel mahremiyetin korunmasına özen gösterilmesi başta olmak üzere insanların yaptıkları görüşmelerin ve yazışmaların gizlice elde edilip depolanması kabul edilemez. İlgili bakanlıklar ABD'li yetkililerle gereken görüşmeleri sürdürmektedir. Başbakan olarak benim görevim insanların iletişim özgürlüğünü de sağlamaktır. Bu alandaki sorumluluğumu yerine getirmek için her şeyi yapıyorum. ABD Başkanı Obama ile görüştüm. Gerekirse yine görüşürüm” dedi.

Haberin Devamı

ORTAKLIĞI SÜRDÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ
Başbakan Merkel, genel başkanlığını yaptıığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile “kardeş parti” Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) 2009 yılında yapılan genel seçimlerden sonra  Hür Demokrat Parti'yle (FDP) oluşturduğu koalisyon hükümetini 22 Eylül'den sonra da sürdürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Şu aşamada başka partilerle koalisyon hesapları yapmadıklarının altını çizen merkel, “Bizim hedefimiz seçimlerden en güçlü parti olarak çıkmaktır. Bu hükümet iki Almanya'nın birleşmesinden bu yana en başarılı hükümettir. Daha yapmamız gereken şeyler var. Bu yüzden bir koalisyonu sürdürmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Son yıllarda olduğu gibi bu yıl da yaz tatilini İtalya sınırları içindeki Güney Tirol'da  geçirecek olan Başbakan Merkel, genel seçim öncesi, bu akdar sorun arasında bu tatilde iyice dinlenip dinlenemeyeceğine dönük bir soruya “Ben başbakan olarak çalışırken de dinlenebiliyorum. Tatile çıktım diye işleri bırakıp gitmiyorum. Tatildeyken de iş yapıyorum” yanıtını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!