Meriç yandı, AB yetişti

Güncelleme Tarihi:

Meriç yandı, AB yetişti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2011 00:00

Ekonomik kriz içinde kıvranan Yunanistan’da, 2007 yılında 65 kişinin hayatını kaybettiği ve 1 milyon dönüm arazinin kül olduğu orman yangınları kâbusu hortladı. Türkiye sınırındaki Meriç bölgesinde çıkan yangın, AB’nin müdahalesiyle kontrol altına alınabildi.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’da son üç günde çıkan orman yangınlarında 100 bin dönümden fazla arazi yandı. Ekonomik kriz içindeki ülke yangınların büyümesinden endişe ederek Avrupa Birliği’nden 7 yangın söndürme uçağı istedi. Yunanistan’ın yardımına koşan İspanya ve Fransa 4 yangın söndürme uçağı gönderdi.
Orman yangınları bu kez en çok Türkiye ile kara hududunu oluşturan Meriç bölgesini vuruyor. Olağanüstü hal ilan edilen bölgede kısa süre içinde 75 bin dönüm orman ve tarım arazisi kül oldu. AB uçaklarının desteklediği yüzlerce Yunan itfaiyeci dün öğle sularında yangını kontrol altına aldı.
Özellikle Dedeağaç şehri ile Sofulu kasabası yakınlarındaki arazilere zarar veren yangın, yerleşimlere ulaşamadan durduruldu. Ancak tedbir amacıyla 3 köy boşaltıldı. Alevler, Farecik köyü yakınındaki askeri bir cephaneliği de tehdit etti. Ayrıca Meriç bölgesinde çok sayıda köyün elektriği kesildi.
İki kişi tutuklandı
Yangına neden olduğu şüphesiyle 39 yaşında Yunanlı kadınla evli 5 çocuk babası Arnavut bir çiftçi yakalandı. Aynı şüpheyle yakalanan 50 yaşındaki bir Yunanlı çiftçi ise suçüstü mahkemesinde suçlu bulunup 5 yıl hapis ve 20 bin euro hapis cezasına çarptırıldı.
Arkadia, Zakinthos, Girit ve Etolokarnania böylelerindeki yangınlar da binlerce dönüm araziyi yaktı. Yunanistan çapında orman yangınları dün 22 ayrı yerde devam ediyordu.

RANT FAKTÖRÜ

Haberin Devamı

WikiLeaks tarafından yeni yayınlanan 12 Şubat 2010 tarihli ve ABD’nin Atina Büyükelçiliği çıkışlı bir kriptoya göre Washington da orman yangınlarında Yunanistan’a yardım ediyor. Buna karşın ABD değerlendirmesi, bu yangınların doğal nedenlerden çok, Atina’nın siyasi yanlışları yüzünden engellenemediği yönünde. Nitekim orman vasfını yitiren arazilerin imara açılmasının kundaklamaları teşvik ettiği değerlendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!